Laihdutus

Maailman helpoimmaksi kutsuttu hittidieetti valloittaa maailmaa

Julkaistu:

Laihdutus
Kuvittele dieetti, jossa saat syödä lähes kaikkea, eikä sinun tarvitse laskea edes kaloreita. Onko sellainen edes mahdollista? Tanskalaisen Suzy Wengelin mukaan on.
Aamupalaksi vihersmoothie, juustoa, lihasiivuja ja porkkanoita. Lounaaksi puolestaan syödään katkarapunuudelisalaatti. Päivällisellä on vuorossa marinoitu pihvi sienikastikkeella. Jälkiruokana nautiskellaan hedelmiä kermavaahdolla. Kesäkuntoa metsästäville ruokavalio tuskin kuulostaa kovin vaikealta.

The Scandi Sense Diet -kirjan kirjoittaneen Suzy Wengelin dieettiä onkin kutsuttu maailman helpoimmaksi useissa eri medioissa, kuten brittiläisessä Dailymailissa.

Miten dieetti toimii?

Laihdutusmetodi perustuu siihen, että ruoka-annokset mitataan omalla kämmenellä. Kämmen on suhteessa ihmisen rakenteeseen ja pituuteen, ja näin olleen se toimii Wengelin mukaan sopivana mittarina annoskoolle. Keittiövaa’at voikin siis heittää menemään.

Wengelin dieetissä jokaisen päivän kolmesta ateriasta pitäisi sisältää neljä kourallista raaka-aineita. Kaksi kourallista vihanneksia, yksi proteiineja ja yksi hiilihydraatteja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Vihanneskämmeneen” voi valita vapaasti haluamiaan vihanneksia.”Proteiinikämmen” voi puolestaan sisältää muun muassa siipikarjaa, kalaa, äyriäisiä, kananmunia tai vähärasvaista juustoa. Ohjeen mukaan proteiinia on oltava vähintään kahdessa päivän ateriassa. Prosessoituja lihoja, kuten kinkkua, salamia ja pekonia kannattaa rajoittaa. Mikäli dieetillä halutaan treenata paljon, proteiinia kannattaa syödä kaikissa kolmessa päivän ateriassa.

”Hiilarikämmeneen” kuuluu leipää, puuroa, pastaa, riisiä, perunoita, hedelmiä ja marjoja.

Milloin Suomeen? – asiantuntijalta osittain tyrmäys

Dieetti on saavuttanut hurjan suosion Skandinaviassa. Erityisen suuri sen suosio on ollut Tanskassa, jossa yksi 50:stä on alkanut dieetille. Nyt dieetin suosio on leviämässä myös Isoon-Britanniaan. Voisiko dieetti saavuttaa suosion myös Suomessa?

Lihavuustutkija ja professori Aila Rissasen mielestä dieetti kuulostaa oudolta, ja yritykseltä myydä vanha laihdutuskeino uudessa muodossa. Hän ei osaakaan sanoa, voisiko trendi rantautua Suomeen.

– Suomalaisittain marjoille ja hedelmille pitäisi olla oma ”kämmen”, eikä niitä kuuluisi laskea muiden hiilareiden mukaan.

Rissasen mielestä dieetissä hyvää on runsas vihannesten määrä, ja hänen mielestään suomalaisten pitäisi syödä niitä myös enemmän.

– Niiden osalta iso kämmenmittaus voisi olla sopiva.

Hiilarikämmenessä on Rissasen mielestä otettava huomioon se, että terveellisyyden kannalta tuotteiden tulee olla täysjyväpainotteisia.

– Mielestäni kuulostaa siltä, että proteiinia saattaa tulla dieetissä reilusti yli tarpeen, sillä sitä on vaikea mitata kämmenellä. Sitä varten tarvitaan tarkempia mittauskeinoja.

Taustalla 40 kilon laihdutus alle vuodessa

Dieetin ruokarytmiä Rissanen pitää monelle sopivana. Häntä kummastuttaa kuitenkin iltapalan puuttumista.

Brittilehti Dailymail kertoo ylipainon kanssa aikaisemmin kamppailleen Wengelin painaneensa ennen sata kiloa. Itse suunnittelemallaan ruokavaliollaan biotekniikkayrityksessä työskentelevä, 39-vuotias viiden lapsen äiti laihdutti painostaan lähes 40 kiloa kymmenen kuukauden aikana. Paino on pysynyt myös poissa.

Dieetissä naispuoliset henkilöt saavat päivittäin keskimäärin 1 500 kaloria ja miehet noin 2000 kaloria. Kalorimäärät mahdollistavat keskimäärin noin 400-800 gramman pudotuksen viikossa tavoitepainon saavuttamiseen saakka.

Rissanen kokee, että pelkästään dieetin kalorimäärillä päästään vastaavanlaisiin tuloksiin vain harvoin.

– Ruokavalion lisäksi laihduttamisessa tarvitaan myös liikuntaa ja unta. Katteettomiksi osoittautuvat lupaukset osoittautuvat yleensä aina pitkällä välillä painonnousuun, Rissanen muistuttaa.

Asiantuntija: ”Vain muutama ravintola-annos alkoholia viikossa on sallittua”

Suzy Wengelin dieetillä ei tarvitse luopua mausteista, eikä kokonaan myöskään rasvoista. Jokaisen aterian yhteydessä saa syödä 1-3 ruokalusikallista rasvoja, kuten oliiviöljyä, rypsiöljyä, pähkinöitä, majoneesia, avokadoa, voita, kermaa ja tummaa suklaata.

Maitotuotteita voi käyttää halutessaan 300 millilitraa päivässä. Niiden rasvapitoisuuden tulee olla kuitenkin enintään 3,5 prosenttia. Maitotuotteita saa lisätä myös enintään kaksi ruokalusikallista jokaisen ateriaan. Lisäksi veden juomisesta on hyvä huolehtia, sillä sitä tulee juoda 1-1,5 litraa päivässä. Mustaa kahvia, teetä ja kalorittomia virvoitusjuomia voidaan myös käyttää terveellä järjellä.

Kokonaisuudessaan dieetti onkin hyvin salliva elintarvikkeiden suhteen. Lihavuustutkija Aila Rissasen mukaan suomalaisten suosiossa ovat kuitenkin tällä hetkellä hiilihydraatteja välttelevät, karppaamisen kaltaiset dieetit.

– Kaiketi vähähiilihydraattisen dieetin eri versioita pyörii tällä hetkellä eniten.

Monelle suomalaiselle diettaajalle alkoholista luopuminen terassikelien saapuessa saattaa aiheuttaa murheita. Wengelin dieetillä alkoholista ei kuitenkaan tarvitse luopua kokonaan.

Rissasen mielestä painostaan huolta pitävälle naiselle vain muutama ravintola-annos alkoholia viikossa on sallittua.

– Alkoholin säännöstely on isossa osassa laihduttamista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt