Laihdutus

Suomalaisesta painonhallintaohjelmasta saatiin pysyviä tuloksia - tutkimukseen osallistuneiden paino laski merkittävästi

Julkaistu:

Painonhallinta
Oulun yliopiston kehittämän painonhallintaohjelman tuloksena on pysyvä painonpudotus.
Oulun yliopistossa on kehitetty lupaava painonhallintaohjelma. Onnikka-niminen ohjelma keskittyy etenkin laihduttajan ajatuksiin ja asenteisiin. Vastikään julkaistusta tutkimuksesta selviää, että ohjelmaa käyttäneiden paino putosi ja useimmilla se säilyi saavutetulla tasolla koko kahden vuoden seurantajakson ajan.

Tutkimukseen osallistui yhteensä 532 iältään 20–60 -vuotiasta ylipainoista henkilöä. Osallistujat olivat ylipainoisia tai lihavia. Heidät jaettiin ryhmiin, joista osa käytti painonhallintaohjelmaa viikoittain vuoden ajan. Osallistujia seurattiin kaksi vuotta ja seuranta jatkuu edelleen.

– Tutkimuksemme on poikkeuksellisen laaja ja pitkäkestoinen, sanoo professori Markku Savolainen Oulun yliopiston tiedotteessa.

Onnikkaa käyttäneiden paino laski merkittävästi ja useimmilla muutokset olivat pysyviä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ryhmäohjausta mukaan

Paras tulos saavutettiin yhdistämällä Onnikan käyttö kognitiiviseen käyttäytymisterapiaan pohjautuvaan ryhmäohjaukseen. Tällä menetelmällä lihavat laihtuvat lähes viisi kiloa ja tulos säilyi koko seurantajakson ajan eli kaksi vuotta.

Pelkkä Onnikan käyttö pudotti painoa noin kaksi kiloa ja tulos oli pysyvä. Parhaan tuloksen saavuttivat lihavat henkilöt (painoindeksi 30 – 35 kg/m2).

Huomio syömiskäyttäytymiseen

Internetissä on lukuisia ohjelmia, joiden tehoa ei ole tieteellisesti todistettu. Usein ohjelman käyttö aloitetaan, mutta se jää kesken, jos tuloksia ei synny.

Oulun yliopiston tutkijoiden kehittämä ohjelma perustuu niin kutsuttuun suostuttelevaan menetelmään eli laihduttajan asenteita ja käyttäytymistä pyritään muuttamaan ilman pakottamista – erilaisilla tehtävillä, rohkaisemalla, suostuttelemalla ja palkitsemalla.

Erityistä ohjelmassa on se, että tavanomaisen ruokavalio- ja liikuntaohjauksen ohella se kiinnittää huomiota syömiskäyttäytymiseen, esimerkiksi tunnesyömiseen, syömisen tietoiseen hillintään ja ahmimiseen.

– Lihavuus on merkittävä kansanterveysongelma. Kuitenkin vain harvat kunnat pystyvät tarjoamaan ylipainoisille ryhmäohjausta ja niihin osallistuvien määrä on hyvin pieni. Ryhmäohjauksien pitkäaikaistulokset eivät myöskään ole kovin hyviä, Savolainen sanoo.

Internet-pohjaisella ohjelmalla hyvä laihdutustulos voidaan saada aikaan myös ilman terveydenhuollon ammattilaisten työpanosta. Silloin säästyy rahaa.

Minkälaisen tahansa sovelluksen tarjoaminen ei kuitenkaan ole ratkaisu ongelmaan.

– Oleellista on tarjota potilaille sovellus, jolla pystytään vaikuttamaan kunkin potilaan yksilölliseen käyttäytymiseen. Samalla tavalla kuin kuhunkin sairauteen pitää löytää juuri oikea lääkitys tai jokin muu tilanteeseen sopiva ratkaisu.

Tutkimus julkaistiin arvostetussa Journal of Internal Medicine -tiedelehdessä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt