Asiantuntija varoittaa muotidieetistä: ”Ensin kannattaa aina mennä tutkimuksiin” - Laihdutus - Ilta-Sanomat

Asiantuntija varoittaa muotidieetistä: ”Ensin kannattaa aina mennä tutkimuksiin”

Terveiden ihmisten ei kannata ryhtyä gluteenittomalle ruokavaliolle, josta on tullut peräti hittidieettien kaltainen ilmiö.

31.7.2015 6:51

Tänä päivänä on muotia olla gluteenittomalla ruokavaliolla, vaikka siihen ei olisi tarvetta.

Jotkut vetoavat uudessa dieetissään myös gluteeniyliherkkyyteen. Silloinkin voi tulla helposti vatsakipua, ummetusta tai ripulia, nivelkipuja, oksentelua, närästystä ja väsymystä, kuten keliakiassa. Näiden oireet ovat niin samanlaisia. Tosin keliaakikko ei kestä yhtään gluteenia. Gluteeniyliherkkä saattaa kestää sitä jonkin verran.

Ravitsemusterapeutti Henna Lehikoinen Keliakialiitosta myöntää, että gluteeniyliherkkyyttä on vaikea diagnosoida. Jos keliakia ja vilja-allergia on suljettu pois ja tukalat oireet jatkuvat, kannattaa toki tutkia, onko gluteenin pois jättämisellä vaikutusta vointiin.

Mutta ennen kuin aloittaa gluteenittoman ruokavalion, olisi syytä käydä lääkärissä. Omin päin hän ei suosittele gluteenittomalle ryhtymistä.

– Moni jättää gluteenin pois, mutta ei edelleenkään ole varma, mikä vaivaa. Silloin täytyy syödä kolme kuukautta gluteenia ennen kuin asiaa voidaan tutkia veritestein ja tähystämällä. Se voi olla joillekin hyvin tuskallista. Siksi kannattaa ensin aina tutkituttaa itsensä.

Ruokavalion haittapuolia ovat myös kuitujen vähäinen saanti ja gluteenittomien tuotteiden kalleus. Laihduttavaa vaikutustakaan on turha etsitä gluteenittomasta dieetistä. Lehikoinen arvelee, että moni on myös mennyt sekaisin kuureista.

– Uskon, että laihdutuskeskustelussa ovat menneet vähähiilihydraattinen ja gluteeniton ruokavalio sekaisin. Siksi monet luulevat gluteenittoman laihduttavan.

Lue lisää ET-lehdestä:

10 kysymystä ja vastausta gluteenittomasta ruokavaliosta

Lisää aiheesta

Gluteenin nollasaantiin ei päästä koskaan – miksi?

Keliakialeipä on selvästi halvempaa Ruotsissa

Keliakiaan on kehitteillä lääke

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?