Laihdutus

Mariela Sarkima pysäytti jojo-laihdutuskierteen opettelemalla rakastamaan itseään: ”Juttelin itselleni, että hei, sä olet kaunis ja kyllä me pärjätään”

Julkaistu:

poseeraus
Mariela Sarkima opetteli hyväksymään itsensä seisomalla peilin edessä alusvaatteissaan.
Iltapuku oli jo tilattuna ja koko juhlalook suunniteltuna. Pari päivää ennen Elle Style Awards -gaalaa Mariela Sarkima päätti, että hän ei lähde koko juhliin. Ei vain pystynyt. Rinnassa jokin ääni huusi, että kaikista asusteista hymy olisi ylivoimaisen vaikea pukea päälle. Elettiin syksyä 2012, eikä Mariela voinut hyvin.

– Söin huonosti, tein liikaa töitä, nukuin huonosti. Kropassa ei ollut hyvä olla. Muistan, että olin vetämässä sitä kolttua päälleni ja katsoin peiliin. Tajusin, että joutuisin vetämään niin hirveen feikkihymyn tai juomaan niin monta skumppaa, että pystyisin hymyilemään, että en mä pysty menemään, Sarkima muistelee nyt.

Tuosta syksystä meni vielä pari vuotta ennen kuin Sarkima sai käännettyä elämänsä ympäri, mutta muisto sisimmässä ammottavasta lamaannuttavasta pahasta olosta muistuttaa edelleen, ettei hän enää ikinä halua palata noihin tuntemuksiin.

Meikkitaiteilijana työskentelevä Mariela Sarkima saattaa olla monelle kauneuden ja hyvinvoinnin maailmaa seuraavalle tuttu nimi. Hän on julkaissut muun muassa Make up Bible- ja Hair Bible -kirjat ja hänet on nähty televisiossa Leenan tyylitiimi -sarjassa. Kauneusammattilaisena Sarkima tiesi, ettei kauneutta rakenneta pelkällä meikillä ja kiharoilla, vaan myös hyvän olon pitää näkyä. Siksi oma surkea olo tuntuikin niin musertavalta.


Sarkima ei koskaan ollut lihava, painoindeksiltään kuitenkin hieman ylipainon puolella. Lähtötilanteessa 160-senttisessä varressa oli 68 kiloa. Kilot eivät kuitenkaan olleet suurin syy, vaan eniten kalvoi huono olo vuosien hyvinvoinnin laiminlyömisestä.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

– Mun elämänmuutoksen ensimmäinen aalto oli jo 2009, jolloin täytin 30 vuotta. Voin tosi huonosti jo silloin ja olin painavimmillani. Silloin päätin laihduttaa ihan suunnitelmallisesti, ja aloin kirjoittaa anonyymia blogia. Kiloja lähti kymmenen 2010 talveen mennessä, Sarkima kertaa Laihisraivarit-bloginsa syntyä.

Ylimääräisiltä tuntuneista kiloista eroon pääsy tuntui upealta, ja antoi voimaa myös uusien työhaasteiden vastaanottamiseen. Pian töitä olikin jo niin paljon, että taas syötiin epäsäännöllisesti, nukuttiin huonosti ja eikä ehditty liikkua. Ei mennyt kauaakaan kun oltiin jälleen vanhoissa mitoissa.

– Hair Bible ilmestyi keväällä 2014, ja se oli isompi työ kuin olisin osannut odottaakaan. Unohdin itseni ihan kokonaan. Söin mitä työn ohessa ehdin. Saatoin juoda koko päivän kahvia ja sitten napata jonkun meetvurstisämpylän jostain kuvauspaikan cateringista. Asun myös vaarallisen lähellä mäkkäriä. Työpäivien venyessä oli ihan liian helppoa lähteä vain ulos syömään.

Epäsäännöllinen ruokailu jätti runsaasti tilaa mieliteoille. Sarkiman mukaan ei ole mikään vitsi, että hän saattoi syödä kokonaisen kakun itsekseen.

– Kaverit tiesivät, että rakastan kakkuja, joten sain kerran lahjaksi kokonaisen ison kakun. Se oli syöty kahdessa päivässä. Ja ihan yksin.

Kesällä 2014 Mariela Sarkima täytti 35 vuotta, ja ymmärsi olevansa jopa vielä kehnommassa kunnossa kuin viisi vuotta aiemmin. Työhön kuului muun muassa kauneusaiheista luennointia erilaisissa tilaisuuksissa. Ennen elämäniloinen nainen pystyi helposti inspiroimaan muita, mutta nyt kaikki piti repiä selkänahasta.

– Viime vuoden heinäkuussa päätin, ettei näin voi enää jatkua. Aloin jälleen kirjoittaa blogia. Mun ykköstavoite oli olla onnellinen, toinen tavoite oli saada painoindeksi normaaliksi, ja kolmantena halusin, että painoni alkaisi vitosella. Aika pian ymmärsin, että olin aina aiemmin ajatellut laihdutusyrityksiäni pelkästään fyysisinä juttuina, vaikka keho ja mieli kulkevat samassa paketissa. Olin aina ennen lähtenyt laihduttamaan siten, että vihasin itseäni ja uskoin rakastavani itseäni vasta sitten, kun olen oikeanlainen. Ei sitä lakkaa vihaamasta itseään, vaikka peilikuvasta ottaisikin jotain pois tai liimaisi jotain päälle. Sen ymmärtäminen oli aika käänteentekevää.

Sarkima aloitti katselemalla itseään peilistä joka aamu pelkissä pikkuhousuissa. Ei se helppoa ollut.

– Seisoin peilin edessä, ja halusin katsoa kaikkea muuta kuin itseäni. Itketti ja ällötti. Ensimmäiset kaksi viikkoa oli todella intensiivistä ja vaikeaa. Sitten aloin käydä keskustelua itseni kanssa, siis ihan konkreettisesti. Silittelin ihoani, juttelin itselleni, että hei, sä olet kaunis ja kyllä me pärjätään yhdessä. Siitä se lähti, ja jatkuu edelleen.

Nyt rohkeutta riitti myös täydelliseen avoimuuteen blogissa. Kenelle tahansa olisi melkoinen kynnys julkaista itsestään lähtötilannekuvat pelkissä alusvaatteissa.

– Kun olin julkaisemassa ensimmäistä lähtötilannekuvaa, mulla kädet hikosi ja sydän takoi. Soitin kaverille, joka kysyi multa, että mistä mä olen itse saanut inspiraationi, kun olen lukenut muiden laihdutusblogeja. No edistymiskuvista tietenkin.


Itsensä hyväksymisen opettelu oli todennäköisesti määrittävä tekijä sille, että nykyisin Mariela Sarkima on pysynyt ihannepainossaan jo puolisen vuotta onnellisesti ja pinnistelemättä. Itse laihduttamisesta se ei silti tehnyt helppoa.

– Olin aina rakentanut itselleni erilaisia lasikattoja. Mulla oli kuntosalikammo, koska en tiennyt mitä laitteilla kuuluisi tehdä, paljonko painoja pitää laittaa tai tuijottaisiko joku haparointiani. Olin lapsena ja nuorena tanssinut paljon, mutta tanssitunnille meno jännitti ihan kamalasti, koska ajattelin, että en pysy perässä. Juoksemaan en uskaltanut lähteä, koska pelkäsin kuukahtavani matkan varrelle.

Alkuun auttoi personal trainer Monna Pursiainen. Tanssia useassa polvessa harrastaneen perheen tyttö uskaltautui nyt myös tanssin alkeistunnille. Pikkuhiljaa syntyi oivallus: minähän pystyn tähän. Taival alkoi 68 kilosta heinäkuussa 2014. Kahdeksan kuukauden kuluttua tavoite oli saavutettu. Vaaka näytti 56 kiloa, eli vyötäröltä oli kadonnut 12 kiloa. Tuossa painossa hän on edelleen.

Siihen ei tarvittu fitness-ohjelmaa, jokapäiväistä salilla hikoilua tai nääntymistä. Vaikeitakin aikoja oli.

– Alkuun jätin kuudeksi viikoksi kaiken sokerin, alkoholin ja nopeat hiilarit, mutta vain vieroittaakseni itseni siitä koukusta. En halunnut olla ehdoton, koska se tekisi herkuista vain entistä himottavampia. Lisäsin aiemmin tosi lihapitoiseen ruokavalioon runsaasti lisää kasviksia, papuja ja siemeniä.

Viime syksynä elämänmuutosta koeteltiin myös kovalla työrupeamalla. Illat venyivät, ja taas olisi ollut helpointa vain mennä kotiin mäkkärin kautta. Paino jumahtikin pitkäksi aikaa 61 kiloon.

– Vaikka ehdin välillä lenkillekin, olin vain todella väsynyt. Tuntui, että kroppa piti kynsin ja hampain kiinni viimeisistä kiloista. Silloin oli hetken sellainen fiilis, että fuck it, tuokaa mulle kakku.

Kauneusalan ammattilaisena Sarkima oli osannut aina pukeutua vartalolleen suotuisasti, meikata piiloon väsymyksen merkit ja loihtia iloisen ilmeen. Monet yllättyivätkin, kun kuulivat uudesta projektista.

– Meikkaajan ammattinimikehän on esimerkiksi virastoissa virallisesti naamioitsija. Olin nimenomaan hyvä naamioimaan itseni. Suurin osa ymmärsi kyllä, mutta totta kai siellä oli mukana myös ihmisiä, jotka esimerkiksi blogissa kommentoivat, että eihän sun nyt enää tarvitse laihduttaa. Kahvipöydässä tyrkytettiin pullaa, ja kyseltiin, että milloinkas se kuuri loppuu.


Kun Mariela Sarkima jätti syksyllä 2012 väliin kauneusalan palkintogaalaan osallistumisen oman huonon olonsa vuoksi, hän ei ollut tajunnut sen olleen vain jäävuoren huippu. Hän oli pikkuhiljaa etäännyttänyt itseään myös ystävistä ja muusta sosiaalisesta elämästä. Helpompaa kun oli linnoittautua kotiin, jossa ei tarvinnut esittää iloista kenellekään.

– Tapasin juuri vähän aikaa sitten vanhan ystäväni, joka sanoi mulle, että ihanaa kun sä olet tullut takaisin. Hän kertoo huomanneensa, että aloin etääntyä kaikista kavereista, ja ihmiset luulivat tietenkin, että mulla oli vain paljon töitä. Joo, oli mulla niitäkin, mutta erkaannuin myös sen takia, että halusin piilottaa tyhjän oloni ihmisiltä.

Nykyisin Sarkiman arki on aktiivinen. Hän liikkuu päivittäin, mutta liikkuminen ei välttämättä ole hikijumppaa, vaan kehonhuoltoa, joogaa ja erilaisia tansseja. Erityisen rakkaita ovat klassinen baletti, jazzbaletti, house ja kundaliinijoogasta johdettu shaktitanssi.

– Liikun ja tanssin paljon, mutta en ole mikään orjallinen himourheilija. Jos hyvä kaveri soittaa, että olisi kiva nähdä pitkästä aikaa, niin kyllä mä edelleen perun tanssitunnin ja lähden kaverin kanssa viinilasilliselle.

Vanhana jojoilijana Sarkima huomauttaa, ettei voi tietenkään tietää ottaako elämä jälleen jossain vaiheessa takapakkia. Jotain oleellisesti erilaista elämäntapojen muutoksessa on kuitenkin tällä kertaa ollut.

– Ennen kaikki elämän kriisit ovat johtaneet erakoitumiseen ja sitä myöten syömiseen. En ole koskaan ollut ihminen, joka laihtuisi kriisin aikana. Nyt jos elämässä on suruja, niin mun ensimmäinen ajatus on lähteä joogaan, tanssimaan tai vaikka ulos haukkaamaan happea.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Esikoistaan odottava rouva Jenni Haukio astui julkisuuteen ensimmäistä kertaa vauvauutisen jälkeen

  2. 2

   Varusmies marssi viikonloppuna uusnatsien riveissä sotilaspuvussa – Pääesikunta selvittää tapausta

  3. 3

   Muistatko tosi-tv-tähti Supermarjon? Marjo Niittyviita kertoo nyt, miksi hän katosi yllättäen julkisuudesta

  4. 4

   Syyte murhasta ja viidestä tapon yrityksestä: Lönnrotin­kadun yliajon käsittely alkoi – syytetty ei peitellyt kasvojaan

  5. 5

   Kommentti: Piiri pieni pyörii ja tuolit vain vaihtuvat – näin kokoomuslobbarit vuolevat hunajaa terveysfirmoille

  6. 6

   Näin vaihdat talvirenkaat kotona – muista tärkeä 100 kilometrin sääntö

  7. 7

   Pelasimme peliä, josta internet puhuu – se on pelottava, koska se voi olla pian totta

  8. 8

   Etelä-Suomeen jysähtää jopa kymmenen senttiä lunta – meteorologi: Sade alkaa torstaiyönä, ajokeli surkea

  9. 9

   Hannu-Pekka Hänninen jäi eläkkeelle viime syksynä – palaa talvilajien tv-selostajaksi!

  10. 10

   Vuosaaren poikkeuksellisesta palkkamurhasta tuomittu Raimo Andersson anoi ehdonalaiseen – hovioikeus tyrmäsi hakemuksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ari” on kuin ilmetty menestyvä ura­tykki – oikeasti perä­kamarin poika elää eläkeläis­vanhempiensa rahoilla

  2. 2

   Harvinainen haastattelu uutuuskirjassa: Mika Myllylän tytär kertoi rehellisesti äitinsä koettelemuksista – ”Sellaista julmuutta en pysty ymmärtämään”

  3. 3

   Verorahoilla jonojen ohi leikkaukseen jo nyt? Näin Laura Räty ohjaa jo täyttä vauhtia lääkäreitä lähettämään potilaansa yksityiselle puolelle hoitoon

  4. 4

   Heidi Selin suunnitteli supertähdille vaatteita – sitten elämä Yhdysvalloissa romahti hetkessä

  5. 5

   Mika Salo julkaisi harvinaisen videon F1-tuomarien huoneesta – tämä sinetöi Verstappenin kohtalon Räikköstä vastaan

  6. 6

   Maria Veitola laukoo suorat sanat Tomi Metsäkedon Tähdet, tähdet -potkuista – ”Hänellä on selkeä ongelma”

  7. 7

   Timon vaimolla todettiin aggressiivinen keuhkosyöpä: ”Mari niin toivoi, että näkisi kevään”

  8. 8

   Muistatko tosi-tv-tähti Supermarjon? Marjo Niittyviita kertoo nyt, miksi hän katosi yllättäen julkisuudesta

  9. 9

   Näyttelijä Melissa Bellin, 44, kuppikoko on K – avautuu vaikeuksista: ”Rinnoistani on tullut ongelma”

  10. 10

   Laitilalaismies lähetti itselleen kirjeen tekaistulla ”postimerkillä” – Mainoslehtisestä leikattu pizzan kuva meni Postilta läpi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Työttömät kieltäytyivät työstä aina samalla selityksellä – teollisuuspohatan vastaveto saikin hakijan leuan loksahtamaan

  2. 2

   Dopingtuomion saaneen Therese Johaugin ulkoinen olemus on jotain aivan muuta kuin kaksi kuukautta sitten – katso kuvat

  3. 3

   Leivinuunin ”lisälaite” yllätti pariskunnan – tunnelmallinen lauantai-ilta meni pilalle

  4. 4

   Maria Veitola laukoo suorat sanat Tomi Metsäkedon Tähdet, tähdet -potkuista – ”Hänellä on selkeä ongelma”

  5. 5

   Thaimaalaista Marisaa vietiin, kun Pattayan baarikadulla asteli vastaan suomalainen Mauri: ”Olen onnen nainen, kun sain hyvän miehen”

  6. 6

   Tutut liikennemerkit muuttuvat sukupuolineutraaleiksi – katso kuvat!

  7. 7

   Näin päättyi Napakymppi-parin Ikaalisten matka – piikki auki, Ville jätti taksit maksamatta: ”Odotin, milloin pääsen pois”

  8. 8

   Lahdesta löytynyt vainaja edelleen tunnistamatta – poliisi julkaisi poikkeuksellisesti kuvan ruumiista

  9. 9

   Nuoren Emman netti-ihastus olikin kaljuuntuva, 53-vuotias kauppias – sen jälkeen tapahtui jotain käsittämätöntä

  10. 10

   Kova väite K-Supermarketin kalatiskin kikasta ja takahuoneen tapahtumista – 22-vuotias Miss Tampere kertoo olevansa yksi kauppiaan uhreista

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Esikoistaan odottava rouva Jenni Haukio astui julkisuuteen ensimmäistä kertaa vauvauutisen jälkeen

  2. 2

   Varusmies marssi viikonloppuna uusnatsien riveissä sotilaspuvussa – Pääesikunta selvittää tapausta

  3. 3

   Muistatko tosi-tv-tähti Supermarjon? Marjo Niittyviita kertoo nyt, miksi hän katosi yllättäen julkisuudesta

  4. 4

   Syyte murhasta ja viidestä tapon yrityksestä: Lönnrotin­kadun yliajon käsittely alkoi – syytetty ei peitellyt kasvojaan

  5. 5

   Kommentti: Piiri pieni pyörii ja tuolit vain vaihtuvat – näin kokoomuslobbarit vuolevat hunajaa terveysfirmoille

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ari” on kuin ilmetty menestyvä ura­tykki – oikeasti perä­kamarin poika elää eläkeläis­vanhempiensa rahoilla

  2. 2

   Harvinainen haastattelu uutuuskirjassa: Mika Myllylän tytär kertoi rehellisesti äitinsä koettelemuksista – ”Sellaista julmuutta en pysty ymmärtämään”

  3. 3

   Verorahoilla jonojen ohi leikkaukseen jo nyt? Näin Laura Räty ohjaa jo täyttä vauhtia lääkäreitä lähettämään potilaansa yksityiselle puolelle hoitoon

  4. 4

   Heidi Selin suunnitteli supertähdille vaatteita – sitten elämä Yhdysvalloissa romahti hetkessä

  5. 5

   Mika Salo julkaisi harvinaisen videon F1-tuomarien huoneesta – tämä sinetöi Verstappenin kohtalon Räikköstä vastaan

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Työttömät kieltäytyivät työstä aina samalla selityksellä – teollisuuspohatan vastaveto saikin hakijan leuan loksahtamaan

  2. 2

   Dopingtuomion saaneen Therese Johaugin ulkoinen olemus on jotain aivan muuta kuin kaksi kuukautta sitten – katso kuvat

  3. 3

   Leivinuunin ”lisälaite” yllätti pariskunnan – tunnelmallinen lauantai-ilta meni pilalle

  4. 4

   Maria Veitola laukoo suorat sanat Tomi Metsäkedon Tähdet, tähdet -potkuista – ”Hänellä on selkeä ongelma”

  5. 5

   Thaimaalaista Marisaa vietiin, kun Pattayan baarikadulla asteli vastaan suomalainen Mauri: ”Olen onnen nainen, kun sain hyvän miehen”

  6. Näytä lisää