Repsahtiko dieettisi? Onnittelut, se voi olla vain hyvä asia

Julkaistu:

Laihdutus
Keholle kannattaa antaa aikaa levätä painonpudotusurakan mittaan.
Tuoreen Tasmanian yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan taukojen pitäminen painonpudotuksessa voi auttaa pudottamaan enemmän painoa ja pitämään painon kurissa. Tutkimustulokset voivat auttaa ihmisiä, joilla on vaikeuksia noudattaa uutta ruokavaliota.

On yleistä, että painonpudotukseen liittyy päiviä, jolloin ruokavaliosta voi joustaa. Tällä on usein vahva psykologinen vaikutus. Irrottautuminen hetkeksi tiukoista säännöistä voi auttaa tuntemaan olonsa paremmaksi.

Tutkija Nuala Byrnen mukaan psykologisen hyödyn lisäksi tästä voi kuitenkin olla apua myös biologisessa mielessä. Tauot tiukasta ruokavaliosta voivat auttaa pudottamaan painoa, sillä se auttaa ehkäisemään kehon säästöliekkiä – tilaa, jossa keho pyrkii säästämään energiaa pitkäkestoisessa ja suuressa energiavajeessa.

Byrnen ja hänen kollegoidensa teorian mukaan muutamien viikkojen tauon pitäminen painonpudotuksen jälkeen voi auttaa ehkäisemään säästöliekkiä. Tutkijoiden mukaan dieetin ja tauon pituuksien tulisi molempien kestää kaksi viikkoa.

Monen kilon ero

Teoriaa testatakseen tutkijat seurasivat 51 ylipainoista miestä, jotka jaettiin kahteen ryhmään. Kontrolliryhmä söi kaksi kolmasosaa kalorimäärästä, joka piti yllä heidän painoaan. Määrää laskettiin asteittain 16 viikon ajan henkilöiden painoon suhteutettuna.

Toisella ryhmällä kalorimäärää laskettiin samalla tapaa, mutta vain kaksi viikkoa kerrallaan. Lepoviikon aikana tutkitut saivat taas syödä normaaliin tapaan. Tämän ryhmän tutkijat jatkoivat vuorotellen dieetti- ja lepoviikkoja 30 viikon ajan niin, että dieettiviikkoja kertyi 16.

Tutkimuksessa kävi ilmi, että kontrolliryhmä onnistui pudottamaan keskimäärin noin yhdeksän kiloa, kun lepotaukoja pitäneet laihtuivat noin 14 kiloa. Puoli vuotta tutkimuksen jälkeen, kun tutkitut saivat taas syödä miten tahtoivat, taukoja pitänyt ryhmä pystyi pudottamaan keskimäärin kahdeksan kiloa enemmän painoa kuin kontrolliryhmä.

Tutkimus julkaistiin International Journal of Obesity -lehdessä.

Lähteet: Huffington Post, Medical News Today

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt