Laihdutus

Näin kehon vaivat vaikuttavat treenaukseen: "Joskus sattuu niin, etten voi muuta kuin itkeä"

Julkaistu:

Blogi
Kuinka moni teistä kärsii vaivoista, jotka ovat aiheutuneet istumisesta? Tai treenaamisesta? Kuinka moni 25-vuotias vertailee vaivojaan mummonsa kanssa?
- Vieläkö se lonkka sinua vaivaa?

- Voi, kyllä. Niin sattui taas aamulla herätä enkä meinannut sängystä päästä ylös.

Tämä on ihan normaali puhelinkeskustelu minun ja yli 70-vuotiaan mammani kanssa. Ja minä olen siis se, joka tässä kohtaa valittaa vaivastaan. Hän on ainut lähipiiristäni, joka ymmärtää, miltä lonkkavaivaisesta tuntuu.

Lonkan kivut ovat vaivanneet minua vuosia. Olen välillä könkätessäni kuin vanha mummeli. Joskus sattuu niin, etten voi muuta kuin itkeä. Näen unia, joissa en pysty kävelemään, koska jalkani pettää alta. Välillä tuntuu, että lonkkaani kolottaa sadesäällä.Osasyyksi kipuun on epäilty tanssitaustaani, nykyistä istumatyötä tai perinnöllisyyttä. Olen käynyt vaivan takia lääkärillä (joka ensimmäisenä antoi kipulääkkeet, toisella kertaa kortisonipiikit ja kolmannella kerralla luovutti), kiropraktikolla, hierojalla ja kolmella eri fysioterapeutilla.

Ensimmäinen tutki muljahtelevaa nilkkaani ja teki minulle erikoispohjalliset. Auttoi hetken. Toinen hieroi ja antoi jumppaliikkeet. Auttoi jälleen hetken. Nyt kolmas, nykyinen fysioterapeuttini on ensimmäistä kertaa lähtenyt perin pohjin tutkimaan ongelman aiheuttajaa ja vahvistamaan lonkkaa ympäröiviä lihaksia. Lonkka myös kuvattiin, muttei siitä löytynyt rakenteellista vaivaa.

Fyssarini antoi minulle paljon kotijumppaohjeita ja luvan treenata salilla, kunhan en tee mitään kipua vasten tai provosoi lonkan kipuja. Tähän asti ohjeet ovatkin toimineet loistavasti. Turhauttavaa tosin on, ettei vieläkään tiedetä, mikä lonkkaani vaivaa. Olen 25-vuotias, en vielä halua, että lonkkaani kolottaa sadesäällä.

Eikä kroppani ongelmat tähän lopu!


Teen istumatyötä. Työtä, johon kehomme ei todellakaan ole tarkoitettu. Työtuolissa päätteen äärellä lohnottaminen kahdeksan tuntia päivässä lienee toimistotyöläisen pahin kipujen, kolotusten ja vaivojen aiheuttaja.

Kesän alussa opin tämän lapojeni kautta.

Lapaani alkoi kolottaa ja jälleen alan ammattilaiset alkoivat tutkia vaivaani.

Lopulta fysioterapeutti selvitti syyn. Lapatukeni pettää ja tästä aiheutuu jumalon kipu lapaan. Sain kotiläksyksi nivaskan jumppaohjeita ja kappas kummaa, tiedostettuani, mistä vaiva johtuu ja jumppailtuani ahkerasti, lapani on tällä hetkellä lähes oireeton.Myönnettäköön, että kuntokuurin aloittaminen on vaivoistani johtuen ollut hieman nihkeää. Jokaisessa lajissa ja liikkeessä on otettava lonkka ja lapa huomioon. Lonkan takia lähentäjien ja loitontajien treenaus on kielletty ja rakastamaani kyykkäystä voi tehdä vasta pienillä painoilla. Sama homma lavan kanssa: pieniä painoja, paljon toistoja. Se on turhauttavaa. Mutta ei auta itku markkinoilla.

En voi treenata itseäni timmiksi mimmiksi ennen kuin olen hoitanut vaivani pysyvästi pois päiväjärjestyksestä.

Siinä tärkeimmät työkalut ovat oman kehonsa kuunteleminen, ammattitaitoinen hoito ja paneutuminen ongelman aiheuttajaan. Lääkkeet poistavat kivun mutteivät vaivaa.

Uskon, että olemalla kärsivällinen, tekemällä kotijumpat ja kiinnittämällä treeneissä huomiota tekemiseeni entistä enemmän, saan kehoni voimaan paremmin kuin koskaan aiemmin.

Ja sain lisäintoa treeniin puhuttuani mammani kanssa:

- Ei sitä tiedä, jos tämä sinun kuntokuurisi saisi vielä meikäläisenkin innostumaan, rakas mammani, vaivojeni vertaistuki hihkui.

Ehkä pian vertailemmekin haiuksemme kokoa emmekä lonkkiemme kipua.

Pt:n arvio: Näin Inkan vaivat vaikuttavat treeniin


Inkan yksi suurimpia haasteita nyt alussa on saada hänen ylävartalonsa lihasten hallinta kuntoon.

Inka kertoi heti alussa minulle, että hän on käynyt fysioterapiassa vaivojensa vuoksi. Inkan ongelma suomeksi sanottuna on, että häneltä pettää lapatuki. Kysyin Inkalta lupaa olla yhteydessä hänen fysioterapeuttiinsa, jotta pääsisin kartalle ongelmasta kokonaisvaltaisesti: mitä havaintoja fysioterapeutti on Inkan lihaksistosta tehnyt ja miten vaivaa on hoidettu.

Mielestäni on ammattiylpeyttä olla esittämättä itse kaikkitietävää. Pulmien kohdatessa kannattaa kääntyä itseään viisaampien puoleen - ennen kaikkea on kysymys kuitenkin Inkan terveydestä enkä tietenkään halua pahentaa hänen tilannettaan. Haluan saada Inkan nopeasti kuntoon, että saamme kuntosaliharjoittelun käyntiin täysipainoisesti.

Sain fysioterapeutti Mika Heinämäeltä perusteellisen selvityksen Inkan ongelmasta. Inkalla on tyypillinen istumatyötä tekevän toimistotyöläisen ongelma. Kun vähän kuormittavaa työtä tehdään pitkiä aikoja huonoissa ja monesti lysähtäneessä istuma-asennossa, lavan tukea kontrolloivat lihakset venyvät vähäisen käytön vuoksi, jolloin niiden lepopituus kasvaa – samalla niiden toimintakyky heikkenee ja viivästyy. Toimintakyvyn heikkeneminen puolestaan aiheuttaa sen, että pinnallisemmat ja voimaa tuotavat lihakset alkavat dominoida.Lihaskuntoharjoittelussa tämä on Inkalla aiheuttanut sen, että dominoivien lihasten lihastyö on korostunut ja johtanut heikkoon lapatukeen. Kun tuki pettää liikkeen aikana, lapaluu kiertyy eteen, olkanivel ei toimi optimaalisesti, jolloin väärät lihakset kuormittuvat ja lihastyössä syntyy epätasapaino.

Tärkeää on siis saada Inkan lapatuki oireettomaksi ja lavanhallinta normaaliksi. Mikan Inkalle antamat harjoitteet ovat toimineet hyvin ja Inka hallitsee lapatuen pitämisen jo hyvin pienillä painoilla.

Tärkeää tässä vaiheessa on tietysti se, että lapatuen pito saadaan iskostettua Inkan lihaksistoon niin, että lapatuki muuttuu automaatioksi ja se pitää jatkossa aina kun sen tarvitsee harjoittelun aikana pitää. Inkan täytyy pystyä harjoituksissa ehdottomasti pitämään liike puhtaana. Toistoja täytyy tehdä paljon ja kevyillä painoilla kunnes olemme varmoja, että tuki pitää harjoitellessa. Uskon myös, että Inkan hyvä motivaatio ja liikunnallisuus myös nopeuttavat kuntoutumista.

Inkan lonkan suhteen selvitykset ovat vielä kesken. Treenata voimme hänen kanssaan, kunhan muistamme olla varovaisia emmekä treenaa kipua vasten.

- Personal trainer Manu Tuppurainen
 
Kärsitkö sinä jostain vaivoista, jotka vaikuttavat päivittäiseen elämään tai kuntoiluun? Kuinka olet vaivojasi kuntouttanut? Keskustele aiheesta alla olevassa kommenttikentässä.

Inkan kuntokuurin tavoite ja lähtömitat

Tavoitteet syksyksi
 
 •  Jaksaa paremmin arjessa.
 •  Saada stressiputki poikki.
 • Keho kiinteämmäksi ja ryhdikkäämmäksi.
 • Pudottaa noin puoli kiloa viikossa. Kokonaispainonpudotustavoite on noin 15 kiloa.
 • Kehonkoostumusmittauksen mukaan kehon fyysinen ikäni on nyt 27. Olen oikeasti 25. Fyysistä ikää on tarkoitus saada alaspäin.

Lähtömitat
 • Paino: 75,5 kg
 • Pituus: 165 cm
 • Rinnanympärys: 97 cm
 • Vyötärönympärys: 79 cm
 • Lantio: 104 cm
 • Reisi keskikohdasta: 60 cm
 • Käsivarsi hauiksen kohdalta: 32 cm
 • Rasvaprosentti: 33,4
 • Sisäelinrasva (norm. 1–12): 4

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Ilmatieteen laitoksen meteorologilta synkkä ennustus: ”Torstaina ihmiset heräävät siihen totuuteen”

  2. 2

   Puoliso joutui potkaisemaan alaikäistä tyttöä nuollutta viiden lapsen isää

  3. 3

   Eloisasta lomakohteesta jäi aavemaiset rauniot – katso hyytävät kuvat olympiaisännän suljetusta hiihtoparatiisista

  4. 4

   HS: Seksologiksi ryhtynyt ex-pornotähti Satu näkee kaksi isoa ongelmaa suomalaisten seksissä

  5. 5

   Prinssi Williamin uusi hiustyyli puhuttaa – maksoi siilitukastaan yli 200 euroa: tämä mies on muutoksen takana

  6. 6

   Tulot nyt 3000 euroa kuussa – tällainen eläkesumma on kasassa 35 vuoden päästä

  7. 7

   Radiojuontajaa odotti pankkiautomaatilla muhkea yllätys – edellisen asiakkaan kuitti löi ällikällä

  8. 8

   Helpolla rahalla Suomeen houkuteltuja marjanpoimijoita odotti perillä karu yllätys – yrittäjälle lätkäistiin 330 000 euron lasku

  9. 9

   Ylen juontaja haki asuntolainaa Nordeasta, virkailija kehotti palaamaan kotimaahan – näin vastaa pankki

  10. 10

   Jäälleen uusi aikuisviihdetähden kuolema: Olivia Lua, 23, löydettiin elottomana vieroitushoidosta – jo viides tapaus lyhyessä ajassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Radiojuontajaa odotti pankkiautomaatilla muhkea yllätys – edellisen asiakkaan kuitti löi ällikällä

  2. 2

   Nelihenkinen perhe löytyi kuolleena Ruotsissa – vanhempien allekirjoittama kirje paljasti järkyttävän motiivin

  3. 3

   Ylen juontaja haki asuntolainaa Nordeasta, virkailija kehotti palaamaan kotimaahan – näin vastaa pankki

  4. 4

   Uusi pakastepizza sai legendan maineen, mutta monessa Lidlissä ovat vastassa vain tyhjät laarit: ”Nähty täällä”, ihmiset vinkkaavat toisilleen

  5. 5

   Jari Sillanpään kodista löytyi nestepusseja – poliisi hämmästyi käyttösyystä: ”En ole koskaan kuullut tällaisesta”

  6. 6

   Ruotsin perhesurma: Oliko harvinainen oireyhtymä syy vanhempien julmaan päätökseen?

  7. 7

   Meghan Markle rikkoi räikeästi protokollaa kouluvierailulla – teki kuninkaallisilta tiukasti kielletyn eleen

  8. 8

   Mitä kuuluu Poliisiopisto-elokuvien tähdille? Näin heille kävi 80-luvun hittielokuvien jälkeen: lääkeyliannostus, traaginen kuolema...

  9. 9

   Lähes 50 kiloa laihtunut Antti Railio Iskelmällä rankasta vuodestaan: ”Erosin puolisostani ja se vei aika syviin vesiin”

  10. 10

   Las Palmasin kauhulennon matkustajat pääsivät vihdoin Ouluun – liki 55 tunnin piina ohi: ”Väsyneitä ollaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Äiti aavisti pahaa, kun Sanna-Marin Facebook-kuva oli vaihtunut yöllä – kodista paljastui kauhein mahdollinen painajainen

  2. 2

   Kun Teemu syntyi, isä otti hatkat: sai selityksen 18 vuoden jälkeen Kadonneen jäljillä -sarjassa – Näin kävi, kun kamerat sammuivat

  3. 3

   Näin näännytetty 17-vuotias pakeni ikkunan kautta vanhempiensa kidutusta ja pelasti 12 sisarustaan – keksi kännykän hätäkikan, poliisi ylistää

  4. 4

   Radiojuontajaa odotti pankkiautomaatilla muhkea yllätys – edellisen asiakkaan kuitti löi ällikällä

  5. 5

   Autoilija ajoi ikkunat huurussa ABC-asemalle, eikä poliisi ”ollut 20 vuoden aikana nähnyt yhtä tyhmää miestä”

  6. 6

   Isän karmiva aavistus osui oikeaan: Päätti toimia vastoin poliisin ohjeita ja löysi poikansa viime hetkellä

  7. 7

   Anna-Leena Härkönen ärsyyntyi Teneriffan-lennollaan rasittavasta ilmiöstä koneen vessajonossa – oletko huomannut tällaista käytöstä?

  8. 8

   Palkittu muusikko kävi käsiksi ja roikkui juontajan rinnuksissa – haukkui gaalassa Ylen, helsinkiläiset ja Lilli Paasikiven

  9. 9

   Hugh Hefnerin leski Crystal, 31, palasi julkisuuteen täysin muuttuneena – povipommityyli on nyt historiaa: elelee elatusmaksuilla

  10. 10

   Näin Jari Sillanpää kertoi poliisille huumeiden käytöstä – lue kuulustelu sanasta sanaan: ”Nautin polttamalla amfetamiinia”

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Ilmatieteen laitoksen meteorologilta synkkä ennustus: ”Torstaina ihmiset heräävät siihen totuuteen”

  2. 2

   Puoliso joutui potkaisemaan alaikäistä tyttöä nuollutta viiden lapsen isää

  3. 3

   Eloisasta lomakohteesta jäi aavemaiset rauniot – katso hyytävät kuvat olympiaisännän suljetusta hiihtoparatiisista

  4. 4

   HS: Seksologiksi ryhtynyt ex-pornotähti Satu näkee kaksi isoa ongelmaa suomalaisten seksissä

  5. 5

   Prinssi Williamin uusi hiustyyli puhuttaa – maksoi siilitukastaan yli 200 euroa: tämä mies on muutoksen takana

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Radiojuontajaa odotti pankkiautomaatilla muhkea yllätys – edellisen asiakkaan kuitti löi ällikällä

  2. 2

   Nelihenkinen perhe löytyi kuolleena Ruotsissa – vanhempien allekirjoittama kirje paljasti järkyttävän motiivin

  3. 3

   Ylen juontaja haki asuntolainaa Nordeasta, virkailija kehotti palaamaan kotimaahan – näin vastaa pankki

  4. 4

   Uusi pakastepizza sai legendan maineen, mutta monessa Lidlissä ovat vastassa vain tyhjät laarit: ”Nähty täällä”, ihmiset vinkkaavat toisilleen

  5. 5

   Jari Sillanpään kodista löytyi nestepusseja – poliisi hämmästyi käyttösyystä: ”En ole koskaan kuullut tällaisesta”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Äiti aavisti pahaa, kun Sanna-Marin Facebook-kuva oli vaihtunut yöllä – kodista paljastui kauhein mahdollinen painajainen

  2. 2

   Kun Teemu syntyi, isä otti hatkat: sai selityksen 18 vuoden jälkeen Kadonneen jäljillä -sarjassa – Näin kävi, kun kamerat sammuivat

  3. 3

   Näin näännytetty 17-vuotias pakeni ikkunan kautta vanhempiensa kidutusta ja pelasti 12 sisarustaan – keksi kännykän hätäkikan, poliisi ylistää

  4. 4

   Radiojuontajaa odotti pankkiautomaatilla muhkea yllätys – edellisen asiakkaan kuitti löi ällikällä

  5. 5

   Autoilija ajoi ikkunat huurussa ABC-asemalle, eikä poliisi ”ollut 20 vuoden aikana nähnyt yhtä tyhmää miestä”

  6. Näytä lisää