Suomalaisten vyötäröt pulskistuvat vaarallisesti – tässä ovat keskivertonaisen ja -miehen mitat - Laihdutus - Ilta-Sanomat

Suomalaisten vyötäröt pulskistuvat vaarallisesti – tässä ovat keskivertonaisen ja -miehen mitat

Työikäisillä jo vyötärönympäryksen keskiarvo on parin sentin päässä vyötärölihavuudesta.

Julkaistu: 26.5.2018 9:05

Mitä enemmän vyötärölihavuuden rajat ylittyvät, sitä suurempi on vaara sairastua.

Suomalaisten vyötäröt kasvavat niin hälyttävää vauhtia, että lähes joka toinen aikuinen on jo vyötärölihava.

Vyötärölihavuudesta on kyse silloin, kun vyötärönympärys ylittää naisilla 90 senttiä ja miehillä 100 senttiä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija ja dosentti Annamari Lundqvist kertoi, että suomalaisten vyötäröt kasvavat jopa nopeammin kuin painoindeksin kasvun puolesta voisi veikata.

Taipumus vyötärölihavuuteen kasvaa melko tasaisesti iän myötä. Työikäisillä jo vyötärönympäryksen keskiarvo on parin sentin päässä vyötärölihavuudesta ja keskivertoeläkeläinen ylittää rajan parilla sentillä.

Katso alla olevasta grafiikasta, mitkä ovat suomalaisen keskivertomiehen ja -naisen mitat eri iässä:

– Kolmi-nelikymppisistä vyötärölihavia on noin joka neljäs, viidenkympin hujakoilla suunnilleen puolet – ja tämän jälkeen etenkin naisilla taipumus vain suurenee. Vanhemmissa ikäryhmissä jo yli 60 prosenttia on vyötärölihavia, Annamari Lundqvist kertoi.

Keskivartalolle kertyneet kilot ovat vaarallisia

Riippuu myös perimästä, kertyvätkö ylimääräiset kilot reisien ja lantion alueelle vai vyötärön seudulle. Keskivartalon ylimääräinen rasva on terveydelle kaikkein haitallisinta.

– Vyötärörasvan sulattamiseen kannattaa panostaa ihan jo oman terveyden ja hyvän olon takia eikä vain ulkonäön vuoksi, personal trainer ja ravintovalmentaja Maikki Marjaniemi sanoi.

Marjaniemi myös antoi 6 ohjetta, joilla saat vyötärön kapeammaksi.

Mitä enemmän vyötärölihavuuden rajat ylittyvät, sitä suurempi on vaara sairastua. Duodecim Terveyskirjaston vyötärölihavuuteen liittyvien sairauksien lista on pitkä. Niitä ovat esimerkiksi tyypin 2 diabetes, kohonnut verenpaine, uniapnea, sydänsairaudet sekä eräät syöpäsairaudet.

”Maksan rasvan vähenemisellä on hyvin suuri merkitys terveydelle”

Husin lihavuuskeskuksen ylilääkäri, kliinisen metabolian professori Kirsi Pietiläinen on korostanut, että terveyden kannalta pienikin painonpudotus on eduksi.

Ilmiö johtuu siitä, että rasva poistuu ensimmäiseksi aineenvaihdunnan kannalta kaikkein tärkeimmistä elimistä kuten maksasta.

– Pienelläkin pudotuksella rasva lähtee juuri oikeista paikoista. Etenkin maksan rasvan vähenemisellä on hyvin suuri merkitys terveydelle, Pietiläinen sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?