Laihdutus

Lihavuusleikkaus mullistaa ihmissuhteet – sekä avioerot että uudet suhteet yleistyvät

Julkaistu:

Lihavuusleikkaus
Suomessa lihavuusleikkauksia tehdään pääasiassa potilaille, joiden lihavuus on jatkunut vähintään viisi vuotta ja joiden painoindeksi on yli 40.
Lihavuusleikkaus voi parantaa potilaan terveyttä ja elämänlaatua monella tapaa, mutta tuoreen tutkimuksen perusteella se voi myös vaikuttaa heidän ihmissuhteisiinsa.

Ruotsalaistutkijoiden mukaan lihavuusleikkauksen jälkeen potilaat solmivat enemmän uusia suhteita ja avioliittoja, mutta monien suhteet myös päättyvät ja avioerot yleistyvät. Muutokset havaitaan verrattuna lihaviin verrokkeihin sekä väestöön yleensä.

Sinkkujen asema parisuhdemarkkinoilla selvästi parani lihavuusleikkauksen jälkeen ja muutos oli sitä suurempi mitä enemmän potilas laihtui. Erojen yleistyminen painottui usein pariskuntiin, jotka olivat ennen leikkausta kertoneet suhteensa ongelmista.

Tulokset perustuvat kahden ruotsalaistutkimuksen aineistoihin. Toiseen osallistui 2 000 lihavuusleikkauksessa ollutta ja 1 900 lihavaa verrokkia, joita seurattiin kymmenen vuotta. Toinen tutkimus kesti kolme vuotta, ja siinä 29 000 lihavuusleikkauksessa ollutta verrattiin 280 000 saman ikäiseen verrokkiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tutkimus julkaistiin JAMA Surgery -lehdessä.

Suomessa lihavuusleikkauksia tehdään pääasiassa sairaalloisen lihaville potilaille, joiden lihavuus on jatkunut vähintään viisi vuotta ja joiden painoindeksi on yli 40. Tämä tarkoittaa 170-senttimetriselle henkilölle vähintään 116 kilon painoa ja 180-senttiselle yli 130 kiloa. Vaikeahoitoista diabetesta tai useita lihavuuteen liittyviä sairauksia potevia leikataan kuitenkin jo, kun painoindeksi ylittää 35.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tästä 16-vuotiaasta tytöstä tulee miljonääri ennen täysi-ikäisyyttä – sai lapsena ääniroolin, joka muutti hänen elämänsä: Elää hiljaiseloa maaseudulla

  2. 2

   30-vuotias mies ei suostu muuttamaan vanhempiensa luota New Yorkissa – Äiti ja isä haastoivat poikansa oikeuteen

  3. 3

   Junamatkustaja ikuisti Pendolinon ikkunasta kanssamatkustajien järjettömän tempun Tampereella – VR: konduktööri oli vielä erikseen kieltänyt

  4. 4

   Huippusuosittu olympiamitalisti voitti Yhdysvaltojen Tanssii tähtien kanssa -kilpailun – esitteli suomalaisen rakkaansa hetki sitten Instagramissa

  5. 5

   Kimmo Elomaata tutkinut poliisi hämmästyi: television kokoiseen ”Kimmo-sikaan” ja kahteen lippaaseen oli säästetty yli 10 000 euroa kolikoita

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Onko muna päivässä liikaa vai hyväksi? Tutkimus löysi selvän yhteyden maailman yleisimpiin sairauksiin

  2. 2

   Yksinkertainen laskelma osoittaa, milloin omistusasunto ei kannata

  3. 3

   Morsiamen äidin pöyristyttävä käytös järkytti hääväkeä: ”En ole eläessäni hävennyt niin paljon”

  4. 4

   Seura: Vainaja ”heräsi henkiin” kahdesti

  5. 5

   Tunnettu hääkuvaaja ihmettelee Meghanin ja Harryn hääpotretin useita teknisiä virheitä: ”Olisi mielenkiintoista kuulla kuvaajan perustelut”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Nanna, 22, otti aurinkoa bikineissä pihalla, kun kuuli naapurin törkeän kommentin: ”Uppos aika syvälle”

  2. 2

   Intiimit keskustelut häähumusta julki: kuningatar ojensi tomerasti prinssi Philipiä – Meghanin ”lipsautus” pöyristyttää somessa

  3. 3

   Nuoripari luuli ostavansa 93 000 euron asunnon – ei ymmärtänyt yhtä kohtaa kauppakirjassa

  4. 4

   Mikael Jungner uskoo ymmärtävänsä, miksi Susanna Koski ohitti työttömän haasteen: ”Kuussa ei mene välttämättä kuin muutama sata euroa”

  5. 5

   Huomenna jyrisee: katso, mihin ukkonen iskee laajimmin

  6. Näytä lisää