Nautitko sinäkin light-tuotteita? Professori HS:ssa: Tämän takia se voi johtaa lihomiseen

Julkaistu:

Makeutusaineiden jatkuvalla ja runsaalla käytöllä voi olla karuja seurauksia, professori Juhana E. Idänpään-Heikkilä kirjoittaa Helsingin Sanomissa.
Idänpään-Heikkilän mukaan makeutusaineiden liian runsas ja jatkuva käyttö voi lihottaa ja johtaa jopa diabeteksen puhkeamiseen.

-Taistelussa lihavuutta ja ylipainoa vastaan monet valitsevat aseiksi sokerin sijasta teollisesti valmistetut, keinotekoiset makeutusaineet, kuten sakariinin, aspartaamin, syklamaatin tai sukraloosin. Runsas ja pitkään jatkuva energiaa tuottamattomien eli kalorittomien makeutusaineiden käyttö ei uuden tiedon mukaan kuitenkaan näyttäisi auttavan laihduttamisessa. Tällainen käyttö saattaa myös jopa lisätä taipumusta diabeteksen puhkeamiseen, hän kirjoittaa lauantain Helsingin Sanomien Vieraskynä-palstalla.

Idänpään-Heikkilä on professori ja Maailman terveysjärjestön (WHO) neuvonantaja.

Hänen mukaansa viitteitä makeutusaineiden haitallisista vaikutuksista on saatu jo jonkin aikaa, mutta erityisesti viimeisimmät kansainväliset tutkimustulokset kertovat paljon.

-Tuoreiden tutkimusten mukaan aineet etenevät lähes muuttumattomina ihmisen mahasuolikanavassa ja elimistön ruoansulatuksessa. Ne kuitenkin muokkaavat matkallaan suoliston mikrobikasvustoa, minkä seurauksena bakteeriston rakenne herkistyy tavanomaisille sokereille. Laihduttaminen käyttämällä mittavia määriä keinotekoisia makeutusaineita ja välttämällä sokeria johtaa silloin painon nousuun, professori selittää kirjoituksessaan.

Tavanomainen ja kohtuullinen kalorittomien makeutusaineiden ohjeiden mukainen käyttö sokerin korvikkeena on kuitenkin nykytietämyksen mukaan turvallista, professori sanoo. Sen sijaan niiden, jotka syövät jatkuvasti makeisia, leivonnaisia ja säilykkeitä tai juovat runsaasti vähäkalorisia, makeutettuja juomia, on syytä pohtia tapaan muutosta.

Käytätkö sinä makeutusaineita? Keskustele oheisessa kommenttiosiossa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt