Syy painon jojoiluun saattaa löytyä suolistostasi - Laihdutus - Ilta-Sanomat

Syy painon jojoiluun saattaa löytyä suolistostasi

Suolistobakteerit saattavat olla tulevaisuuden ratkaisu dieetin jälkeiseen painonnousuun.

Lihavuudesta jäi hiirten suolistoon muistijälki dieetin jälkeen, vaikka elimistö muuten palautui ennalleen.

30.11.2016 13:15

Painon jojoilu on monelle harmillisen tuttu ilmiö. Kun kilot on saanut kuriin, ne tuppaavat palaamaan pikavauhtia takaisin, usein vielä ikävän sivuvaikutuksen kanssa: kiloja on lopulta enemmän kuin ennen dieettiä. Tutkijat uskovat nyt löytäneensä suolistosta selityksen painon jojoilulle.

Israelilaiset Weizmann-instituutin tutkijat havaitsivat, että suoliston mikrobeilla on paljon aiemmin ajateltua suurempi rooli dieettiä seuraavassa painonnousussa. Tulevaisuudessa painon jojoilua voitaisiin ehkä estää tai hoitaa muokkaamalla suoliston bakteeristoa. Tulokset julkistettiin Nature-julkaisussa.

Jojolaihduttaminen on terveysriski jo itsessään. Kun paino tippuu ja kipuaa sitten yli lähtötilanteen, kehon rasvaprosentti kohoaa. Samalla kasvaa aikuistyypin diabeteksen, metabolisen oireyhtymän, rasvamaksan ja muiden lihavuuteen liittyvien sairauksien riski. Tuore amerikkalaistutkimus vahvistaa jojoilun lisäävän myös sydänkohtauksen vaaraa.

Lihavuudesta jää muistijälki suolistoon

Tutkimus tehtiin hiirillä. Tutkijat havaitsivat, että kun hiirien paino oli jojoillut ylös ja alas, niiden kaikki ruumiintoiminnot palautuivat normaaliksi – paitsi suoliston mikrobisto. Vielä puoli vuotta jojoilun jälkeenkin hiirillä oli ”liikalihavan mikrobisto”.

– Olemme osoittaneet hiirillä, että onnistuneen laihduttamisen jälkeen mikrobistoon jää ”muisti” aiemmasta lihavuudesta, tutkimusta johtanut tohtori Eran Elinav kertoo Science Daily -julkaisulle.

Tämä ”lihavuusmuisti” kiihdytti hiirten painonnousua, kun niille annettiin dieetin jälkeen kaloripitoista ruokaa tai ne söivät tavallista ruokaa liiallisia määriä.

Toisessa kokeessa sellaisille hiirille, joilla ei ollut omaa mikrobistoa, ”asennettiin” liikalihavien mikrobeja. Kun hiirille sitten syötettiin kaloripitoista ruokaa, lihavien mikrobeja saaneet lihoivat kiivaammin kuin ne hiiret, jotka olivat saaneet normaalipainoisten hiirien mikrobeja.

Postbioottinen hoito, tulevaisuuden toivo?

Tutkijat havaitsivat myös, että laihdutus vähensi kahden tärkeän flavonoidin, apigeniinin ja naringetiinin, määrää mikrobistossa. Näiden flavonoidien puutos saattaa altistaa energiankulutuksen pienenemiselle ja sitä kautta lihomiselle.

Kun laihdutuskuurista toipuvien hiirten juomaveteen lisättiin tärkeitä flavonoideja, niiden energiankulutus palautui taas normaaliksi. Hiiret eivät lihoneet kiihtyvällä tahdilla, vaikka niille annettiin taas kaloripitoista ruokaa.

– Kutsumme tätä ”postbioottiseksi” hoidoksi. Postbioottisessa hoidossa elimistöön ei syötetä itse mikrobeja, vaan ainesosia, joihin mikrobisto vaikuttaa. Tämä saattaa olla turvallisempaa ja tehokkaampaa, Elinav kertoo.

Suoliston mikrobeista on jo aiemmin povattu syytä ja ratkaisua moneen sairauteen. Lihavuus koskettaa melkein puolta koko maailman aikuisväestöstä ja vaarantaa monen terveyden.

– Jos hiiritutkimuksen tulokset pätevät myös ihmisiin, ne voivat auttaa hoitamaan painon jojoilua ja hillitsemään lihavuusepidemiaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?