Laihdutus

Uskotko liikkuvasi keskivertoa enemmän vai vähemmän? Se näkyy vyötärölläsi huolimatta todellisesta treenimäärästäsi

Julkaistu:

Liikunta
Opi havaitsemaan onnistumisesi liikkujana ja korosta niitä. Asennemuutos kannattaa!
Tiesitkö, että voit laihtua pelkästään muuttamalla käsitystäsi itsestäsi liikkujana? Kuulostaako höpö-höpöltä? Tutkimustieto osoittaa, että näin todella on.

Työntekijät muuttavat uskomuksiaan ja laihtuvat ilman lisätreeniä

Tutkijat havaitsivat selvityksessä kummia asioita. He tarkkailivat 84:ää fyysistä työtä tekevää henkilöä, jotka olivat aluksi kertoneet harrastavansa keskimääräistä vähemmän liikuntaa. Tutkijat kertoivat heille, että itse asiassa fyysinen työ täyttää kirkkaasti 30 minuutin päivittäisen aktiivisuussuosituksen.

Kuukauden päästä porukan paino oli pudonnut, kropasta palanut rasvaa ja verenpaine laskenut. Ja mikä merkillistä, he liikkuivat täysin saman verran kuin aikaisemminkin.

Tästä innostuneena tutkijat tonkivat 61 141 ihmisen tietokantaa. Siinä ihmiset luokittelivat itsensä keskivertoa ikäisiään aktiivisempiin, keskivertoaktiivisiin ja keskivertoa vähemmän aktiivisiin. Tutkijat havaitsivat, että sohvaperunoina itseään pitävillä oli 71 prosenttia suurempi riski ennenaikaiseen kuolemaan. Ja tämä iso ero ei liittynyt todelliseen treenimäärään, vaan uskomukseen siitä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Miksi uskomuksesi vaikuttavat tuloksiisi?

Tutkijat päättelivät, että itsensä passiiviseksi kokevilla esimerkiksi kohonneet stressihormonit saattoivat aiheuttaa terveysriskejä. Ja varmasti myös itsensä liikkujana sohvaperunan sijaan näkevä tekee kautta linjan terveellisempiä valintoja arjessaan.

Mitä tämä merkitsee?

Vaaleanpunainen pumpuli ei toki toimi. Varsinaisen treenin vaikutukset terveyteen on todistettu niin vakuuttavaksi, että pelkkä sohvalla makoilu hyvällä omatunnolla ja omaa ”liikunnallisuutta” korostaen ei tietenkään toimi. Hyödynnä silti tämä tieto, sillä teet sen avulla parempia tuloksia ja nautit treenistä enemmän.


Voit aloittaa vaikkapa näillä vinkeillä:

Unohda perinteinen kärsimysmantra ja keskity onnistumisiisi: ”Kehitys loppuu tyytyväisyyteen” kannattaa hylätä. Opi mieluummin havaitsemaan omat onnistumisesi liikkujana ja korosta niitä. Toki parempaan kannattaa pyrkiä pikkuhiljaa, mutta itsensä liika ruoskiminen ei ole hyvästä.

Lopeta vertaaminen kaveriin tai naapurin isäntään. Vertaaminen muihin näytti tutkimusten perusteella haitalliselta. Etene omaa tahtiasi ja paranna vähitellen. Pian alat nähdä itsesi liikkujana, joka tekee asioita hyvällä fiiliksellä paremmin sen sijaan, että ruoskisit itseäsi, kun et pysy naapurin maraton-Masan tai työpaikan crossfit-intoilijan treenitahdissa.

Lähde:

Zahrt ym. 2017. Perceived physical activity and mortality: Evidence from three nationally representative U.S. samples. Health psychology: 2017 Nov;36(11):1017–1025.

SuomiMies seikkailee -kampanjalla kannustetaan suomalaisia miehiä terveellisen ja liikunnallisen elämäntavan pariin.

Lisää SuomiMiehen treenivinkkejä: www.suomimies.fi ja Facebookissa www.facebook.com/suomimies.seikkailee.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Tuoreimmat
  1. Juuri nyt
  2. Ehdokkaat joutuivat koville Ressun lukion vaalipaneelissa
   Politiikka
  3. Åmselen kolmoismurhaaja Valjakkala taas epäiltynä rikoksista – poliisi vaati vangittavaksi, oikeus hylkäsi vaatimuksen
   Kotimaa
  4. Kauhua kylvänyt SM-liigan pahamaineinen jäähykuningas on yllättänyt lähes kaikki – ”En halua tapella enää koskaan”
   SM-liiga
  5. Suomalainen Hans, 54, löysi rinnalleen filippiiniläisen Sandran, 31: ”Kun täytin 50, ajattelin, että olen lopun elämääni sinkku”
   Seksi & Parisuhde
  6. Jarkko löysi kirpputorilta aarteen pilkkahintaan – asiantuntija täräyttää tiskiin todellisen hinnan
   Asuminen
  7. Matti Nykänen ei saa tavata lapsenlapsiaan – asiantuntija kertoo näkemyksensä surullisen yleiseen ilmiöön: ”Isovanhempi ei ole perheessä ykkönen”
   Viihde
  8. Kanerva: painostus hävittäjähankinnoissa vähintään yhtä kovaa kuin 1990-luvulla – ”Olen kuullut värikkäitä puheenvuoroja”
   Politiikka
  9. Remonttien kotimyynti kuriin, vaatii Kuluttajaliitto – ”Arkiongelma, joka voi viedä vararikkoon”
   Oma raha
  10. Tunti sitten
  11. Suomen junailema huippukokous kuivumassa kasaan – Ulkoministeriö: ”Kutsuja kannattaa lähettää sitten, kun niihin vastataan myönteisesti”
   Politiikka
  12. Äkillisesti leikkaukseen joutuneen Mari Ederin suunnitelmista tihkui tietoa – kilpailee maastohiihdon SM-kisoissa jo ensi viikolla
   Maastohiihto
  13. Näytä lisää