Lihominen talvikuukausina on hyvin yleistä – 8 keinoa välttyä kaamoskiloilta - Laihdutus - Ilta-Sanomat

Lihominen talvikuukausina on hyvin yleistä – 8 keinoa välttyä kaamoskiloilta

Jopa 20 prosenttia naisista ja 12 prosenttia miehistä kärsii voimakkaista kaamosoireista.

Julkaistu: 23.10.2017 19:00

Kaamosaika tuo monille lisäkiloja. Kirkasvalolampusta voi olla yllättävä apu.

Kaamos ja lihominen kulkevat käsi kädessä. Kaamos lisää usein univaikeuksia, jolloin hiilihydraatti- ja rasvapitoiset herkut alkavat vetää puoleensa. Nälkä iskee tavallista voimakkaammin iltapäivän ja illan aikana.

THL:n tutkimusprofessorin Timo Partonen kertoo, että lihominen kaamosaikaan on hyvin yleistä.

– Talvikuukausien aikana tulee pari kolme kiloa lisää painoa. Osa lihoo enemmän ja osa vähemmän. Helposti käy niin, että sama kertautuu seuraavana talvena, ja kymmenessä vuodessa painoa onkin kertynyt vaarallisen paljon.

Partosen mukaan jopa 20 prosenttia naisista ja 12 prosenttia miehistä kärsii voimakkaista kaamosoireista, joista tyypillisimpiä ovat univaikeudet ja makeannälkä.

Syy makeannälkään ja lihomiseen löytyy vuorokausirytmistä ja sisäisestä kellosta, joka alkaa syksyn ja talven aikana jätättää, koska aamuista puuttuu valoa.

– Jätättäminen voimistuu talven aikana. Tämä johtaa univaikeuksiin, mikä taas johtaa iltapäivisin ja iltaisin iskevään kovaan nälkään.

– Ihminen valitsee tiedostamattaan hiilihydraatti- ja rasvapitoisia ruokia, kuten suklaata, karkkia, leivoksia, leipää, pastaa, riisiä ja perunaa. Kaloreita tulee vuorokaudenaikaan nähden liikaa, eikä elimistö ehdi polttaa niitä tehokkaasti pois.

Resepti kaamoslihomista vastaan

Partosen tärkeimmät lääkkeet kaamoslihomisen ehkäisyyn ovat uni, liikunta ja ruoka. Aivan ensimmäiseksi hän suosittelee hankkimaan kirkasvalolampun tai sarastuslampun, joiden käyttö vaikuttaa unen laatuun ja sitä myöten makeanhimoon.

– Juuri makeanhimo väistyy pois ensimmäisenä, hän sanoo.

Kuntoliikunnalla on sama vaikutus: unen laatu paranee, varsinkin, jos pystyy ajoittamaan liikkumisen alkuiltaan. Säännöllinen ruokarytmi taas auttaa pitämään loitolla nälkää ja herkkujen ahmimista.

8 keinoa välttyä kaamoskiloilta

1. Oleskele valossa aamuisin. Nopeimmin saat apua kirkasvalolampusta. Puoli tuntia kello 5:n ja 10:n välillä auttaa palauttamaan sisäisen kellon oikeaan aikaan.

2. Käytä auringonnousua matkivaa sarastusvaloa. Tehokkainta on käyttää sekä sarastus- että kirkasvaloa.

3. Harrasta rasittavaa, hengästyttävää, sykettä kohottavaa kuntoliikuntaa, sillä se parantaa unen laatua ja tahdistaa vuorokausirytmiä.

4. Liiku ainakin kolme kertaa viikossa 0,5–1 tuntia, ja ajoita liikunta loppuiltapäivään tai alkuiltaan. Liian myöhäinen liikkuminen vaikeuttaa unensaantia ja heikentää unen laatua.

5. Syö säännöllisesti ja pidä näläntunne loitolla. Nauti ateria tai välipalanoin 3–4 tunnin välein. Älä jätä väliin aamupalaa, lounasta äläkä päivällistä.

6. Pidä ateriakoot maltillisina ja syö terveellistä ja monipuolista ruokaa: käytä kasviksia paljon, vältä liiallista suolankäyttöä ja kovia rasvoja.

7. Tartu kiireessä mieluummin banaaniin kuin suklaapatukkaan. Varaudu illalla iskevään nälkään jo etukäteen hedelmillä ja kasviksilla.

8. Vältä alkoholia ja liiallista kahvinjuontia, sillä alkoholi heikentää unen laatua ja kofeiini viivästyttää unen tuloa.

  • Kävele portaat, älä käytä hissiä. Askelmittari kertoo, miten jokainen liike kuluttaa energiaa.

  • Mieti, miten voisit liikkua töissä enemmän. Nouse vaikka tuolilta ylös vartin välein.

  • Pysäköi auto parkkipaikan kauimmaiseen ruutuun, kun käyt ostoksilla.

  • Jos ryhmäliikunta tai kuntosali eivät inspiroi, jumppaa kotona. Netistä löytyy valtava määrä vinkkejä.

  • Siivoaminenkin on tehokasta liikuntaa.

  • Käy uimassa kerran viikossa. Kokeile vesijuoksua. Vaihtele lajeja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?