Laihdutus

Oululainen Maarit, 62, laihtui uudella suomalaiskeksinnöllä 15 kiloa

Julkaistu:

Painonhallinta
Tunnesyömisen huomioiva suomalainen sovellus auttoi Maaritia laihdutuksessa.
Oululainen laboratorionhoitaja Maarit Juujärvi on tyytyväinen Oulun yliopiston Onnikka-ohjelmasta saamaansa tukeen laihduttamisessa.

62-vuotiaan Maaritin paino on pudonnut ohjelman avulla 15 kiloa elämäntapojen muutoksen ja ruokavalion tarkistamisen kautta.

– Nuorena menin mukaan kaikenlaiseen hömppään ja laihdutin monia kertoja. Parikymppisenä käytin muun muassa Atkinsin dieettiä. Muutokset eivät olleet kuitenkaan pysyviä. Onnikan avulla paino on pudonnut hitaasti ja varmasti. Ohjelma on ollut kannustava ja helppo käyttää, Juujärvi kehuu.

”Olo on keventynyt ja virkistynyt”

Oulun yliopisto on kehittänyt Onnikka-nimisen laihdutussovelluksen, joka vaikuttaa ihmisen ajatteluun ja käyttäytymiseen, ja sen avulla on saatu aikaan pysyviä painonpudotuksia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Parhaimmillaan paino putosi viisi kiloa kahden vuoden aikana niillä, jotka käyttivät sovellusta ja saivat sen lisäksi tukea ravitsemusterapeutilta.

Juujärven paino on pudonnut tasaisesti 4–5 vuoden aikana. Hän arvelee, että enää vaa’an lukema ei heilahtele samaan tahtiin kuin ennen.

– Noin 3,5 vuotta sitten jätin ruokavaliosta pois lihan, maitotuotteet ja herkut. Se ei ollut vaikea päätös. Ilman lihaa pärjää hienosti. Olo on keventynyt ja virkistynyt. Olen opetellut laittamaan kasvisruokia, teen kaiken alusta alkaen itse. En käytä eineksiä enkä prosessoitua ruokaa, hän kertoo.

Juujärven painoindeksi oli tutkimuksen alussa 30 kg/m2, nyt se on 25. Tavoitteena on päästä normaalipainoon eli alle 24 kg/m2.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Käytin ohjelmaa läppärillä. Kerran viikossa sain postia ja jos en käynyt lukemassa sitä, niin ohjelma muistutti. Se oli hyvä asia. Säännöllisyys auttoi ja tietysti ohjelman helppous, hän arvioi Onnikkaa.

Tavoitteena maksuton ohjelma kaikkien käyttöön

Laihdutustutkimusta johtanut sisätautiopin professori Markku Savolainen Oulun yliopistosta arvelee tutkimuksen tulosten voivan parhaimmillaan vaikuttaa suuresti kansanterveyteen. Hän toivoo, että Onnikka-sovellus olisi maksuttomasti suomalaisten käytössä jo vuoden kuluttua.

– Tavoite on saada ohjelma maksuttomasti kaikkien käyttöön. Se olisi kansanterveydellisesti hyvä asia. Vaikka luvut tuntuvat pieniltä, viiden kilon laihtuminen ehkäisee merkittävästi sydän- ja verisuonisairauksia ja diabetesta, Savolainen sanoo.

Tutkimuksessa mukana olleiden painonhallintaa seurattiin kaksi vuotta. Ne, jotka käyttivät painonhallinnan tukena tutkijoiden ja ravitsemusterapeuttien kehittämää sovellusta sekä tapasivat ravitsemusterapeutin, onnistuivat pudottamaan painoa keskimäärin viisi kiloa.

Paras tulos saavutettiin yhdistämällä Onnikan käyttö käyttäytymisterapiaan pohjautuvaan ryhmäohjaukseen. Tällä menetelmällä lihavat laihtuvat lähes viisi kiloa ja tulos säilyi koko seurantajakson ajan eli kaksi vuotta. Pelkkä Onnikan käyttö pudotti painoa noin kaksi kiloa ja tulos oli pysyvä.

Parhaan tuloksen saavuttivat lihavat henkilöt, joiden painoindeksi oli 30–35 kg/m2.

Myös ahmiminen ja impulsiivinen syöminen on huomioitu

Onnikka-sovellus perustuu niin sanottuun suostuttelevaan menetelmään, jolla pyritään vaikuttamaan ihmisen ajatteluun ja käyttäytymiseen.

– Käyttäytymistä ohjataan erilaisten tehtävien ja muistutusten avulla, rohkaisemalla, suostuttelemalla ja palkitsemalla. Se auttaa tunnesyömisessä ja ohjaa tietoiseen hillintään, siihen ettei santsata. Myös ahmiminen ja impulsiivinen syöminen on huomioitu, Savolainen selvittää.

Lisäksi sovellus mahdollistaa kullekin käyttäjälle räätälöidyn yksilöllisen ohjauksen, jossa huomioidaan aikaisempi syömiskäyttäytyminen.

– Oleellista on tarjota potilaille sovellus, jolla pystytään vaikuttamaan yksilölliseen käyttäytymiseen. Samalla tavalla kuin kuhunkin sairauteen pitää löytää juuri oikea lääkitys tai jokin muu tilanteeseen sopiva ratkaisu, Savolainen vertaa.

Näin tutkittiin

 • Oululainen painonhallintatutkimus käynnistyi vuonna 2012.
 • Perustuu Anna-Maria Keräsen (nykyisin Teeriniemi) väitöskirjaan syömiskäyttäytymisen muutoksen merkityksestä laihtumisen onnistumiseen.
 • Onnikka-tietokoneohjelman suunnitteli professori Harri Oinas-Kukkosen tutkimusryhmä ja sen sisällön tuottivat ravitsemusterapeutit Terhi Jokelainen ja Anna-Maria Teeriniemi.
 • Osallistujia yhteensä 532, iältään 20–60-vuotiaita.
 • Osallistujien painoindeksi oli tutkimuksen alussa 27–35 kg/m2 eli he olivat ylipainoisia tai lihavia.
 • Tekemiseen osallistui asiantuntijoita Oulun yliopistosta, Oulun yliopistollisesta sairaalasta ja Työterveyslaitokselta
 • Lihavuuden luokitus painoindeksin (BMI, kg/m2) perusteella:
 • Esimerkiksi 80-kiloisen ja 175-senttisen indeksi lasketaan näin: 80 : 1,75 x 1,75 = 80 : 3,06 = 26,1.
 • Normaalipaino 18.5–24.9
 • Liikapaino (ylipaino) 25.0–29.9
 • Lihavuus 30.0–34.9
 • Vaikea lihavuus 35.0–39.9
 • Sairaalloinen lihavuus 40 tai yli