IS vertaili: Näissä muroissa ja mysleissä on vähiten sokeria ja rasvaa

Julkaistu:

Ravinto
Myslejä ja muroja mainostetaan terveysruokina. Usein niissä on kuitenkin liikaa rasvaa, suolaa ja sokeria.
Ensin hyvät uutiset: murot ja myslit ovat harvoin todella epäterveellisiä.

Toisaalta ne eivät myöskään ole mainoksista tuttuja rautaisia lähtölaukaisuja energiseen päivään.

Rasvan, suolan ja sokerin määrä ylittää useissa muro- ja myslituotteissa suositukset reippaasti, vaikka tuotteen nimeen olisi päätynyt sana ”fitness”.

Ravintosisältöön kannattaa kiinnittää huomiota, jos muroja tai myslejä aikoo syödä päivittäin eikä esimerkiksi viikonloppuherkkuna.

– Täysjyvästä tehty on lähtökohdiltaan parempi kuin puhdistetusta tärkkelyksestä tehty, sanoo erikoistutkija Heli Kuusipalo Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL).

Olennaisinta on kiinnittää huomiota rasvaan ja suolaan.

– Rasvan terveellisyyttä määrittää paitsi määrä myös laatu: millaista rasvaa ja kuinka paljon paahtamisessa on käytetty.

Tarkkana on oltava erityisesti rapeiden myslien kanssa. Rapeutta lisätään usein kovetetulla rasvalla, joka on epäterveellistä.

– Rapeissa muromysleissä voi olla rasvaa melkein saman verran kuin kevytmargariineissa.

Erikoistutkija toteaa, että vielä kolme vuosikymmentä sitten markkinoilla oli lähinnä maissimuroja, riisimuroja ja kaurapuuromaista Weetabixiä. 1990-luvulla tuotevalikoima paisui – ja sokeroitui sekä rasvoittui.

– Weetabixitkin saivat suklaata päällysteekseen. Nyttemmin kotimaiset tuotteet ovat kehittyneet ravintosisällöltään ilahduttavaan suuntaan. On tullut esimerkiksi talkkunasta ja kaurasta tehtyjä muroja.

”Kaikkea muuta kuin luonnollista ruokaa”

Pelkistetyimmillään murot ovat klassisia maissihiutaleita ja riisimuroja. Tutkija ei pidä niitä haitallisina, jos ei hyödyllisinäkään.

– Toki ne ovat rakennettuja elintarvikkeita, kaikkea muuta kuin luonnollista ruokaa. Niiden terveellisyys riippuu siitä, minkä osuuden ne saavat kokonaisruokavaliossa. Jos niiden kanssa nauttii rasvatonta maitoa, marjoja ja hedelmiä, kokonaisuus on hyvä. Jos taas päälle laittaa sokeria, tulos on epäterveellinen.

Tarjonta vaihtelee rehellisen sokeroiduista herkuttelumuroista täysjyvämysleihin, joiden terveellisyyttä nakertaa salakavala sokeripaljous.

– Valkosuklaamurotkin ovat kuitenkin terveellisempiä kuin vaikka paketillinen kylmiä nakkeja, Kuusipalo huomauttaa.

Muroja ja myslejä kohdennetaan mainonnassa varsinkin lapsille ja nuorille. Kuusipalo uskoo sen johtuvan siitä, että niistä saa nopeasti lautasen täytettä, mutta esimerkiksi kaurahiutaleet ovat niin huokeita, ettei niitä kannata juuri mainostaa.

– Kaikkihan tietävät, että aamu pitäisi aloittaa puurolla. Murot ja myslit ovat sen variaatioita. Ne eivät ole välipaloja huonoimmasta päästä.

Vertaile eri murojen ja myslien ravintoarvoja:Oikaisu: Muro- ja myslitestin grafiikassa oli virheellisesti ilmoitettu, että Elovena Täysjyvämuro 4 viljaa -tuotteen sokeripitoisuus olisi 40 g/100 g. Tuotteen oikea sokeripitoisuus on 12 g/100 g. Näin ollen tuote täyttää Sydänliiton aamiaisviljavalmisteille asettamat terveellisyyskriteerit myös sokerin osalta. Toimitus pahoittelee virhettä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt