Jutta Gustafsberg: Vältä laihdutuksen sudenkuopat - tämä on yleinen syy painon junnaamiseen! - Laihdutus - Ilta-Sanomat

Jutta Gustafsberg: Vältä laihdutuksen sudenkuopat - tämä on yleinen syy painon junnaamiseen!

Jutta Gustafsbergin vinkeillä voit välttää painonpudotuksen pahimmat sudenkuopat.

24.8.2014 7:55

Viimeiset viikot ovat sujuneet hyvin ja lautasesi on täyttynyt kasviksilla ja proteiinipitoisella ruoalla. Vanhat farkutkaan eivät tunnu enää kiristävän entiseen malliin. Kiireisen päivän jälkeen kauppakassiin kuitenkin hyppää kuin vahingossa suklaalevy. Sen syötyäsi kaivat vielä pakastimesta sinne jääneet kermajäätelön jämät. Huono omatunto kolkuttaa. Onko laihdutusurakka nyt pilalla?

- Ei suinkaan, Fitfarmin valmentaja Jutta Gustafsberg rohkaisee.

Hänen mukaansa on inhimillistä, että repsahduksia sattuu. Tärkeintä on se, miten niihin suhtautuu. Laihdutus on vaikeaa.

- Jos laihduttaminen olisi todella helppoa, eihän meillä olisi siinä tapauksessa yhtään ylipainoista ihmistä, Gustafsberg muistuttaa.

Gustafsberg kokosi kymmenen yleisintä sudenkuoppaa, johon laihduttaja matkansa aikana lankeaa. Hän kertoo myös, miten niistä noustaan ylös. 10 sudenkuoppaa - ja näin nouset niistä! 1. ”Puolisoni haluaa syödä kuten ennenkin. On hankalaa tehdä eri ruoat itselle ja perheelle.”- Hyvää, perusterveellistä ruokaa, kuten kanaa ja riisiä ja jauhelihapastaa, pystyy koko perhe syömään. Jos perhe haluaa erilaisia kastikkeita tai muita, ota oma ruoka paistinpannulta pois aiemmin ja jatka perheen ruoan tekoa.

Missään nimessä ei pidä eristäytyä syömään dieettiruokia, vaan kannattaa syödä perheen kanssa samassa pöydässä. Jos muut ihmiset perheessä eivät ole dieetillä, älä tyrkytä lähipiirillesi dieettijuttuja. Toivottavasti kumppani olisi kuitenkin tukena laihdutusurakassa, vaikka ei itse haluaisi tehdä elämäntapamuutosta.

Tsemppaus ja kehut ovat tärkeitä laihduttajalle. Jos parisuhde on hyvällä mallilla, toinen haluaa myötäelää dieetissä.  2.Hyvin sujuneen kuukauden jälkeen iski stressaava työviikko. Ruokailuvälini ovat venyneet, olen sortunut myös iltasyöpöttelyyn. Vatsanseutua kiristää, ja olo on jälleen huono. Onko peli menetetty?”

- Moni ajattelee, että jos tulee repsahduksia, sitten on lupa repsahtaa lisää. Oikea tapa suhtautua on ajatella, että oho, repsahdin, se siitä, nyt voin jatkaa taas ruodussa eteenpäin. Jos päivän aikana syö esimerkiksi hampurilaisen, ei kannata ajatella, että päivä on pilalla ja jatkaa loppupäivää mässäillen.

Ei myöskään pidä rangaista itseään syömättömyydellä, vaan palata saman tien oikeanlaiseen ruokavalioon. Täytyy muistaa myös, että jokainen tarvitsee viikonloppuja, jolloin voi syödä vapaammin. Itseään ei pidä koko ajan tuomita.  3. ”Aluksi painoni lähti hyvin laskuun, mutta nyt vaaka näyttää samaa lukemaa viikko toisensa jälkeen. Olen syönyt kuten ennenkin, mutta paino ei vain tunnu putoavan.”

- Yksi tapa tarkistaa, onko syönyt, kuten on ajatellut syödä, on pitää ruokapäiväkirjaa muutaman päivän ajan. Kun kirjaa päivän kaikki syömisensä ja juomisensa ylös, näkee tarkasti, mitä on syönyt. Usein voi käydä niin, että itseltään “tietämättään” syö tai juo jotain ylimääräistä. Sen saa selville, kun kirjaa päivittäiset syömisensä ylös.

Toinen yleinen syy painon junnaamisen on se, että ruokavalion energiamäärä on liian vähäinen. Paino putoaa aluksi, mutta kun keho tajuaa, että ravintoa tulee liian niukasti, se alkaa säästellä sitä. Keho tarvitsee ravintoa toimiakseen normaalisti ja polttaakseen rasvaa. Jos päivän aikana saatu energiamäärä on liian alhainen ja ateriavälit ovat pitkät, keho asettuu säästöliekille. 4. ”Harrastan liikuntaa joka päivä, joten kulutan myös aika paljon. Tämän vuoksi annan itselleni luvan herkutella silloin tällöin, koska kuitenkin kulutan ylimääräiset kalorit pois liikkumalla. Kuntoni kyllä kohoaa, mutta vatsamakkarani eivät pienene.”

- Liikunta tukee painonhallintaa ja on erittäin hyväksi terveydelle. Kannattaa kuitenkin muistaa, ettei runsaallakaan liikunnalla voi kompensoida holtitonta syömistä.

Yksinkertaistaen voidaan sanoa, että tunnin juoksulenkillä kuluttaa saman verran kuin puoli levyä suklaata sisältää kaloreita. Liikunnan määrän täytyy olla aika hurja ennen kuin voi syödä mitä sattuu. 5. ”Oloni on treenin jälkeen väsynyt ja nälkäinen. Kun usein joudun vielä menemään kaupan kautta kotiin, en pysty vastustamaan paistotiskin tuoksuja ja ahmin nälkääni croissantin autossa.”

- Kannattaa kokeilla palautusjuomaa. Sen lisäksi, että se nopeuttaa treenin jälkeistä palautumista ja tukee kehittymistäsi, se myös täyttää mahaa ja tuo energiaa niin, että pystyt purjehtimaan kaupan houkutusten ohi ongelmitta. 6. ”Työpäiväni ja arkeni ovat niin kiireisiä, etten millään ehdi syödä päivän aikaan. Iltaisin syön sitten senkin edestä.”

- Pötyä, kenelläkään ei ole niin kiire. Jokainen ehtii syödä, jos vain haluaa ja suunnittelee hieman etukäteen. Mieti edellisenä päivänä seuraavan päivän ruoat ja tee eväät valmiiksi. Jos päivällä on todella niin kiire, ettei ehdi käyttää muutamaa minuuttia syömiseen, voi juoda välipalaksi proteiinidrinkin tai syödä vähähiilihydraattisen proteiinipatukan.  7. ”Minulla on pienet lapset enkä ehdi lähteä salille tai jumppaan.”

- Liikkumaan ei tarvitse lähteä salille, jos ei ehdi. Kotona voi tehdä vaikka mitä, eikä yhden treenin tarvitse kestää kuin 30–45 minuuttia. Illalla tai lasten päiväunien aikaan löytyy varmasti rako, jonka aikana voi treenata.

Kirjaa treenit etukäteen ylös ja käytä kotitreenissä apuna esimerkiksi kahvakuulia. Oman kehon vastuskin riittää. Treenin on hyvä olla kokonaisvaltainen ja intensiivinen. Pidä syke korkealla. Hyviä liikkeitä ovat esimerkiksi kyykyt, askelkyykyt ja punnerrukset.  8. ”Lomalla tuli mässättyä niin paljon, että haluan varsinaisen tehostartin laihdutukseen, joten aloitin pussikeittokuurin. Viikon ajan jaksoin hienosti ja paino putosi, mutta nyt oloni on väsynyt. Nukun huonosti eikä energiaa riitä treenaamiseen.”

- Unohda ihmekuurit ja pikadieetit. Pussikeittokuureilla et saa muuta kuin elimistösi sekaisin. Kiloja ei ole hankittu hetkessä, joten ne eivät myöskään lähde hetkessä. Paras tapa laihtua on lähteä liikkeelle ja jatkaa sellaisella ruokavaliolla, jota voi kuvitella noudattavansa loppuelämänsä. 9. ”Inhoan rahkaa ja raejuustoa, joten en voi noudattaa terveellistä ruokavaliota.”

- Moni sanoo, että inhoaa jotain ruoka-ainetta. Aikuisenakin voi kuitenkin rohkaista itseään kokeilemaan eikä pidä luovuttaa vielä yhteen kertaan. Harvan herkkua on maitorahka ihan sellaisenaan. Kun yhdistää rahkaan tuoreita marjoja ja vähän makeutusainetta, maku on jo aivan eri. Rahkasta voi pyöräyttää myös smoothien mehukeiton kanssa.  10. ”Kyläillessä pöydät notkuvat rasvaisia herkkuja ja työpalavereissa tuputetaan pullaa. En henno kieltäytyä kahvin seuraksi leivotusta kermakakusta, etten loukkaa tarjoajaa.”

- Ole rehellinen ja kerro, miksi olet herkkulakossa. Ihmisten on helpompi ymmärtää, kun kertoo, että elämänmuutos ei johdu ulkonäöllisistä seikoista, vaan terveydellisistä syistä.

Voit perustella herkuttomuuttasi sillä, että sinulla on ollut viime aikoina liikakiloista johtuen huono ja vetämätön olo. Haluat piristyä ja tehdä työsi paremmin ja jaksaa leikkiä lasten kanssa. Illanvietoissa alkoholista kieltäytyminen onnistuu, kun sanoo esimerkiksi, että on tullut autolla. Kyläilypaikkaan voi myös etukäteen ilmoittaa, että on tällaisella ruokavaliolla ja ottaa omat eväät mukaan.Oletko onnistunut pudottamaan painoa? Mahtavaa! Lähetä tarina onnistumisestasi ja ennen ja jälkeen -kuvat osoitteeseen lifestyle@iltasanomat.fi . Parhaat tarinat julkaistaan!

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?