Laihdutus

Uskotko liikkuvasi keskivertoa enemmän vai vähemmän? Se näkyy vyötärölläsi huolimatta todellisesta treenimäärästäsi

Julkaistu:

Liikunta
Opi havaitsemaan onnistumisesi liikkujana ja korosta niitä. Asennemuutos kannattaa!
Tiesitkö, että voit laihtua pelkästään muuttamalla käsitystäsi itsestäsi liikkujana? Kuulostaako höpö-höpöltä? Tutkimustieto osoittaa, että näin todella on.

Työntekijät muuttavat uskomuksiaan ja laihtuvat ilman lisätreeniä

Tutkijat havaitsivat selvityksessä kummia asioita. He tarkkailivat 84:ää fyysistä työtä tekevää henkilöä, jotka olivat aluksi kertoneet harrastavansa keskimääräistä vähemmän liikuntaa. Tutkijat kertoivat heille, että itse asiassa fyysinen työ täyttää kirkkaasti 30 minuutin päivittäisen aktiivisuussuosituksen.

Kuukauden päästä porukan paino oli pudonnut, kropasta palanut rasvaa ja verenpaine laskenut. Ja mikä merkillistä, he liikkuivat täysin saman verran kuin aikaisemminkin.

Tästä innostuneena tutkijat tonkivat 61 141 ihmisen tietokantaa. Siinä ihmiset luokittelivat itsensä keskivertoa ikäisiään aktiivisempiin, keskivertoaktiivisiin ja keskivertoa vähemmän aktiivisiin. Tutkijat havaitsivat, että sohvaperunoina itseään pitävillä oli 71 prosenttia suurempi riski ennenaikaiseen kuolemaan. Ja tämä iso ero ei liittynyt todelliseen treenimäärään, vaan uskomukseen siitä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Miksi uskomuksesi vaikuttavat tuloksiisi?

Tutkijat päättelivät, että itsensä passiiviseksi kokevilla esimerkiksi kohonneet stressihormonit saattoivat aiheuttaa terveysriskejä. Ja varmasti myös itsensä liikkujana sohvaperunan sijaan näkevä tekee kautta linjan terveellisempiä valintoja arjessaan.

Mitä tämä merkitsee?

Vaaleanpunainen pumpuli ei toki toimi. Varsinaisen treenin vaikutukset terveyteen on todistettu niin vakuuttavaksi, että pelkkä sohvalla makoilu hyvällä omatunnolla ja omaa ”liikunnallisuutta” korostaen ei tietenkään toimi. Hyödynnä silti tämä tieto, sillä teet sen avulla parempia tuloksia ja nautit treenistä enemmän.


Voit aloittaa vaikkapa näillä vinkeillä:

Unohda perinteinen kärsimysmantra ja keskity onnistumisiisi: ”Kehitys loppuu tyytyväisyyteen” kannattaa hylätä. Opi mieluummin havaitsemaan omat onnistumisesi liikkujana ja korosta niitä. Toki parempaan kannattaa pyrkiä pikkuhiljaa, mutta itsensä liika ruoskiminen ei ole hyvästä.

Lopeta vertaaminen kaveriin tai naapurin isäntään. Vertaaminen muihin näytti tutkimusten perusteella haitalliselta. Etene omaa tahtiasi ja paranna vähitellen. Pian alat nähdä itsesi liikkujana, joka tekee asioita hyvällä fiiliksellä paremmin sen sijaan, että ruoskisit itseäsi, kun et pysy naapurin maraton-Masan tai työpaikan crossfit-intoilijan treenitahdissa.

Lähde:

Zahrt ym. 2017. Perceived physical activity and mortality: Evidence from three nationally representative U.S. samples. Health psychology: 2017 Nov;36(11):1017–1025.

SuomiMies seikkailee -kampanjalla kannustetaan suomalaisia miehiä terveellisen ja liikunnallisen elämäntavan pariin.

Lisää SuomiMiehen treenivinkkejä: www.suomimies.fi ja Facebookissa www.facebook.com/suomimies.seikkailee.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tästä 16-vuotiaasta tytöstä tulee miljonääri ennen täysi-ikäisyyttä – sai lapsena ääniroolin, joka muutti hänen elämänsä: Elää hiljaiseloa maaseudulla

  2. 2

   30-vuotias mies ei suostu muuttamaan vanhempiensa luota New Yorkissa – Äiti ja isä haastoivat poikansa oikeuteen

  3. 3

   Junamatkustaja ikuisti Pendolinon ikkunasta kanssamatkustajien järjettömän tempun Tampereella – VR: konduktööri oli vielä erikseen kieltänyt

  4. 4

   Huippusuosittu olympiamitalisti voitti Yhdysvaltojen Tanssii tähtien kanssa -kilpailun – esitteli suomalaisen rakkaansa hetki sitten Instagramissa

  5. 5

   Morsiamen äidin pöyristyttävä käytös järkytti hääväkeä: ”En ole eläessäni hävennyt niin paljon”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Onko muna päivässä liikaa vai hyväksi? Tutkimus löysi selvän yhteyden maailman yleisimpiin sairauksiin

  2. 2

   Yksinkertainen laskelma osoittaa, milloin omistusasunto ei kannata

  3. 3

   Morsiamen äidin pöyristyttävä käytös järkytti hääväkeä: ”En ole eläessäni hävennyt niin paljon”

  4. 4

   Seura: Vainaja ”heräsi henkiin” kahdesti

  5. 5

   Tunnettu hääkuvaaja ihmettelee Meghanin ja Harryn hääpotretin useita teknisiä virheitä: ”Olisi mielenkiintoista kuulla kuvaajan perustelut”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Nanna, 22, otti aurinkoa bikineissä pihalla, kun kuuli naapurin törkeän kommentin: ”Uppos aika syvälle”

  2. 2

   Intiimit keskustelut häähumusta julki: kuningatar ojensi tomerasti prinssi Philipiä – Meghanin ”lipsautus” pöyristyttää somessa

  3. 3

   Nuoripari luuli ostavansa 93 000 euron asunnon – ei ymmärtänyt yhtä kohtaa kauppakirjassa

  4. 4

   Mikael Jungner uskoo ymmärtävänsä, miksi Susanna Koski ohitti työttömän haasteen: ”Kuussa ei mene välttämättä kuin muutama sata euroa”

  5. 5

   Huomenna jyrisee: katso, mihin ukkonen iskee laajimmin

  6. Näytä lisää