Peliporukan vedonlyönnistä alkoi uskomaton muutos: Teemu, 29, on laihtunut jo yli 70 kiloa – taivaalla otetussa kuvassa näkyy toteutunut haave - Laihdutus - Ilta-Sanomat

Peliporukan vedonlyönnistä alkoi uskomaton muutos: Teemu, 29, on laihtunut jo yli 70 kiloa – taivaalla otetussa kuvassa näkyy toteutunut haave

Kuvat kertovat huimasta muodonmuutoksesta.

6.8.2018 19:00

Koko juttu alkoi videopeliporukan vedonlyönnistä. Siitä, kuka saisi kymmenen prosenttia pois painostaan.

– Pelasimme pelejä, söimme, emmekä liikkuneet lainkaan, kertoo 29-vuotias Teemu.

Vedonlyönti lähti Teemulta niin sanotusti käsistä – hyvällä tavalla. Kaksi vuotta sitten noin 160 kiloa painanut nuorimies on laihtunut tähän mennessä 70 kiloa.

Kilot olivat hiipineet Teemun ylle kuin vaivihkaa. Nuorempana hän urheili paljon, mutta teini-iässä muut hommat alkoivat kiinnostaa enemmän. Kuten vaikka pelaaminen.

Sama pulma vaivasi muitakin Teemun pelikavereita. Siispä he päättivät alkaa tsempata toinen toisiaan vedonlyönneillä sekä käymällä yhdessä urheilutapahtumissa ja talvella laskettelemassa.

– Pelaaminen ja siihen liittyvä kulttuuri eivät silti itsessään ole ylipainon aiheuttajia. Olen edelleen henkeen ja vereen nörtti, Teemu sanoo.

Uudet tottumukset

Vaalea leipä vaihtui ruisleipään, vaalea pasta tummaan, raskas lounashampurilainen pinaattikeittoon. Teemu pisti elintapansa uuteen uskoon. Hän alkoi syödä säännöllisesti ja pienensi annoskokojaan muutaman kymmenen grammaa kerrallaan. Kuntosali ja lenkkipolku tulivat tutuiksi.

– Kieltäydyin myös monista juhlista ja pikkujouluista tai menin niihin, mutta en syönyt enkä juonut mitään. Se ei aina ollut kovin kivaa.

Alusta saakka Teemulle oli selvää, että hän haluaa tehdä uusista elintavoistaan pysyvät.

– Inhoan sanaa laihdutuskuuri. Päätin tehdä vain sellaisia muutoksia, joita pystyin ylläpitämään.

Tältä Teemu näytti ennen.

Tältä Teemu näyttää nyt. Ero on iso.

Haaveena laskuvarjohyppy

Kilojen pudottaminen kysyi sitkeyttä. Kaveriporukan tuki oli tärkeää, mutta vielä enemmän Teemua motivoi huima haave: hän halusi painaa alle sata kiloa, jotta voisi tehdä laskuvarjohypyn.

– Viimeiset 20 kiloa lähtivät pelkästään sen voimalla.

Teemu päätti myös säästää kaikkein isoimmat vaatteensa, jotta voisi verrata itseään niihin tiukalla hetkellä. Kovin paljon vaatteita ei ollut, sillä isokokoisena Teemu ei pystynyt ostamaan vaatteita kuin kahdesta vaatekaupasta.

Nyt vaatekoko on muuttunut, olosta puhumattakaan.

– Enää ei väsytä ja pystyn tekemään asioita, joita en ennen olisi pystynyt tekemään.

Kuten vaikka hyppäämään laskuvarjolla.

– Fiilis ensimmäisen hypyn jälkeen oli kyllä hieno. En tosin heti itse edes tajunnut, mitä oli tullut tehtyä. Sen verran jännitti ja sen verran kovaa keskityin.

Tämä kuva ei tekstitystä tarvitse.

Teemun muutosmatka jatkuu.

– Olisi pirun siistiä sanoa, että olen pudottanut itsestäni puolet pois.

Teemun 5 vinkkiä muille painonpudottajille

  1. Mieti, mistä hankit tietoa painonhallinnan tueksi. Netti on täynnä poppa- ja myyntimiehiä. Itse uskon tieteelliseen tutkimustietoon sekä lääkäreihin.

  2. Laadi itsellesi juuri sinua motivoiva tavoite.

  3. Älä tee liian isoja muutoksia kerralla. Jos olisin aloittanut painonpudotuksen sillä ruokavaliolla, joka minulla on nyt, en luultavastikaan olisi onnistunut.

  4. Jätä pois turha hifistely. Syö säännöllisesti ja luota matematiikkaan: jos syöt vähemmän kuin kulutat, laihdut.

  5. Käy heti ensimmäiseksi kehonkoostumusmittauksessa tai ota itsestäsi valokuvia. Ne auttavat hahmottamaan muutosta. Mieli muuttuu hitaammin kuin keho – olen edelleen omissa silmissäni iso.

Teemu pitää elämänmuutoksestaan myös vlogia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?