Laihdutus

Navan ympärille kertynyt rasva on jopa ylipainoa vaarallisempaa – testaa, oletko vyötärölihava

Julkaistu:

Lihavuus
Vyötärölihavuus on vaarallista myös normaalipainoisille.
Tuoreen tutkimuksen mukaan normaalipainoisten ei tulisi tuudittautua vaa’an lukemiin, vaan pikemminkin tarkastella sitä, minne päin kehoa rasva kertyy.

Sydämelle vaarallisin rasva varastoituu vyötärön ympärille.

Jutun pääkuvana olevalla videolla annetaan vinkkejä vyötärörasvasta eroon pääsemiseen.

Tutkimustulosten mukaan vyötärölihavilla on jopa kaksinkertainen riski sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin – painoindeksistään riippumatta.

Normaalipainoiset vyötärölihavat kohtaavat sydänongelmia jopa todennäköisemmin kuin lihavat, joilla ei ole vyötärörasvaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vuonna 1997 aloitetussa yhdysvaltalaistutkimuksessa testattiin 1 692 yli 45-vuotiasta ihmistä, joiden terveydentilaa seurattiin vuoteen 2016 saakka.

Paino ei kerro kaikkea

Tutkimusta johtaneen lääkärin Jose Medina-Inojosan mukaan hälytyskellojen pitäisi soida siinä vaiheessa, kun ihmisen vyötärönympärys menee kokonsa puolesta lantionympäryksen ohi.

Tutkimukseen osallistujien vyötärönympärysmitta jaettiin lantion ympärysmitalla. Tutkittava katsottiin vyötärölihavaksi, jos tulokseksi tuli miehillä vähintään 0,90 ja naisilla vähintään 0,85.

– Jos sinulla on keskivartalolihavuutta, tärkein tavoite on vyötärönympäryksen pienentäminen, ei painonpudotus, Medina-Inojosa sanoo Euroopan kardiologisen yhdistyksen julkaisemassa tiedotteessa.

Liikunta on paras tapa kaventaa vyötäröä

Terveyskirjaston mukaan vyötärölihavan kannattaa lähteä laihduttamaan liikunnan kautta, koska liikunta vähentää vatsaontelon rasvaa, vaikka paino ei laskisikaan.

Vatsalihasten treenaaminen ei erityisemmin vaikuta, vaan tarvitaan pitkäkestoista kuntoa parantavaa liikuntaa, esimerkiksi reipasta kävelyä.

Terveyskirjasto katsoo ihmisen vyötärölihavaksi, kun vyötärönympärys ylittää naisilla 90 senttiä ja miehillä 100 senttiä lantionympärykseen katsomatta.

Sydänongelmat eivät aina tule lihavuuden mukana

Medina-Inojosan mukaan tutkimuksen tärkein päätelmä on se, ettei painoindeksin voida ajatella kulkevan käsi kädessä sydänongelmien kanssa.

– Tutkimuksemme todistaa, että lääkäreiden tulisi mitata myös keskivartalolihavuutta saadakseen paremman kuvan potilaan terveysriskeistä.

Testaa alla olevalla testillä, kärsitkö mahdollisesti vyötärölihavuudesta. Testi perustuu Yhdysvalloissa Mayo-klinikan lääketieteen tutkimusyksikössä käytettyihin vyötärölihavuuskriteereihin.

Interaktiiviset tarinat - by Riddle

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt