Unohda jo vanha myytti – illalla saa ja kannattaakin syödä! Yksi helppo muutos auttaa nukkumisessa ja painonhallinnassa

Yksinkertainen muutos iltapäivän ja illan aterioissa auttaa saamaan unen päästä kiinni. Riittävä uni taas helpottaa painonhallintaa.

14.5.2018 15:49

Vaikka kesää kohden valo lisääntyy ja voi tuntua siltä, että unta tarvitsee vähemmän kuin talvella, unentarve pysyy kuitenkin samana.

Katso yllä olevalta videolta unilääkäri–dosentti Henri Tuomilehdon vinkit unipaineen luomiseen ruoan avulla.

Uniasia on ajankohtainen ympäri vuoden, vaikka varsinaista väsymystä olisikin enemmän pimeään aikaan vuodesta.

Pimennysverhojen ja muun valaistuksen himmennyksen lisäksi valoisan ajan unipainetta voi lisätä myös ruokarytmillä. Tämä vinkki on erityisesti sinulle, jos olet herkkäuninen, iltavirkku, huono nukkumaan kesällä tai haluat pitää painosi terveissä lukemissa.

Perinteisessä suomalaisessa ateriarytmissä raskas ateria syödään jo myöhään iltapäivästä tai alkuillasta, minkä jälkeen pitäisi vielä jaksaa erilaisia askareita – iltapalasta taas menee kevyempi välipala, jos sitä syödään ollenkaan. Monissa muissa maissa ateriarytmi taas on perinteisesti siltä osin erilainen, että illallinen on päivän viimeinen ja muhkein ateria, ja ennen sitä vireystilaa pidetään pitkin päivää yllä kevyemmillä aterioilla. Alkoholi sen sijaan ruokajuomana ei ole sellainen asia, joka olisi hyvä soveltaa Suomen ruokakulttuurin, sillä jo yksi annos heikentää unenlaatua, vaikka vaikutus olisikin väsyttävä.

Ajatuksena olisi vaihtaa ateriarytmissä iltapalan ja päivällisen paikkaa niin, että päivällisen paikalla syöty kevyempi välipala pitää vireystilaa yllä, ja sohvan pohjalle vievä väsyttävämpi ateria syötäisiin ennen nukkumaanmenoa. Ehkä muistatkin sen väsymyksen, joka seuraa vaikkapa buffetissa syötyä raskasta ateriaa: hyödynnetään tätä samaa ilmiötä terveyden ja painonhallinnan eduksi. Kun syö reilun kokoisen aterian, on fysiologisesti hyvät edellytykset luoda unipainetta ja saada unen päästä kiinni ajoissa, ja riittävä uni puolestaan edistää valtavasti terveyttä ja painonhallintaa.

Aivan ähkyyn ei kuitenkaan ole tarkoitus illallisella syödä, vaan sopivan kylläiseksi ja jo pari tuntia ennen nukkumaanmenoa. Iltaruoalla olisi myös hyvä olla etenkin hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja, nimittäin ne näyttävät tuovan unipainetta mukavasti ja ne pitävät verensokerin tasaisena yön ajan. Hyviä hiilihydraatteja päivälliselle voisi olla esimerkiksi kaura, täysjyväriisi tai -pasta, peruna, bataatti ja muut juurekset.

Jos päivällisen ja iltapalan paikkojen vaihtaminen ei tunnu olevan oma juttu, kokeile ainakin tehdä iltapalasta muhkea, esimerkiksi iso annos puuroa raejuustolla, marjoilla ja mantelilastuilla.

Kun iltaruoka on syöty ja valot himmennetty, olisi vielä loistava idea sulkea puhelin ja muut älylaitteet, joiden selailu yleensä virkistää eikä edistä nukkumiseen vaadittua rauhoittumista. Tee sen sijaan jotain mukavaa ja rauhoittavaa: juttele perheen kanssa, venyttele tai lue kirjaa. Tärkeintä on löytää itsellesi mieluinen rauhoittumistapa, jotta siitä tulisi pysyvä tapa.

Testaa tällaista iltarutiinia pari viikkoa ja seuraa, muuttuuko olosi virkeämmäksi ja mieli paremmaksi. Kauniita unia!

Kerran viikossa Ilta-Sanomien verkkosivuille palstaa pitävä verkkovalmentaja, personal trainer ja ravintovalmentaja Maikki Marjaniemi antaa käytännönläheisiä vinkkejä terveellisempään ja virkeämpään arkeen sekä tehokkaaseen treeniin.

Maikki auttaa naisia tulemaan itsevarmoiksi, vahvoiksi ja terveiksi; ja stressaamaan ruokailusta, liikunnasta ja ulkonäöstä vähemmän.

Katso myös sarjan edelliset jaksot:

Tavoitteena litteämpi vatsa? Näillä keinoilla saat tuloksia päivissä, viikoissa ja kuukausissa

6 välipalaa, joista saat tarpeeksi proteiinia – näillä paino pysyy hallinnassa, ja herkkuhimot vähenevät

Aloita nyt ja ehdit kesäkuntoon! PT näyttää tehotreenin kotiin – valitse tasosi mukaan helpot tai haastavat liikkeet

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?