Laihdutus

Tällainen on hyvä aamupala – esimerkki myös huonosta vaihtoehdosta

Julkaistu:

Aamupala
Jos aamupala jää välistä, annoskoko voi paisua päivän muilla aterioilla.
Aamupalan olisi hyvä olla noin neljännes tai viidennes päivän kaikista syömisistä. Monen aamuateriointi tuppaa kuitenkin jäämään väliin tai turhan kevyeksi. Miksi aamupalaa kannattaa arvostaa? Kysyimme tätä ravitsemusterapeutti Kati Laineelta.

Miksi aamupala on niin tärkeä?

Aamupala vaikuttaa syömisen hallintaan ja päivän muihin ruokavalintoihin. Jos aamupala jää syömättä, annoskoko paisuu ja muiden päivän aterioiden aterioiden laatu kärsii herkästi. Elimistö on hukassa, koska se ei ymmärrä, miksi ruokaa ei tulekaan yön paastotilan jälkeen.

Entä jos ei vaan maistu?

Aamupalan syömistä voi opetella. Jos tuntuu, että mitään ei mene alas, tee eväät ja syö ne töissä heti kun vain on mahdollista. Olisi hyvä ehtiä syömään jotain ennen lounasta.

Entä jos ei vain ehdi?

Valmista aamupala, esimerkiksi tuorepuuro tai voileivät illalla valmiiksi jääkaappiin. Aamulla ne on helppo napata mukaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Millaista aamupalaa ei kannata syödä?

Yönkin aikana kroppa asettuu paastotilaan, joten pahinta on se, että ei syö mitään. Toiseksi huonoin vaihtoehto on pelkkä kahvi tai hyvin yksipuolinen aamupala. Kovin raskas rasva- ja proteiinipitoinenkaan aamupala ei välttämättä ole hyvä ajatus – olo voi käydä aika raskaaksi pekoni- ja muna-aterian jälkeen eikä ravintoaineiden saanti ole kovin monipuolista.

Mitkä ovat hyvän aamupalan elementit?

Hyvässä aamupalassa on jotain kaikista ruoka-aineryhmistä. Joku kuitupitoinen viljatuote, kasviksia, marjoja tai hedelmiä, hieman hyvälaatuista rasvaa sekä proteiinia. Proteiini jää helposti uupumaan, vaikka se pitää nälkää parhaiten lounaaseen saakka.

Esimerkkiaamupaloja:
 • Puuro + kananmuna tai raejuustoa ja marjoja
 • Kaksi leipää, joiden päällä on margariinia, kevytjuustoa tai kalkkunaleikkelettä ja kasviksia + jugurtti
 • Tuorepuuro tai smoothie ovat myös hyvä, jos ei ole ruokahalua. Niihin saa sekoitettua kaikki ainekset, kuten kaurahiutaleita, rahkaa, marjoja ja pähkinöitä.

Millaisia vaikutuksia hyvällä aamupalalla on painonhallintaan ja vireystilaan?

Tasapainoinen aamupala linjaa verensokerin aamusta saakka hyvälle tasolle. Painonhallinnassa siitä on paljon hyötyä: ei tule tarvetta napostella yhtä herkästi ja annoskoko pysyy kohtuullisena. Verensokerin tasaisuus ehkäisee myös väsymystä.

Lue lisää: Nainen teki 3 muutosta aamupalaan ja paino alkoi pudota

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Tuoreimmat
  1. Juuri nyt
  2. 67-vuotias mies tuomittiin 1 vuoden ja 4 kk vankeuteen nuorten poikien houkuttelusta ja seksuaalisista hyväksikäytöistä Porissa – tuomittu aiemminkin
   Kotimaa
  3. Eveliina Piippo hiihti MM-hopealle Aino-Kaisa Saarisen suksilla! Myös Sami Jauhojärven aamutuimaan antama apu oli arvokasta
   Urheilu
  4. Talouden arviointineuvosto julkaisee arvionsa hallituksen politiikasta - suora lähetys juuri nyt
   Kotimaa
  5. Kuluttaja-lehti löysi talouspapereista ikäviä yllätyksiä – kolmea tuotetta ei kannata käyttää kokkailun yhteydessä
   Ajankohtaista
  6. Kommentti: Neuvoston tylyt terveiset Sipilälle: vaalikentillä jaetaan vain niukkuutta
   Politiikka
  7. Lieksan keskustassa peltikolari – rattijuoppo puhalsi aivan uskomattomat lukemat
   Kotimaa
  8. Olli Lindholm lipsautti Veeralle, 20, niin lipevän heiton, että jopa juontaja joutui toppuuttelemaan – ”Voin sitten ajatella sua...”
   TV & elokuvat
  9. Kuluttaja: Kolmen iäkkäille aggressiivisesti remontteja tyrkyttäneiden yritysten taustalla on yksi suku – ja valtion omistusta
   Taloussanomat
  10. Väite junioripelin rasistisesta huutelusta veti ex-liigakiekkoilijan vakavaksi – omalta uralta mieleen painui yksi tapahtumasarja
   Jääkiekko
  11. Arviointineuvosto: Hallituksen veronalennukset vaikeuttavat julkisen talouden vakauttamista – sapiskaa sotesta ja kokeiluista
   Politiikka
  12. Näytä lisää