Lääkäriltä pääsee syvä huokaus, kun hän avaa Iiron jääkaapin – tämä ruokavalio on vienyt kohti rasvamaksaa - Laihdutus - Ilta-Sanomat

Lääkäriltä pääsee syvä huokaus, kun hän avaa Iiron jääkaapin – tämä ruokavalio on vienyt kohti rasvamaksaa

Iiro nauttii alkoholijuomia noin 10 litraa viikossa. Se läikkyy reippaasti yli riskirajojen.

21.11.2018 7:06

Se näkyy päältä – kauniit asiat, autoilu ja fine dining eli vapaasti muotoiltuna hienostunut syöminen maistuvat 32-vuotiaalle Iiro Bärlundille.

– Elämäntyylini on aika nautiskeleva, yrittäjänä työskentelevä Iiro tunnustaa keskiviikon Olet mitä syöt -jaksossa.

Iiro kertoo syöneensä melko epäterveellisesti koko ikänsä. Hän saa hyvää fiilistä etenkin pizzasta. Iiron suurin pahe on kuitenkin kostea: hän käyttää raskaalla kädellä alkoholia ja kaveriporukan illanvietossa pöydälle saattavat hyvinkin ilmestyä isot vodkapullot.

Nyt Iiro haluaa kuitenkin muuttua.

– Olen aina ollut sitä mieltä, että mieleni ei sovi tähän kehoon millään tavalla. Olen aika flirttaileva ja välillä kuvittelen olevani komeampi, vaikka en ole.

Avuksi tulee hyvinvointilääkäri Pippa Laukka.

Hedonismille rajoja

Kun Laukka avaa Iiron jääkaapin oven, häneltä pääsee syvä huokaus. Kaappi on tyhjää täynnä. Tai löytyyhän sieltä jotain, nimittäin energiajuomia, viinaa, vuosikertasamppanjaa ja pizzalaatikko. Roskiksesta löytyy nuuskaa ja kuitteja, jotka todistavat, että Iiro syö pääosin ulkona.

– Kyllähän tämä näkyy kukkarossa ja vähän näkyy muuallakin. Tuolla rahamäärällä saisi oikein sijoitettuna ostettua terveyttä seitsemänlapsiselle perheelle, Laukka tykittää.

Iiro nautiskelee terveyden kustannuksella.

– Iirosta tulee mieleen kuin se olisi Aku Ankka, joka on semmoinen hedonisti, hakee nautintoa, mutta sitten kompuroi ihan perusasioissa.

Iiron vyötärönympärys on hulppeat 120 senttiä ja hänen maksa-arvonsa ovat koholla.­

”Oksettavaa”

Iiro saa lopullisen herätyksen, kun hän näkee viikon syömisensä ja juomisensa. Rasvaisten herkkujen lisäksi pöydältä löytyy muun muassa rommikolaa, vodkaa, giniä, samppanjaa, puna- ja valkoviiniä, jälkiruokaviiniä, grappaa ja viskiä. Sokeria setti sisältää noin pari pussillista.

– Ensimmäinen reaktio oli että oksettavaa. Se pöytä näytti kammottavalta, Iiro sanoo.

Alkoholijuomia Iiro nauttii noin 10 litraa viikossa. Se läikkyy reippaasti yli riskirajojen. Ilmankos hänen maksansakin on tosi kovilla.

– Sä olet jätkä niin liemessä, Laukka toteaa.

Jos oma ulkonäkö ja terveys kiinnostavat Iiroa, jotain pitää muuttua.

Pippa Laukka pistää Iiron korkin kiinni.­

Kotiruokaa ja korkki kiinni

– Tästä lähtien syöt aina kun se on mahdollista kotona, Laukka ohjeistaa.

Myös korkin on pysyttävä kiinni seuraavat kahdeksan viikkoa, mikä on Iirosta sangen haastava ajatus. Tilalle on tarjolla esimerkiksi sulkapalloa, sitruunamehujuomaa sekä kauppareissuja.

Alku on kankeaa, mutta lopussa kiitos seisoo – ja isosti.

– Kun Iiro astui ovesta sisään, ajattelin, että jos näkisin tuollaisin komistuksen kaupassa, kompastuisin todennäköisesti kengännauhoihini, Laukka sanoo.

Olet mitä syöt, keskiviikkoisin Avalla klo 21.00

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?