Tarkkana, aikuinen nainen – vaihdevuosissa voi tulla kilo lisää läskiä vuodessa - Laihdutus - Ilta-Sanomat

Tarkkana, aikuinen nainen – vaihdevuosissa voi tulla kilo lisää läskiä vuodessa

–Vaikka kävelylenkit tekevät hyvää sydämelle, ne eivät riitä lihaskunnon kannalta, akatemiatutkija Eija Laakkonen muistuttaa. Hän suositteleekin monipuolista liikuntaa, tarpeeksi isoja painoja kuntosalilla tai tehokkaita liikkeitä jumpassa.

Julkaistu: 19.9.2018 10:59

Paino voi nousta, vaikka elintavat pysyvät ihan ennallaan.

Laaja suomalaistutkimus osoittaa, että estrogeenin vähenemisellä vaihdevuosissa on laajemmat seuraukset kuin yleisesti ymmärretään. Kuumien aaltojen ja mielialaoireiden lisäksi lihasmassa häviää ja rasva lisääntyy.

Mikkeliläinen Marita Hokkanen, 66, on aina liikkunut paljon ja monipuolisesti. Hän esimerkiksi hiihtää, juoksee, jumppaa, sauvakävelee ja venyttelee. Hyötyliikuntaa kertyy kävelystä ja pyöräilystä.

Vaikka Hokkanen on ollut hyvässä kunnossa, huomasi hän viisikymppisenä vaihdevuosi-iässä, ettei voi jatkaa samalla tavalla kuin ennen. Lihaskunto tuntui rapistuvan.

– Ikääntyminen on tehnyt sen, että lihaksia on treenattava enemmän. En esimerkiksi tykkää selkälihasten tekemisestä, mutta kun tiedän niiden olevan tärkeä vastapari vatsalihaksille, teen silti. Hyvät lihakset auttavat pitämään kehon ryhdikkäänä ja toimintakykyisenä, Hokkanen kertoo.

Mikkeliläisnainen huomasi lihaskunnon hupenemisen itse, mutta nyt hänen havaintonsa ovat saaneet tukea laajasta ja tuoreesta suomalaistutkimuksesta.

Estrogeenitason lasku vaikuttaa nopeasti

Jyväskylän yliopiston monitieteinen tutkimus vaihdevuosien fyysisistä ja henkisistä seurauksista näyttää, että estrogeenitason lasku vaikuttaa nopeasti ja selvästi naisten lihasvoimaan ja -massaan. Jo 55-vuotiailla näiden määrä oli pienempi kuin nuoremmilla, vaihdevuosia vielä odottavilla naisilla.

Akatemiatutkija Eija Laakkonen Jyväskylän yliopiston Gerontologian tutkimuskeskuksesta pitää tulosta merkittävänä.

– Totta kai olemme tienneet, että ikääntymiseen liittyy rasvan kertyminen ja lihaksien heikkeneminen, mutta viisikymmentävuotiaat eivät missään nimessä ole vielä vanhoja. Toisin kuin miehillä, lihasmassa vähenee naisilla jo vaihdevuosi-iässä. Naisten on tärkeää tietää, että asialle pitäisi tehdä jotain.

Rasvaa voi kertyä myös lihaskudokseen

Jos mitään ei tee, oma terveys, toimintakyky ja ulkonäkökin voivat heikentyä nopeasti. Laakkosen mukaan vaihdevuosia läpikäyvälle naiselle voi kertyä kilo rasvaa vuodessa, jos hänen elämäntapansa säilyvät ennallaan.

Tämä ei välttämättä tarkoita sitä, että ihminen näyttäisi lihavalta. Vaihdevuosissa rasvaa kertyy myös lihaskudoksen sisään.

Terveydelle rasvan määrän lisääntyminen kehossa on aina haitallista. Jos ikääntyvä nainen syö epäterveellisesti eikä liiku, hänen riskinsä sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin sekä esimerkiksi kakkostyypin diabetekseen kasvaa.

Lihasvoiman heikkeneminen alentaa toimintakykyä vanhuudessa.

Eija Laakkosen mukaan naisten ei kannata vaipua epätoivoon, sillä lihakset ovat siitä kiitollisia kumppaneita, että ne reagoivat rasitukseen hyvin.

Monipuolisuus kannattaa

Parasta olisi liikkua monipuolisesti. Lihakset tarvitsevat tarpeeksi isoja painoja kuntosalilla tai tehokkaita liikkeitä jumpassa. Laakkonen itse pitää voimaa ja reagointikykyään yllä judossa.

Tutkijat ovat havainneet, että naisilta vähenee erityisen paljon juuri nopea lihasvoima. Sellaista tarvitaan esimerkiksi hypätessä ja nopeissa asennonvaihdoissa.

– Vaikka kävelylenkit tekevät hyvää sydämelle, ne eivät riitä lihaskunnon kannalta, Laakkonen muistuttaa.

Ravitsemuksen ja vaihdevuosien välisiä yhteyksiä on toistaiseksi tutkittu hyvin vähän. Lisää tietoa odotellessa Laakkonen suosittelee paljon kasviksia ja tarpeeksi proteiinia sisältävää ruokavaliota.

Elää kuin opettaa

Marita Hokkanen elää pitkälti juuri niin kuin tutkijat toivovat. Monipuolista liikuntaa kertyy kymmenen tuntia viikossa ja ruokavalio on kalakasvispainotteinen. Hokkanen pitää tärkeänä myös venyttelyä ja lepoa.

Näillä opeilla hän jatkaa edelleen täysiä työelämässä alakoulun luokanopettajana. Jyväskylän yliopistossa meneillään olevan vaihdevuositutkimuksen kannalta mielenkiintoista on se, että Hokkanen ei kärsinyt vaihdevuosioireista.

Akatemiatutkija Eija Laakkosen mukaan Hokkasen kokemukset kuulostavat järkeenkäyviltä.

– Alustavasti näyttää siltä, että naisilla, jotka liikkuvat aktiivisesti, on vähemmän vaihdevuosioireita. Asiaan voi kuitenkin vaikuttaa myös muut tekijät. Olemme kysyneet tutkittavilta heidän historiastaan ja toivomme saavamme jatkossa lisää tietoa elämäntapojen merkityksestä vaihdevuosiin.

Marita Hokkasella ei ole ollut ongelmia painon kanssa. Yhä opettajana työskentelevä 66-vuotias Hokkanen liikkuu niin paljon, ettei kiloja kerry.

Lisää tietoa tarvitaan

Laakkosen mukaan Suomessa ei ole aiemmin tehty yhtä pitkää tutkimusta vaihdevuosista niiden alkuvaiheesta asti. Nyt käynnissä olevaan pitkittäistutkimukseen saatiin verinäytteet 1393 suomalaisnaiselta, jotka olivat eri vaiheessa menopaussia. Iältään he olivat 47–55-vuotiaita

Ensimmäiset tutkittavat antoivat näytteensä vuonna 2015 ja nykyinen seuranta päättyy tämän vuoden lopussa. Sitten alkaa uusi. Laakkosen mukaan tavoitteena on seurata naisia pitkälle vanhuuteen. Taustan lisäksi tutkijoita kiinnostaa muun muassa tutkittavien nykyiset elintavat, minkä takia tulevina vuosina analysoidaan myös ruokapäiväkirjoja.

Vaikka jokainen nainen käy läpi vaihdevuodet, ilmiöstä tiedetään lopulta vähän. Laakkosen mukaan tämä johtuu siitä, että rahoitusta on ollut vaikea saada tarpeeksi pitkäksi aikaa.

Lisää tietoa tarvitaan, sillä naisten terveyden edistämisen kannalta on haitallista ajatella estrogeenihormonin vaikuttavan vain lisääntymiseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?