Tässä on univajeisen ja virkeän ero – personal trainer Maikki näyttää, miksi paino ei univajeessa putoa - Laihdutus - Ilta-Sanomat

Tässä on univajeisen ja virkeän ero – personal trainer Maikki näyttää, miksi paino ei univajeessa putoa

Hirmuisen moni suomalainen kärsii univajeesta jopa huomaamattaan, kun nuutuneeseen oloon tottuu.

5.3.2018 14:18

Jos tavoitteenasi on pudottaa painoa, syödä terveellisesti, harrastaa säännöllistä liikuntaa, selvitä arjesta virkeänä tai vaikka vain pysyä terveenä, laita uni ensimmäisenä kuntoon! Hirmuisen moni suomalainen kärsii univajeesta jopa huomaamattaan, kun nuutuneeseen oloon tottuu ja väsymystä aletaan pitää ihan normaalina tilana.

Katso yllä olevalta videolta, kumpi elämäntyyli näyttää sinulle tutummalta: univajeinen vai virkeä.

Jokainen nukkuu välillä huonosti ja kärsii unettomuudesta jossain vaiheessa elämäänsä, mutta hyvään uneen voi vaikuttaa itse silti melko paljon. Suurimmalla osalla unet jäävät liian vähiksi vain sen vuoksi, ettei malteta mennä ajoissa nukkumaan. Netflixistä pitää katsoa vielä yksi jakso tai puhelinta plärätään vielä pikku hetki – ja kappas, on jo yömyöhä ja aamulla odottaa aikainen herätys. Hupsistakeikkaa.

Jos valtaosan öistä ehtii nukkua 7–9 tuntia ja aamulla herää virkeänä jopa ilman kelloa, tietää nukkuvansa riittävästi. Talvisin unentarve voi olla suurempi kuin kesällä.

Jos unen vaaliminen kaipaa vielä lisää motivaatiota, niin tässä kolme mainiota syytä malttaa mennä ajoissa nukkumaan:

1. Ruokailusta tulee automaattisesti fiksumpaa

Oletko huomannut, että huonon yön jälkeen itsekuri tuntuu olevan kateissa? Univajeessa ruokailusta tulee enemmän mielihalujen ohjaamaa, ja silloin käsi nappaa herkemmin makeita, rasvaisia ja suolaisia herkkuja. Hyvin levänneenä taas terveelliset ruokavalinnat tapahtuvat melkein itsestään. Myös nälänsäätely heikkenee univajeessa: emme tunnista nälän ja kylläisyyden tunteita niin tarkkaan kuin levänneenä.

Kaiken lisäksi liian vähillä unilla kehon sokeriaineenvaihdunta heikkenee ja paino nousee helpommin. Riittävä ja laadukas uni auttaa siis monin tavoin painonhallinnassa.

2. Mieli pysyy terävänä

Univajeessa muisti temppuilee, oikeat sanat eivät meinaa löytyä, keskittyminen on vaikeaa, kipukynnys on matalampi ja muutenkin tympäisee. Univaje tuntuu samalta kuin pitkittynyt stressi, koska hermoston stressitila ylikorostuu liian vähillä unilla.

Jos puolisosi jutut kismittävät normaalia enemmän tai päivän sudoku ei luonnistu sitten millään, mieti auttaisiko aikaisempi nukkumaanmenoaika.

3. Liikunta kiinnostaa ja palautuminen toimii

Väsyneenä päivän normaalit toimet, kuten työ ja kaupassakäynti, kuormittavat tavallista enemmän eikä liikuntaan oikein riitä enää energiaa. Ei mikään ihme, jos sohva ja tv kiinnostavat enemmän kuin lenkkipolku. Jos treeneihin saakin itsensä raahattua, reaktionopeus ja tarkkuus heikkenee muun muassa pallopeleissä ja maksimivoima vähenee voimatreeneissä. Nopein tapa kehittää kuntoa ja tehostaa palautumista on lisätä unta. Myös lihaskasvu rakastaa pitkiä yöunia.

Tee illalla näin:

Yksinkertaisin tapa vaalia unta on jättää puhelimen ja tietokoneen räpläys pois tuntia ennen nukkumaanmenoa. Tilalle voi ottaa jotain rauhoittavaa tekemistä, kuten venyttelyä, kaunokirjallisuuden lukemista, läheisten kanssa juttelua tai rauhallista ulkoilua. Aluksi kannattaa laittaa hälytys puhelimeen alkuiltaan, jotta iltarutiinit muistaa aloittaa ajoissa.

Kauniita unia!

Kerran viikossa Ilta-Sanomien verkkosivuille palstaa pitävä verkkovalmentaja, personal trainer ja ravintovalmentaja Maikki Marjaniemi antaa käytännönläheisiä vinkkejä terveellisempään ja virkeämpään arkeen sekä tehokkaaseen treeniin.

Maikki auttaa naisia tulemaan itsevarmoiksi, vahvoiksi ja terveiksi; ja stressaamaan ruokailusta, liikunnasta ja ulkonäöstä vähemmän.

Katso myös sarjan edelliset jaksot:

Personal trainer Maikki suosittelee välttämään yleisen virheen ennen treeniä – tunnistatko itsesi?

Personal trainer Maikki näyttää 3 teholiikettä vatsalle – voit treenata kotona, ja vyötärö kapenee taatusti

Näin paljon saat syödä! Personal trainer Maikki näyttää keskivertonaisen päivän ateriat

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?