10 mahtavaa muutosta, jotka tapahtuvat vain muutaman kilon pudotuksella – ”Rasva lähtee juuri oikeista paikoista”

Ylipainon pienikin pudotus on hyväksi yllättävän monella tavalla. Julkaisemme yhä ajankohtaisen jutun viime lokakuulta nyt uudelleen.

Etenkin maksan rasvan vähenemisellä on hyvin suuri merkitys terveydelle. Jos pudottaa painostaan viisi prosenttia, maksan rasvasta poistuu puolet.

31.12.2017 8:03

Vuodenvaihteen kunniaksi julkaisemme uudelleen muutamia kuluneen vuoden suosituimpia juttuja. Tämä juttu on julkaistu Ilta-Sanomissa alun perin 30.10.2017.

Jos satakiloinen onnistuu pudottamaan ylipainostaan viisi kiloa, terveys kohenee enemmän kuin peilikuvan perusteella voisi arvatakaan.

– Viiden prosentin painonpudotuksella saavuttaa jo metabolisia eli aineenvaihdunnallisia hyötyjä, sanoo Husin lihavuuskeskuksen ylilääkäri, kliinisen metabolian professori Kirsi Pietiläinen.

Näitä hyötyjä ovat esimerkiksi rasvamaksan paraneminen, sokeritasapainon ja rasva-arvojen korjaantuminen sekä kohonneen verenpaineen lasku.

Ilmiö johtuu siitä, että rasva poistuu ensimmäiseksi aineenvaihdunnan kannalta kaikkein tärkeimmistä elimistä kuten maksasta.

– Pienelläkin pudotuksella rasva lähtee juuri oikeista paikoista. Etenkin maksan rasvan vähenemisellä on hyvin suuri merkitys terveydelle, Pietiläinen kertoo.

– Vaikka vaa’alla ei näy vielä suurta muutosta, maksa on puhdistunut huomattavasti: jos pudottaa painostaan viisi prosenttia, maksan rasvasta poistuu puolet.

Älä vähättele pientä painonpudotusta

Ylipaino riippuu tietenkin pituudesta.

Painoindeksillä mitattuna 180-senttinen mies, joka painaa 98 kiloa tai enemmän, on merkittävästi lihava. Vastaavasti 165-senttinen nainen on merkittävästi lihava, jos painoa on kertynyt 82 kiloa tai enemmän.

Kun viiden prosentin painonpudotus tarkoittaa satakiloiselle viittä kiloa, esimerkiksi 82-kiloiselle se merkitsee vain noin neljän kilon pudottamista.

Pietiläinen on huomannut, ettei näin pientä painonpudotusta aina pidetä minään.

– Voi tuntua siltä, että jos painosta lähti ”vain” kolme kiloa, laihtumisella ei ole mitään merkitystä. Näin ei pitäisi koskaan ajatella. Jos vähättelee pientä saavutusta, on paljon helpompi repsahtaa takaisin epäterveellisiin elämäntapoihin.

Professori huomauttaa, että monelle hyvin lihavalle pieni painonpudotus on huomattavasti realistisempi – ja kannustavampi – tavoite kuin painoindeksin mukaiseen normaalipainoon pyrkiminen.

– Odotusten ja realismin välissä on usein syvä juopa. Kannattaa ehdottomasti ottaa sellainen pieni tavoite, jonka saavuttamiseen voi olla tyytyväinen, vaikkei ikinä pääsisi huippulukemiin.

Liikunta on hyödyllistä vaikkei se näkyisi vaa’alla

Vaa’an tuijottamisen sijaan Pietiläinen ehdottaakin kiinnittämään huomion niihin hyviin tekoihin, joita tietää tehneensä terveytensä eteen.

– Esimerkiksi liikunta on älyttömän hyödyllistä, mutta voi olla lannistavaa, kun se ei näykään vaa’an lukemassa.

Jos kuitenkin itse tietää, että on alkanut liikkua ja syödä terveellisemmin, nämä hyvät elintapateot ovat Pietiläisen mukaan paljon keskeisempiä kuin paikoilleen jämähtänyt vaa’an lukema.

– Joskus käy niin, että vaikka on kovastikin parantanut elintapoja, paino ei olekaan pudonnut ollenkaan. Vaikka vaa’alla ei ole tapahtunut yhtään mitään, terveyshyötyjä on silti voinut jo saada, Pietiläinen kannustaa.

10 terveyshyötyä, jotka voit saada pienelläkin painonpudotuksella:

1. Tyypin 2 diabetes lievittyy tai voi jopa jäädä kokonaan puhkeamatta, sillä jo viiden prosentin painonlasku korjaa sokeritasapainoa.

2. Kohonnut verenpaine laskee useimmilla ainakin aluksi.

3. Sepelvaltimotaudin eteneminen saattaa viivästyä.

4. Metabolinen oireyhtymä korjaantuu selvästi.

5. Rasvamaksa alkaa parantua nopeasti, sillä pienikin painonlasku vähentää rasvoittuneisuutta.

6. Laskimoveritulpan riski todennäköisesti pienenee.

7. Kihdin oireilu vähenee pitkällä aikavälillä, tosin jos laihdut äkillisesti, nopea painonpudotus voi laukaista kohtauksen.

8. Sappikivitaudin oireilu vähenee. Äkillinen painonpudotus voi kuitenkin laukaista myös sappikivikohtauksen.

9. Syöpäsairauksien uusiutumisen riski vähenee.

10. Hedelmättömyyteen voi saada apua, sillä jo 5–10 prosentin painonpudotus lisää hedelmällisyyttä.

Lähde: Painonhallintatalo.fi

Löydät lisää IS:n vuoden 2017 suosituimpia artikkeleja täältä!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?