Laihdutus

Luuletko syöväsi kevyesti? Katso, saatko kuitenkin liikaa energiaa

Julkaistu:

Syöminen
Välipaloja napsimalla voit luulla syöväsi vähän, mutta energiaa saattaa tulla rutkasti enemmän kuin kunnon aterioista.
Säännöllinen ja monipuolinen ruokavalio on terveyden ja onnistuneen painonhallinnan peruskivi, sehän jo tiedetään. Kun syömiset ovat kunnossa, energiaa riittää koko päiväksi eikä ilta mene mässäillessä.

Huonon syömispäivän tunnistaa muun muassa epätasaista aterioista ja siitä, että kasviksia ei liiemmin näy lautasella.
  • Katso videolta, miten työpäivän aikana kannattaa syödä.
Tässä alla kaksi huonoa esimerkkipäivää. Tunnistatko itsesi?

Huono ruokapäivä – esimerkkiateria 1

Aamiainen klo 7
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kahvi (2 dl)

Rasvaton maito (0,5 dl)

Lounas klo 11

Kasvissosekeitto (350g)

Kahvi (2 dl)

Rasvaton maito (0,25 dl)

Välipala klo 13

Kahvi (2 dl)

Rasvaton maito (0,25 dl)

Suklainen myslipatukka

Välipala 15

Valmis smoothie (2,5 dl)

Suklainen myslipatukka

Välipala 17

Moniviljasekaleipä (2 kpl)

Kasvirasvalevite 28% (2 tl)

Päivällinen klo 19

Kasvissosekeitto (350 g)

Moniviljasekaleipä (2 kpl)

Kasvirasvalevite 28% (2 tl)

Iltapala 21

Valkoviini makea (24 cl)

Suolakeksi (10 kpl)

Viinirypäle (100 g)

Yhteensä: noin 1 497 kcal

Huono ruokapäivä – esimerkkipäivä 2

Aamiainen klo 7

Hedelmäinen muromysli (50 g)

Maustettu jogurtti 2% (2 dl)

Appelsiinitäysmehu (2 dl)

Sekaleipä (2 kpl)

Oivariini 75% (2 tl)

Tee (2 dl)

Hunaja (1 tl)

Lounas 11

Kinkkukiusaus-valmisateria (300 g)

Sekaleipä (2 kpl)

Oivariini 75% (2 tl)

Sekamehu (2 dl)

Tee (2 dl)

Hunaja (1 tl)

Tumma täytekeksi (3 kpl)

Välipala 14

Tee (2 dl)

Hunaja (1 tl)

Suklaapatukka (45 g)

Välipala klo 16

Valmis smoothie (3 dl)

Välipala 17

Maustettu jogurtti (2 dl)

Virvoitusjuoma (3 dl)

Välipala 19

Maustettu proteiinirahka (175 g)

Sekaleipä (2 kpl)

Oivariini 75% (2 tl)

Tee (2 dl)

Hunaja (1 tl)

Iltapala 21

Kermajäätelö (2 dl)

Virvoitusjuoma (3 dl)

Yhteensä: noin 2 927 kcal

Huonoissa päivissä ruokavalion laatu on yksinkertaisesti huono eli niissä on vain vähän kasviksia, marjoja ja hedelmiä.

”Painonhallitsija” ja ”välipalasyöjä”

– Ensimmäinen esimerkki lienee tyypillinen ”painonhallitsijan” päivä, jossa lämpimät ruoat syödään mahdollisimman kevyesti ja aamupala jätetään välistä. Tämä johtaa herkutteluun illalla ja ravintoaineiden saanti jää jo liian vähäisen energiansaannin vuoksi vähäiseksi. Kuitua tulee vähän ja rasvan laatu on huono, sanoo ravitsemusterapeutti Kati Laine.

Huonoissa päivissä sokeria tulee runsaasti ja ateriat ovat epätasaisesti.

– Ensimmäisen huonon päivän ateriat painottuvat iltaan, toisessa päivässä taas lämmin päivällinen jää kokonaan syömättä ja korvautuu sokerisilla tuotteilla. Siinä saattaa ajatella, että ei saa kovinkaan paljon energiaa, koska ei syö lämmintä ruokaa vaan ”vain välipaloja”, mutta itse asiassa energiaa tulee yksi kolmasosa enemmän kuin hyvässä ruokapäivässä. Jaksaminen vaihtelee, kun sokeri heittelee verensokeritasoja ja koko ajan on tunne, että olisi kiva napostella tai käydä katsomassa, mitä sieltä jääkaapista löytyykään.

Hyvässä ruokapäivässä lämmin ruoka on tukeva

Hyvässä ruokapäivässä ateriat ovat tasaisesti pitkin päivää ja ne ovat monipuolisia. Kaikkiin aterioihin kuuluu reilusti kasviksia ja/tai marjoja tai hedelmiä, lämpimät ruoat ovat tukevia ja niistä tukee merkittävä määrä energiaa. Rasvan laatu on hyvä, esimerkiksi margariinin, pähkinöiden ja kalan ansiosta. Sokeria on vain vähän.

Aterioiden tasaisuus ja täysipainoisuus pitää vireystilan sopivalla tasolla koko päivän eikä ylimääräisiä mielitekoja tai tarvetta napostelulle synny.

Miten sinä syöt ja suhtaudut painoosi? Nautitko ruuasta rennosti vai syötkö usein suruusi? Jojoileeko painosi lukemista toisiin?

Vastaa lyhyeen kyselyymme! Annamme vastausten pohjalta neuvoja yhdessä asiantuntijoiden kanssa:



Jos kysely ei näy, voit katsoa sen tästä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt