Supertreeni HIIT polttaa kaloreita tehokkaasti - näin teet tunnin treenin vartissa!

HIIT on laiskan ja kiireisen liikkujan unelmatreeni. Pikatreeni kohottaa kuntoa ja polttaa kaloreita niin tehokkaasti, että 15 - 30 minuuttia riittää.

21.7.2014 7:16

Näyttelijä Ria Kataja kaipasi tehokasta kesätreeniä, jonka voisi tehdä missä tahansa, milloin tahansa ja ilman apuvälineitä.

Liikuntavalmentaja Eija Holmala laati Riialle ohjelman, joka mukailee suosittua HIIT-nimistä treenaustapaa eli high intensity interval trainingia.

Tämä tarkoittaa tehotreenausta, jossa yhtä liikettä tehdään mahdollisimman täysillä tietty aika ja ennen seuraavaa liikettä pidetään pieni palauttava tauko.

Treeni nostaa sykettä ja kiinteyttää niin vatsaa kuin takapuoltakin.

- Vasta-alkaja voi aloittaa esimerkiksi 30 sekunnin treenausajasta ja 30 sekunnin lepoajasta. Kun treeni alkaa tuntua liian leppoisalta, voi lepoaikaa vähentää ja treenausaikaa vähän pidentää, Eija Holmala opastaa.

Ria kokeili pikatreeniä 20 sekunnin harjoituksina 10 sekunnin tauoilla.

Ensin oli kuitenkin tärkeää oppia liikkeet, sillä nopeassa tempossa ne pitää osata tehdä oikein.

- Hyvän treenin saa, kun vetää nämä 7 liikettä 3 kertaa läpi. Ja kannattaa muistaa, että taikasana on teho eli liikkeet tehdään mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti koko sen ajan, mitä kello käy, Eija muistuttaa.

Rian 7 liikkeen HIIT-treeni 7

1. 30 s polvennostojuoksuJuokse paikallaan niin nopeasti kuin pystyt niin, että polvet nousevat mahdollisimman ylös kohti rintaa.

30 s tauko

2. 30 s burpee eli yleisliikeMene kyykkyyn ja laita kämmenet jalkojen viereen lattiaan, vie jalat vuorotellen taakse niin, että kroppa jää punnerrusasentoon, käytä rinta maassa, palaa lankkuasentoon, tuo jalat vuorotellen takaisin käsien viereen ja nouse takaisin seisomaan ja hyppää vielä tasajalkaa ilmaan kädet ylhäällä. Voit tehdä saman myös rankempana versiona niin, että hyppäät kyykystä etunojaan ja punnerruksen jälkeen taas tuot jalat hypyllä kyykkyyn ja siitä hyppäät suoraan ylös.

30 s tauko

3. 30 s hiihtohyppy + askelkyykky Tee mahdollisimman nopeasti kaksi hiihtohyppyä, ja laskeudu sen jälkeen aina yhteen askelkyykkyyn kroppa hallittuna.

30 s tauko

4. 30 s lankkujuoksu Mene alas vaakatasoon käsien varaan lankkuun, sitten ala juosta kovaa niin, että polvet menevät vuorotellen kohti rintaa.

30 s tauko

5. 30 s punnerrus Tee liike jaksamisen mukaan joko polvet maassa tai suorin vartaloin.

30 s tauko

6. 30 s selän supervedotMene maahan vatsallesi, nosta kädet suorina eteen ja nosta ne ja jalat irti lattiasta. Sitten vie kantapäitä nopealla tempolla kohti pakaroita samaan aikaan, kun kädet koukistuvat sivuille niin, että lapaluut lähenevät toisiaan.

30 s tauko30 s muokattu linkkuveitsiMene selinmakuulle kädet suorina pään takana ja tule sieltä selkä pyöreänä ylös niin, että jalat koukistuvat polvista rintaan ja kädet menevät polvien ohi eteenpäin.

Lisää HIIT-treenistä löydät Hyvän terveyden sivulta >>

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?