Aloita nyt ja ehdit kesäkuntoon! PT näyttää tehotreenin kotiin – valitse tasosi mukaan helpot tai haastavat liikkeet - Laihdutus - Ilta-Sanomat

Aloita nyt ja ehdit kesäkuntoon! PT näyttää tehotreenin kotiin – valitse tasosi mukaan helpot tai haastavat liikkeet

Näillä ohjeilla pääset kesäkuntoon, joka pysyy!

23.4.2018 15:55

Kesän tulon voi jo melkein haistaa, ja kropan kunnostus alkaa taas kovasti kiinnostaa.

Kesäkuntoajattelussa on hyvää se, että se antaa reippaan sysäyksen kuntoiluun ja motivaatiota muokata ruokavaliosta terveellisempää. Huonoa kesäkunnon tavoittelussa voi olla liika ehdottomuus ja lyhytjänteisyys: jos pari kuukautta treenataan sata lasissa ja ruokaillaan hyvin askeettisesti, ei ole mikään ihme, jos kesällä homma lässähtää ja kilot kertyvät takaisin korkojenkin kera.

Katso yllä olevalta videolta tehotreeni, jonka voit tehdä kotona.

Mitä jos tehtäisiin tänä keväänä hieman toisin ja tähdättäisiin kesäkuntoon, joka pysyy?

Näillä ohjeilla onnistut:

1. Rauhoita ilta ja mene ajoissa nukkumaan. Tämä on varmasti suurin yksittäinen terveysteko, jonka voit ottaa käyttöön. Hyvin ja riittävästi nukkuneena rasvanpolttokykysi on parhaimmillaan, ruokahalusi vastaa paremmin kulutustasi ja jaksat lähteä liikkumaan.

2. Suunnittele ruokailut etukäteen. Mieti valmiiksi ostoslista, kaupassakäyntiajat, kokkailupäivät ja syömisajat. Viikon suunnitteluun ei mene kuin korkeintaan puoli tuntia, mutta saat sillä ostettua itsellesi lisää aikaa, kun kaupassa ei tarvitse ravata joka päivä. Myös säännöllisen ateriarytmin suunnittelu auttaa välttämään mielitekoja ja pitää sinut sen verran virkeänä, että jaksat treenata. Katso täältä esimerkki naisen ateriarytmistä.

3. Lisää arkiaktiivisuuttasi. Voitko kävellä vähän kauemmas lounaalle? Voitko nousta portaat hissin sijaan? Olisiko pyöräily töihin mahdollista? Hyötyliikunnalla saat vaivihkaa kasvatettua kulutustasi ja parannat terveyttäsi.

4. Muokkaa kehoa lihaskuntoharjoittelulla. Lihaskuntoharjoittelu auttaa kiinteytymään ja säilyttämään lihasmassaa, kun paino putoaa. Jos salitreeni ei ole sinun juttusi, voit tehdä treenin myös kotona. Katso yllä olevalta videolta liikkeet sekä helppoon että haastavaan kotitreeniin. Voit ladata tulostettavat ohjeet helppoon treeniin tästä ja haastavampaan treeniin tästä.

Voit tehdä treenin 2–3 kertaa viikossa. Jos lihaskuntotreeni on sinulle uutta, aloita kahdella. Jos olet jo tottunut treenaaja, voit tehdä harjoituksen kolmesti viikossa, esimerkiksi maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin, jolloin ehdit palautua välipäivien aikana ja keskittyä vaikkapa kävelyyn tai muuhun kevyempään liikuntaan.

5. Pidä toiminta joustavana ja mieti myös tulevaa. Valtaosa kesäkuntoprojekteista kaatuu liian tiukkapipoiseen suorittamiseen täysillä, jolloin yksi este matkalla voi kaataa koko homman. Varaudu etukäteen siihen että flunssa voi tuoda tauon liikuntaan, välillä herkut maistuvat kenties liiankin kanssa tai työkiireet tuovat omat ongelmansa.

Tämä kaikki on normaalia elämää, ja on tärkeää oppia sovittamaan terveelliset elämäntavat näihin puitteisiin.

Suunnittele jo hieman kesää ja syksyäkin: millä tavoilla voisit pitää kiinni liikunnasta, unirytmistä ja fiksusta syömisestä myöhemminkin.

Opettele mieluummin yksi hyvinvointia tuova rutiini kerrallaan kuin syöksyt on/off-tyylillä mustavalkoiseen suorittamiseen. Ehkä vuoden kuluttua et tarvitse kesäkuntoprojektia ollenkaan, kun olet jo kunnossa!

Kerran viikossa Ilta-Sanomien verkkosivuille palstaa pitävä verkkovalmentaja, personal trainer ja ravintovalmentaja Maikki Marjaniemi antaa käytännönläheisiä vinkkejä terveellisempään ja virkeämpään arkeen sekä tehokkaaseen treeniin.

Maikki auttaa naisia tulemaan itsevarmoiksi, vahvoiksi ja terveiksi; ja stressaamaan ruokailusta, liikunnasta ja ulkonäöstä vähemmän.

Katso myös sarjan edelliset jaksot:

Allit veks! PT Maikin ohjeilla saat kiinteämmät käsivarret kesäksi

Yksinkertainen koko kehon treeni: 5 liikettä, rasva palaa ja sopii myös aloittelijalle

Nyt treenataan muodokas takamus! Personal trainer Maikki näyttää oikean tekniikan teholiikkeeseen

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?