Laihdutus

Jaana on 50-vuotiaana elämänsä kunnossa: ”Itsestään huolehtiminen ei vaadi silikoneja ja fitnessiä”

Julkaistu:

Hyvinvointi
Sisäinen mittanauha on Jaanan mielestä ulkoista tärkeämpi.
– Olin viikonloppuna ystävieni kanssa maatilalla lähellä Mikkeliä. Saunoimme rantasaunassa kolme tuntia ja istuin hetken yksin järven rannalla. Mietin, että vesi on yhtä tyyni kuin minun sisimpäni, sanoo juuri 50 vuotta täyttänyt Jaana Nikurautio.

Mielenrauha ja elinvoima eivät Jaanan mukaan katso ikää, vaikka siltä välillä näyttääkin.

– Media pursuaa fitnessiä ja terveyden vaalimiseen on tarjolla kaikenlaisia poppaskonsteja. Naiset pyrkivät näyttämään nuorilta ja jos siinä ei onnistuta, tunnetaan syyllisyyttä. Kuvitellaan, että kun on timmi, voi automaattisesti hyvin, vaikka niin ei välttämättä ole. Hyvin moni meistä tämän ikäisistä pitää huolta itsestään, liikkuu ja elää terveellisesti ilman silikoneja ja fitnesskisoja.

Jaana on viisikymppisenä elämänsä kunnossa, mutta tie on ollut pitkä. Siihen kuuluu muun muassa 25 kilon painonpudotus, paljon itsetutkiskelua sekä vaikeiden elämäntilanteiden läpikäymistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tämän Jaana on oivaltanut hyvinvoinnista:

Oivallus 1: Painoa ei kannata yrittää pudottaa vippaskonstein

Jaanan matka kohti parempaa oloa alkoi 10 vuotta sitten kun hän asui perheineen Kiinassa. Suurkaupungissa oli raskasta, ja raskas oli myös Jaanan olo.

– Kyllästyin siihen, että olin niin iso. Eräänä päivänä en enää kyennyt solmimaan kengännauhojani. Siitä se lähti, Jaana kertoo.

Hän palkkasi itselleen personal trainerin ja rukkasi tämän avulla ruokavalionsa. Ennen Jaanan ruokavälit olivat liian pitkät. Yhtenä päivänä hän söi esimerkiksi yhden appelsiinin ja toisena päivänä kaikki jääkaapista.

– Totuus on se, että ihminen on sitä, mitä hän syö. Koko hyvinvointiimme vaikuttaa se, mitä laitamme suustamme alas, Jaana uskoo.

Hän vannoo monipuolisen, riittävän ja perusterveellisen ruokavalion nimiin.

– Teen esimerkiksi paljon smootheja ja salaatteja valmiiksi seuraavaa päivää varten kun tulen töistä kotiin. Suunnittelen, mitä syön.

Jokaisen onnistuneen painonpudotuksen takana on Jaanan mukaan oivallus siitä, miksi kiloja haluaa pudottaa. Lähteekö halu aidosti itsestä vai yrittääkö muutosta jonkun muun takia. Rehellisyys itselle on Jaanan sanoin ”valtava voimavara”.


Jaana karisti 25 kiloa vajaassa vuodessa.

Oivallus 2: Sisäinen mittanauha on ulkoista tärkeämpi

Elämä ei ole tasapaksua. Joskus paino saattaa nousta muutaman kilon ja housut kiristää. Siitä ei kuitenkaan kannata hermostua.

– Sisäinen mittanauha on paljon ulkoista tärkeämpi. Se, miltä kropassa tuntuu, on minun ohjenuorani.

Oman kehon kuuntelu voi olla monelle vaikeaa.

– Se onnistuu niin, että ei kuuntele muita ja on välillä yksin. Kukaan ei tunne sinua ja kehoasi yhtä hyvin kuin sinä itse. Kun olen juoksulenkillä metsässä, halaan puita ja olen vain itseni kanssa.

Sisäinen tyyneys ei tule materiasta.

– Minäkin rakastan Marimekkoa ja kauniita esineitä, mutta en ympäröi niillä itseäni. Onni tulee muista asioista.

Kuten vaikka luonnon rauhasta tai 10 kuukauden ikäisestä lapsenlapsesta, joka on tehnyt Jaanasta isoäidin. Voimaa, energiaa ja motivaatiota Jaana imee myös aikuisista lapsistaan.

Oivallus 3: Liiku itseäsi innostavalla tavalla

Voit aina valita: otatko hissin vai portaat, käveletkö töihin vai astutko bussiin.

– Pelaan neljä kertaa viikossa salibandyä, juoksen, käyn avannossa uimassa. Teen porrastreenejä ja hyödynnän ulkoliikuntapaikkoja. Ulkona liikkuminen työpäivän jälkeen on henkireikäni, opettajana työskentelevä Jaana kertoo.


Kuntosalilla hän ei sen sijaan käy, koska miksi pitäisi? Liikunnan on oltava mielekästä ja sellaista, joka ei tunnu pakkopullalta. Salin sijaan Jaana pyöräilee töihin ja takaisin, kahdeksan kilometriä suuntaansa.

– Kysy itseltäsi, teetkö jotain siksi, että haet sillä muiden hyväksyntää vai siksi, että nautit siitä itse, Jaana kehottaa.

Silloin liikunnan saa luontevasti osaksi omaa elämää.

Oivallus 4: Ole itsellesi armollinen

Liikunta, uni, ravinto ja seksi – kun ihminen on aidosti terve, nämä kaikki ovat Jaanan mukaan tasapainossa. Jos joka päivä ei jaksa syödä terveellisesti tai lähteä liikkumaan, se on ihan ookoo.

– Armollisuus on valtavan tärkeää. Opin sen vasta kun menin ylikuntoon. Juoksin aamulla kymmenen kilometriä ja illalla kaksikymmentä. Liikunnasta tuli kuin huumetta ja piiskasin itseäni. Kun aloin voida huonosti ja joka paikkaa särki, lääkäri ymmärsi pysäyttää minut. Nyt liikun siten kuin itsestä tuntuu hyvältä.


Oivallus 5: Suhtaudu elämään kuin seikkailuun

– Saan energiaa siitä ymmärryksestä, että elän täällä itseäni varten, Jaana sanoo.

Se ei tarkoita sitä, etteivätkö muut ihmiset olisi tärkeitä ja etteikö heitä pitäisi ottaa huomioon.

– Ole valmis kohtaamaan toinen ihminen äläkä laita häntä valmiiseen muottiin. Muut eivät ole samanlaisia kuin sinä, mutta se ei tarkoita sitä etteikö teillä voisi olla hienoja juttuja yhdessä. Olen asunut ulkomailla yhdeksän vuotta ja saanut tavata todella monenlaisia ihmisiä. Se on rikkaus.

Kun Jaana kolme vuotta sitten muutti työn perässä Oulusta yksin Helsinkiin, ensimmäinen vuosi oli yhtä itkua ja epäröintiä siitä, miten hän pärjää. Nyt Jaana rakastaa työtään kansainvälisessä koulussa yli kaiken ja on iloinen siitä, että uskalsi lähteä kehittämään itseään. Seikkailu merkitsee Jaanalle sitä, että elämästä pitää nauttia vaikka se haastaisikin.

– Toiselle puolelle maailmaa ei tarvitse matkustaa eikä seikkailun tarvitse olla ekstremeä, vaikka sainkin perheeltä lahjaksi laskuvarjohypyn. Keskuspuisto on minulle joka kerta suuri seikkailu, kun saan mennä sinne ja hengittää puhdasta ilmaa. Ja kun pyöräilen aamulla Sibelius-monumentin ohi, ihailen sitä joka kerta. Se on kuin pyhättö.

Jaana haaveilee uusista, arkisista elämyksistä.

– Toivon, että pysyn terveenä, ja että läheiseni voivat hyvin. Haaveissani minulla on jonain päivänä pieni punainen mökki, jonka pihalla voin kasvattaa yrttejä ja smoothien aineksia.

Jaanan elämää voi seurata myös koskamavoin.com-blogissa.

Oletko sinä onnistunut pudottamaan liikakilot tai tehnyt muunlaisen muodonmuutoksen? Lähetä kuvasi ja tarinasi osoitteeseen noora.valkonen@iltasanomat.fi.