Noudatatko jo tätä kaavaa? Syö oikealla rytmillä ja laihdu

Painonhallinta voi olla helpompaa, kun kiinnität huomiota kellonaikoihin, jolloin syöt.

Ruokailuaikoihin kannattaa kiinnittää huomiota.

Tuore yhdysvaltalaistutkimus on todennut, että vaikka söisit kuinka terveellisesti, mutta ruokailurytmisi ei ole kunnossa, paino ei putoa. Verensokeri voi pompata väärällä rytmillä jopa 18 prosenttia korkeammaksi kuin normaalisti.

Women’s Health -lehti listasi oikeat ajat ruokailuun. Tämä ruokailurytmi sopii noudatettavaksi ainakin päivävuoroa tekeville tai muuten suurin piirtein normaalin päivärytmin mukaan eläville ihmisille. Noudatatko sinä tätä kaavaa?

Aamupala, klo 6.00–9.45

Aamupalan jättäminen väliin ei kannata. Jos haluat pudottaa painoa, syö aamupalaa säännöllisesti.

Ylipainoon liittyneen tutkimuksen mukaan proteiinirikkaan aamupalan syöminen kello 6.00 ja 9.54 välillä vähensi näläntunnetta koko päivän ajan verrattuna niihin, jotka söivät vasta kello 10 jälkeen.

Aamupäivän välipala, 2–4 tuntia aamupalan jälkeen

Keholla kestää kahdesta neljään tuntiin sulattaa syömäsi ruoka. Tämän vuoksi ensimmäinen välipala tulisi syödä muutama tunti aamupalan jälkeen.

Välipala antaa sinulle energiaa ennen lounasta, eikä verensokerisi pääse putoamaan. Välipala voi estää sinua myös ahmimasta liikaa lounaalla.

Esimerkiksi pähkinät tai hedelmät ovat hyviä välipaloja.

Lounas, ennen klo 15.00

Viime vuonna tehdyn tutkimuksen mukaan ihmiset, jotka söivät aiemmin lounaan, onnistuivat paremmin painonpudotuksessa.

Myös aiemmassa tutkimuksessa todettiin, että vasta kolmen jälkeen lounasta syöneet pudottivat 25 prosenttia vähemmän painoa kuin ne, jotka söivät lounaan aiemmin.

Myös sopivan runsas vedenjuonti auttaa painonhallinnassa. Katso yllä olevalta videolta 8 mahtavaa vaikutusta, jotka aamuisella vedenjuonnilla tyhjään vatsaan on.

Iltapäivän välipala, 2–4 tuntia lounaan jälkeen

Kuten aamupäivän välipalankin kohdalla, välipala iltapäivällä voi auttaa ahmimiseen illalla ja pitää verensokerisi tasaisena.

Illallinen, klo 17.00–19.00

Yhdysvalloissa tehdyssä tutkimuksessa tutkimusryhmään kuuluneita 29 miestä kiellettiin syömästä enää kello 19.00 jälkeen kahden viikon ajan. Toisena kahtena viikkona miehet saivat syödä miten halusivat illalla. Tutkijat huomasivat, että miehet saivat 244 kilokaloria vähemmän päivässä, kun iltasyömistä kontrolloitiin. Tämä saattaa liittyä myös siihen, että illalla tulee helposti naposteltua.

Tuoreen tutkimuksen mukaan ihmiset syövät usein kolmanneksen päivän kaloreista kello 18.00 ja puolenyön välillä. Kun tutkitut eivät syöneet enää iltaisin mitään, nukkuivat he paremmin ja paino putosi helpommin.

Itse ajalla ei iltaisin ole yhtä suurta väliä kuin päivällä. Tärkeintä olisi vähentää napostelua iltaisin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?