Laihdutus

Laihduttaminen voi olla turhaa ja jopa haitallista – suomalaistutkija kertoo, miksi kituuttaminen kannattaa lopettaa

Julkaistu:

Laihduttaminen
Laihduttamista tutkineen ravitsemusterapeutin mukaan painonhallinta tulee sivutuotteena, kun keskittyy elämään ja siihen mielekkyyttä tuoviin asioihin.
Laihduttaminen on periaatteessa äärimmäisen yksinkertaista – tulee vain kuluttaa enemmän kuin syö – ja maailma on pullollaan erilaisia vinkkejä ja niksejä painonpudotukseen. Silti tutkimusten ansiosta tiedetään, että ani harva laihduttaja laihtuu pysyvästi. Syy voi olla laihduttamisessa.

Laillistettu ravitsemusterapeutti ja tohtorikoulutettava Ulla Kärkkäinen selvitti väitöstutkimuksessaan, että laihduttaminen on melko varma tapa epäonnistua painonhallinnassa.

Kärkkäisen väitöstutkimus on osa laajempaa tutkimuskokonaisuutta, johon osallistui yli 4 900 suomalaista miestä ja naista. He vastasivat painoa ja sen muuttumista koskeviin kyselyihin 24- ja 34-vuotiaina. Miehistä vain 3,8 prosenttia ja naisista 7,5 prosenttia laihtui tuon kymmenen vuoden aikana. Suurin osa lihoi.

Kärkkäisen mukaan painonhallinta sujui parhaiten niiltä osallistujilta, jotka eivät laihduttaneet. Miksi?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Jos laihduttaminen olisi pelkkää matematiikkaa, tilanne maailmassa ei olisi tällainen kuin se on, Kärkkäinen sanoo.

Hänestä ”syö vähemmän ja liiku enemmän” on liian yliolkainen ohje, ja laihduttaminen on huono tapa hallita painoa. Varsinkin normaalipainoisilla laihduttaminen nostaa lihomisen riskiä.

– Laihdutus on kauhean stressaavaa keholle ja mielelle, Kärkkäinen toteaa.

Lue Me Naisista, mitä laihdutus tarkalleen tekee keholle ja mielelle.

Selviytymistä vai hyvinvointia?

Tutkimuksen perusteella voi todeta, että ei yksinkertaisesti kannata laihduttaa, ellei tavoitteena ole lisätä elopainoa. Erityisen varmasti laihdutus heilauttaa painon ei-toivottuun suuntaan, jos on normaalipainoinen.

– On terveydellisiä tiloja, kuten jotkin leikkaukset, joissa painoa tarvitsee saada nopeasti pois. Ne ovat ihan eri tilanteita. Jos sellaista ei ole, ei kannata kiusata kehoaan ja mieltään turhaan laihduttamalla, Kärkkäinen toteaa.

Jos painoa on terveyssyistä pakko pudottaa, laihduttamisen sijaan kannattaa kiinnittää huomiota kokonaisvaltaiseen hyvinvointiinsa – jos suinkin pystyy.

– On tärkeää katsoa elämää laajemmin: Mikä tuottaa kuormitusta, nukutko tarpeeksi, onko elämässäsi hyvinvointia tuovia asioita? Onko elämä vain selviytymistä ja velvollisuuksia? Jos isot rakenteet ovat pielessä, omasta hyvinvoinnista huolehtiminen on vaikeaa, Ulla Kärkkäinen sanoo.

Laihduttaminen saattaa tuntua ratkaisulta vetämättömyyteen ja hyvinvoinnin puutteeseen, sillä painonpudotukseen liitetään usein ajatus virkeyden ja jaksamisen lisääntymisestä. Kärkkäinen kertoo, että laihduttajan kokema vireystilan nousu on todellinen, mutta vain hetkellinen ilmiö.

– Kun olemme olleet metsästäjiä ja keräilijöitä, on ollut tärkeää, että elimistö koettaa turvata ruuanhankinnan silloinkin, kun se on säästöliekillä ja kärsii nälkävelasta. Jos elimistö vetäisi heti jaksamattomaksi nälästä, se olisi vaarallista, koska silloin ei jaksaisi enää hankkia ruokaa.

Painonhallinta on sivutuote

Hyvä tapa hallita painoa on Kärkkäisen mukaan syödä todellisen tarpeen mukaan ja säännöllisesti, nukkua tarpeeksi ja harrastaa sellaista liikuntaa, joka tuntuu voimavaralta.

– Kannattaa keskittyä elämään ja niihin asioihin, jotka tuovat elämään mielekkyyttä. Painonhallinta tulee sivutuotteena, Kärkkäinen sanoo.

Painonhallinta ei ole vain fyysinen asia, vaan siihen liittyy myös ajatustyötä.

– Ihmisillä on paljon syömiseen liittyviä ajatus- ja käyttäytymismalleja, ja niiden työstäminen on tärkeää. Yleensä mallit liittyvät syvään tarpeeseen kokea hallinnan tunnetta elämästä. Laihdutus tuo hetkellisesti hallinnan tunteen, mutta pitkällä aikavälillä se tuo kaaosta.

Kärkkäinen kertoo huomanneensa asiakastyötä tehdessään, että painonhallinnalla on paljon tekemistä elämän kuormittavuuden, tunteiden säätelyn ja jaksamisen kanssa.

– Kun mietitään painonhallintaa, ruoka on loppupeleissä aika pienessä osassa.

Lue lisää:

Kilpajuoksija-terapeutti neuvoo 10 keinoa, miten pääset yli repsahduksesta: "Elämä on muutakin kuin orjallisia sääntöjä"

Kannattaako syödä kellon vai nälän mukaan, jos haluaa laihtua? Ravitsemusterapeutti vastaa

Hei nainen, miksi haukut itseäsi julkisesti läskiksi?

Ravitsemusterapeutti: älä nipistä turhaan hiilareista, vaan opeta kroppasi käyttämään niitä

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt