Lihavuusgeeni ei ratkaise koko peliä – Terveellinen ruokavalio voi kumota sen vaikutuksia

Julkaistu:

Lihavuusgeenit
Tutkimuksen mukaan vaikutus on sitä suurempi, mitä useampia lihavuusgeenejä henkilöllä on.
Perimänsä vuoksi herkästi lihovat voivat kumota geneettisen taipumuksensa noudattamalla terveellistä ruokavaliota. Vaikutus on sitä suurempi mitä useampia lihavuusgeenejä henkilöllä on, tuoreet tulokset osoittavat.

Tulokset julkaistiin BMJ-lehdessä, ja ne perustuvat 8 800 naisen ja 5 200 miehen 20-vuotiseen seurantaan. Osallistujien ruokavaliota ja painonkehitystä seurattiin neljän vuoden välein. Perinnöllinen lihomisalttius määriteltiin 77 lihavuuteen liitetyn geenivariantin avulla.

Lihavuusgeenien kantajat olivat muita herkempiä lihomaan, mutta tuo vaikutus heikkeni terveellisten ruokavaliomuutosten ansiosta. Suotuisa vaikutus oli sitä voimakkaampi mitä terveellisempi ruokavalio oli. Samoin ruokavalioon liitetty vaikutus näkyi eniten osallistujissa, joiden geneettinen lihomisriski oli suurin.

Tutkijoiden havainnot ovat hyvin mielenkiintoisia, sillä vaikka ruokavalion ja lihomisen yhteys on itsestään selvä, ruokavaliomuutosten vaikutus geneettisesti lihomisalttiiden painonkehitykseen on jäänyt vähemmälle tarkastelulle.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt