Näin tuunaat tavallisen aamupalan superaamupalaksi – auttaa painonhallinnassa

Tuhti aamupala on tärkeä osa painonhallintaa ja jaksamista.

3.9.2018 9:49

Näinhän se perusaamu menee: aamupalaksi puuroa ja kahvia, sitten kiireesti päivän hommiin! Nälkä alkaa kurnia jo parin tunnin kuluttua, ja vaikka päivän muut ateriat sujuisivat hyvin, illalla tutkitaan keittiön kaappeja, mitä hyvää sitä löytyisikään. Runsaammalla aamupalalla näiltä ongelmilta vältyttäisiin.

  • Katso videolta, miten puuroaamiaisesta voi tehdä superaamupalan.

Monelle ison aamupalan syöminen tuntuu hankalalta ja vieraalta, vaikka tuhti aamupala onkin todella tärkeä osa painonhallintaa ja hyvää jaksamista. Liian kevyt aamupala voi kostautua myöhemmin päivällä väsymyksenä, epätasaisena verensokerina, liian suureksi yltyvänä nälkänä ja makeanhimona.

Reippaan kokoinen, proteiinia ja kasviksia sisältävä aamupala auttaa rytmittämään kehon omaa vuorokausirytmiä, joten muhkealla aamupalalla voi vaikuttaa positiivisesti myös unenlaatuun.

Jos ruoka ei meinaa aamulla maistua, suosittelen kokeilemaan jykevämpää aamupalaa kaksi viikkoa, sillä vaikutukset huomaa olossa varmasti. Parin viikon aikana keho alkaa hiljalleen tottua uuteen ateriarytmiin ja nälkäviestit mukautuvat uuteen meininkiin. Runsaasta aamupalasta voi tulla yksi päivän parhaista hetkistä!

Näin voit tehdä aamiaisesta ravinteikkaamman ja pitää nälkää loitolla pidempään:

1. Lisää proteiinia!

Jo tämän yhden muutoksen tekeminen voi saada aikaan todella mainioita asioita: pysyt virkeämpänä, jaksat kylläisenä lounaaseen asti, teet parempia ruokavalintoja päivän mittaan ja siten illan herkutteluhalutkin vähenevät.

Kokeile lisätä puuroon 100 g raejuustoa, viipaloi leivän päälle pari keitettyä kananmunaa, leikkaa leivälle paksusti tofua, syö tuorepuuron kanssa rahkaa tai heitä smoothien sekaan vajaa desilitra proteiinijauhetta.

2. Lisää marjoja ja kasviksia

Aamulla voi tuntua hassulta popsia porkkanaa, jos siihen ei ole tottunut, mutta aamu on aivan yhtä hyvä aika kasviksille kuin muutkin ateriat. Puolen kilon päivittäinen minimitavoite kasviksille on helpompi saada täyteen, jos lisää hieman rouskuvaa väriä joka aterialle. Helppo tapa on pilkkoa kasvistikkuja iso määrä kerralla jo edellisenä päivänä, jolloin voit aamulla vain nostella ne suuhusi ilman valtaisia valmistelusessioita. Smoothie aamupalan osana on myös erinomainen tapa kuitata kasvistavoite vaikka kerralla kuntoon: katso ohje tästä.

Jos siis olet miettinyt painonhallintaa tai ruokavalion muokkaamista syksyllä terveellisemmäksi, aloita runsaasta aamupalasta. Voi tuntua vähän nurinkuriselta lisätä ruokaa, jos haluaa polttaa rasvaa, mutta fiksusti koostettu aamupala auttaa nimenomaan painonhallinnassa.

Kunnon aamiainen käynnistää hyvien vaikutusten ja parempien valintojen lumipalloilmiön – jos tsemppaat muutaman viikon vain aamupalan parissa, saat varmasti tuloksia!

Mitä sinä aiot syödä huomenna aamupalaksi?

Kerran viikossa Ilta-Sanomien verkkosivuille palstaa pitävä verkkovalmentaja, personal trainer ja ravintovalmentaja Maikki Marjaniemi antaa käytännönläheisiä vinkkejä terveellisempään ja virkeämpään arkeen sekä tehokkaaseen treeniin.

Maikki auttaa naisia tulemaan itsevarmoiksi, vahvoiksi ja terveiksi; ja stressaamaan ruokailusta, liikunnasta ja ulkonäöstä vähemmän.

Katso myös sarjan edelliset jaksot:

Näin kuittaat päivän kasvisannoksen helposti kerralla – vatsa kiittää ja olo kevenee

Iltalenkistä kunnon treeni – 4 teholiikettä, joilla harjoitat samalla lihaskuntoa

Yllättävän tehokas treeni! Eikä tarvitse edes lähteä salille

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?