Laihdu 14 kiloa 8 viikossa: 5:2-dieetin kehittäjän uudella dieetillä vyötärörasva ja diabetes kuriin

5:2-dieetin kehittäjä lupaa, että uudella verensokeridieetillä paino laskee ja diabetesriski pienenee nopeasti.

5:2-hittidieetin kehittäjä, brittilääkäri Michael Mosley lupailee uutuuskirjassaan peräti 14 kilon painonpudotusta kahdeksassa viikossa. Samassa ajassa on hänen mukaansa mahdollista saada myös verensokeri hallintaan.

Nopea muutos perustuu niukkaenergiseen ruokavalioon. Mosleyn verensokeridieetillä päivittäinen energiansaanti rajataan 800 kilokaloriin, ja syödään vähähiilihydraattisen Välimeren ruokavalion mukaan.

– Nopea laihduttaminen on motivoivaa, kun sen tekee oikein. 800 kilokaloria on alhainen energiamäärä, mutta ei superalhainen muihin dieetteihin verrattuna, Mosley perustelee kirjassaan.

Tyypin 2 diabetes on jo Suomessakin epidemia. Sairaus todetaan, kun verensokeri ylittää tietyt arvot, ja monella verensokeri on korkea ilman että sitä edes itse tietää.

Verensokeri kuriin 8 viikossa – Nopeita ratkaisuja diabetekseen ja ylipainoon -kirjassaan Mosley varoittaa, että verensokerin kohoaminen on erittäin huono asia.

– Se nopeuttaa ikääntymistä, johtaa aikuistyypin diabeteksen puhkeamiseen ja lisää sydäntautien ja aivoinfarktin riskiä, hän kirjoittaa.

 

Keskivartalon rasva karisee

Mosley lupaa, että verensokeridieetillä voi samalla laihtua sekä pysäyttää diabeteksen esiasteen etenemisen varsinaiseksi tyypin 2 diabetekseksi.

Dieetti perustuu Välimeren ruokavalioon ja päivittäisen kalorimäärän rajoittamiseen. Ruokavalion tueksi Mosley suosittelee myös lisäämään liikuntaa ja tasapainottamaan mieltä esimerkiksi mindfulnessilla.

Kun syömistä vähennetään 800 kilokaloriin päivässä, kyytiä saa keskivartaloon kertynyt terveydelle vaarallinen rasva. Mosleyn mukaan se alkaa vähentyä jo päivissä, ja keskimääräinen painonpudotus kahdeksan viikon ohjelman noudattamisen jälkeen on 14 kiloa.

Kilojen karistessa myös verensokeri alkaa normalisoitua.

– Jo viikkojen kuluessa sokeriarvojen pitäisi alkaa pudota kohti viitearvoja.

”Tärkeintä rakentaa elämäntyyli, jota voi jatkaa”

Verensokeridieetissä paino putoaa nopeammin kuin yleensä suositellaan. Tavallisesti laihdutusvauhdiksi neuvotaan puolen kilon tai enintään kilon pudotusta viikossa.

Myös Mosley ajatteli aiemmin näin mutta on nykyisin muuttanut mieltään.

– Huolellisesti toteutettuna nopea laihduttaminen on äärimmäisen tehokas tapa karistaa rasvaa, taistella verensokeriongelmia vastaan, päihittää aikuistyypin diabetes, ehkä jopa parantaa se, hän perustelee.

Kahdeksan dieettiviikon jälkeen Mosley varoittaa lipsahtamasta takaisin entisiin elämäntapoihin.

– Tärkeintä on rakentaa sellainen elämäntyyli, jota voi jatkaa.

Oma versio Itämeren ruokavaliosta

Diabetesliiton ylilääkäri Pirjo Ilanne-Parikka toteaa, että Michael Mosleyn verensokeridieetti vastaa pääperiaatteiltaan erittäin niukkaenergistä (ENE) ruokavaliota. Siinä energiansaanti on vuorokaudessa enintään 800 kcal, ja apuna käytetään laihdutusvalmisteita.

– Sikäli tässä ei ole mitään uutta, että terveydenhuollossa käytetään jo ENE-dieettiä lihavuuden hoitoon.

Ilanne-Parikka muistuttaa, että Suomessa Välimeren ruokavaliosta on kehitetty oma versio: Pohjolan ruokavalio, jota kutsutaan myös Itämeren ruokavalioksi.

– Ei siis tarvitse siirtyä Välimeren tuotteisiin, vaan voi käyttää suomalaista rypsiöljyä, kasviksia ja marjoja.

Sopii nopeaan painonpudotukseen

Ilanne-Parikan mukaan niukkaenerginen dieetti sopii etenkin tilanteisiin, joissa painon pitää terveyssyistä pudota nopeasti.

– Jos ihminen on esimerkiksi menossa lihavuusleikkaukseen, hän on sitä ennen ENE-dieetillä.

ENE-ruokavalio sopii myös osaksi esidiabeteksen tai tyypin 2 diabeteksen hoitoa.

– Tällaisella laihdutuksella diabeteksen esiaste korjaantuu monilla, mutta ei kaikilla. Täytyy muistaa, että tyypin 2 diabetes on hyvin monimuotoinen sairaus.

– Jos on jo saanut tyypin 2 diabeteksen, täytyy ennen tällaisen dieetin aloittamista neuvotella lääkärin kanssa sekä diabetes- että verenpainelääkityksen vähentämisestä tai lopettamisesta, Ilanne-Parikka korostaa.

  ”Painonhallinta alkaa vasta kuurin jälkeen”

Niukkaenergisen ruokavalion ongelma voi olla sen kuurimaisuus.

– Terveydenhuollossa ENE-dieetti liitetään osaksi laajempaa painonhallinnan kokonaisuutta. Painonhallintahan alkaa vasta kuurin jälkeen, Ilanne-Parikka muistuttaa.

Hänen kokemuksensa mukaan kuurin jälkeen noin kolmasosa pystyy pitämään lasketun painon, kolmasosa palaa suunnilleen ennalleen ja kolmasosa lihoo yli alkuperäisen painonsa.

– Jos tällaista dieettiä käyttää, ihmisen pitäisi tuntea itsensä. Kannattaa ottaa oppia aiemmista laihdutuskokemuksista ja vaikuttaa ruokavalion ohella siihen, mikä on oman painonnousun syy.

– Itse suosittelen niukka­energistä 800-dieettiä erityistilanteisiin ja muuten maltillisempaa laihduttamista.

Katso myös alla olevalta videolta 7 yksinkertaista niksiä, jolla vähennät syömistä huomaamattasi!

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?