Moni ajattelee, että terveelliseen, kohtuulliseen syömiseen ja sen myötä painonpudotukseen ei tarvita muuta kuin itsekuria, päättäväistä mielentilaa ja sitä, ettei anneta mielihaluille periksi. Tällainen ajattelu kuitenkin tulee aina tiensä päähän jossain vaiheessa: kun on univajetta, stressiä, kiireitä, juhlat, viikonloppu… Itsekurin varassa pinnistely ei tutkitusti toimi pitkäaikaisessa painonhallinnassa.
Katso yllä olevalta videolta, miten voit harjoitella tietoista syömistä.
Jos sen sijaan terveellisestä syömisestä saa luotua itselleen itseohjautuvamman tavan ulkoisten sääntöjen ja kieltolistojen sijaan, ravitsevasta ja monipuolisesta syömisestä, kohtuullisissa määrissä pysymisestä ja sitä myötä painonpudotuksesta tulee huomattavasti automaattisempaa ja helpompaa.
Yksi tapa harjoitella kohtuullisiin annoksiin pyrkimistä ja terveellisestä ruoasta nauttimista on tietoinen, kiireetön syöminen, jossa ruokaa maistellaan ja pureskellaan ja siitä nautitaan ajan kanssa ja keskittyen. Tätä voi opetella tietoisen syömisen harjoituksella, jossa nautitaan usean minuutin ajan liioitellun keskittyneesti jostakin pienestä herkusta tai suupalasta. Tee harjoitus vaikka heti katsomalla yllä oleva video!
Liioitellun hitaasti ei toki tarvitse syödä koko aikaa, mutta harjoituksesta on hyvä napata tietoisuus ja rauhallisuus mukaan jokapäiväiseen ruokailuun: syö ruokapöydän ääressä ilman häiriötekijöitä (juttukaverit ovat tietty tervetulleita), pureskele ruoka hyvin, laske aterimet välillä alas, maistele ruokaa ajatuksen kanssa ja tunnustele, milloin alat olla kylläinen.
Tietoisen syömisen etuja ovat muun muassa nämä:
Mieli on mukana syömisessä – kun jätät puhelimen, TV:n, lehden ja muut ärsykkeet pois ruokailutilanteesta ja oikeasti keskityt syömiseen, saat enemmän tyydytystä ruoasta.
Tunnistat paremmin nälän ja kylläisyyden, ja kehosi osaa kertoa, kun olet riittävän kylläinen. Näin liian isot annoskoot kohtuullistuvat.
Tuttujen ruokien maut voivat yllättää ja hiljalleen makumieltymykset muokkautuvat suosimaan terveellisiä ruokia, kuten kasviksia, marjoja ja hedelmiä. Kun ruokaa maistelee kunnolla ja keskittyy erilaisiin makuihin antaumuksella, ne alkavat maistua voimakkaammilta. Saatat hiljalleen alkaa himoita esimerkiksi marjoja karkkien sijaan.
Samasta syystä huonolaatuinen pikaruoka voikin alkaa maistua epämiellyttävältä, kun oikein tarkkaan makustelee.
Saat palauttavan hetken, kun rauhoitut syömiseen. Ruokailuhetkestä voi tulla työpäivän tärkeä tauko, jolloin ehdit hengittää syvään ja keskittää ajatukset vain ruokaan ja ruokailuseuraan.
Ruoansulatus alkaa jo suussa, joten kunnon pureskelulla voit tehdä vatsallesi palveluksen. Turvotuskin vähenee, kun pureskelet hyvin ja annat syljen aloittaa ruoansulatuksen.
Kun tietoista syömistä harjoittelee riittävän pitkään, tietoisuus omista ajatuksista, kehon tuntemuksista ja syömismotiiveista siirtyy laajemmallekin: voit esimerkiksi huomata että illan suklaanhimo ei välttämättä olekaan suklaanhimoa, vaan kaipaatkin yhteyden tunnetta, jolloin soitto ystävälle voisi tyydyttää tarpeesi paremmin kuin syöminen.
Pienillä teoilla voi olla lopulta isokin vaikutus. Aloita katsomalla yllä oleva video ja tekemällä tämä kolmen minuutin harjoitus!
Kerran viikossa Ilta-Sanomien verkkosivuille palstaa pitävä verkkovalmentaja, personal trainer ja ravintovalmentaja Maikki Marjaniemi antaa käytännönläheisiä vinkkejä terveellisempään ja virkeämpään arkeen sekä tehokkaaseen treeniin.
Maikki auttaa naisia tulemaan itsevarmoiksi, vahvoiksi ja terveiksi; ja stressaamaan ruokailusta, liikunnasta ja ulkonäöstä vähemmän.
Katso myös sarjan edelliset jaksot:
Personal trainer Maikki suosittelee välttämään yleisen virheen ennen treeniä – tunnistatko itsesi?