Ravintoterapeutti Anette Palssa ja ravintovalmentaja, personal trainer Teemu Karppinen arvioivat dieetit.
5:2
Mikä? Brittiläisen lääkäri Michael Mosleyn tunnetuksi tekemä dieetti, jonka nimi tulee siitä, että kahtena päivänä viikossa paastotaan, muina syödään tavallisesti ja ruoka-aineita rajoittamatta.
Miten? Naiset saavat paastopäivinä syödä 500, miehet 600 kilokaloria. Paastopäivien kalorit saa syödä missä muodossa haluaa ja nauttia joko osissa tai yhdellä kertaa. Paastopäivät eivät saa olla peräkkäisiä päiviä.
Mitä lupaa? Rasvaa palaa tyypillisesti noin puoli kiloa viikossa, jos ei sorru ylensyötiin viitenä päivänä viikossa. Lisäksi elimistöstä poistuu myös nestettä. Dieetillä on havaittu positiivisia vaikutuksia myös verenpaineeseen, veren sokeriarvoihin, veren rasva-arvoihin ja insuliiniherkkyyteen.
Kenelle sopii? Hänelle, joka ei halua luopua mistään ruoka-aineesta eikä laskeskella kaloreita päivittäin. Paastopäivät on helppo mukauttaa omaan elämään.
Hinta: Syömisen vähentäminen vähentää ruokailukustannuksia, ellei sorru ahmimaan syömäpäivinä.
Aika: Lupaa tasaista painonpudotusta noin vajaa kilo per viikko.
Vaivannäkö: Ei vaadi muuta lisäpanosta kuin sen, että laskee paastopäivän kalorit. Ei suurta vaikutusta sosiaaliseen elämään, jos valitsee paastopäivät itselleen sopiviksi. Palssa: Toimii, jos perusruokailu on kunnossa. Tykkään tästä mallista, koska tässä ei tarvitse luopua mistään ruoka-aineesta. Tosin ei ole mitään tieteellistä perustelua, että paastopäivinä kalorivajeen pitäisi olla juuri 500-600.
Karppinen: Syö mitä haluat -päivät eivät kuulosta hyviltä. Jos suolisto osaisi puhua, se olisi varmasti eri mieltä. En suosittele tällaista kenellekään.
Lisätietoa: thefastdiet.co.uk
6:1
Mikä? 6:1-dieetin nimi tulee siitä, että yhtenä päivänä viikossa paastotaan, kuutena syödään normaalisti. Menetelmä on jatkoa 5:2-dieetille eli se on tarkoitettu ylläpitomenetelmäksi tilanteeseen, jossa tavoitepaino on jo saavutettu.
Miten? Naiset saavat paastopäivinä syödä 500, miehet 600 kilokaloria. Paastopäivän kalorit saa syödä missä muodossa haluaa ja nauttia joko osissa tai yhdellä kertaa. Mitä lupaa? Tätä dieettiä suositellaan henkilöille, jotka haluavat pysyä nykypainossaan.
Kenelle sopii? Kokeilunhaluisille. Heille, jotka saavat tyydytystä pienemmästä painonhallinnallisesta panostuksesta.
Hinta: Syömisen vähentäminen vähentää ruokailukustannuksia, ellei sorru ahmimaan syömäpäivinä.
Aika: Säilyttää painon nykytilassa. Vaivannäkö: Ei vaadi muuta lisäpanosta kuin sen, että laskee paastopäivän kalorit. Ei suurta vaikutusta sosiaaliseen elämään, jos valitsee paastopäivät itselleen sopiviksi. Tähtää elämäntapaan.
Palssa: Moni syö tällä tavalla ihan luonnostaan. Ainakin asiakkaistani muutama on sanonut, että esimerkiksi viikonlopun jälkeen on mukavaa pitää vähän kevyempi päivä. Karppinen: Onhan tämä yksi tapa kiihdyttää aineenvaihduntaa. Ennemmin lähtisin kuitenkin varmistamaan, että elimistö oikeasti saa tarvitsemansa ennen kuin vähentäisin ruoan määrää.
Lisätietoa: thefastdiet.co.uk
Erittäin niukkaenerginen dieetti (ENE)
Mikä? Ruoan sijaan syödään vain ateriankorvikkeita, jotka sisältävät elimistölle tarpeellisia ravintoaineita. Miten? Dieetin avulla energiansaanti jää vain 400-600 kilokaloriin päivässä. Suositeltu laihdutusaika on 6-12 viikkoa, korkeintaan 16. Ruokavaliota on pakko muuttaa dieetin jälkeen. Suositellaan, että dieetti toteutetaan yhteistyötyössä lääkärin kanssa. Ei suositella ihmisille, joilla ylipainoa on vain vähän. Mitä lupaa? Elimistö menee paastotilaan, nälän tunne katoaa ja seurauksena on nopea laihtuminen, noin 1,5-2,5 kiloa per viikko. Kenelle sopii? Heille, joiden on pakko tiputtaa painoa nopeasti esimerkiksi lihavuus- tai jonkin muun leikkauksen vuoksi.
Hinta: Ruokarahat käytetään hintaviin pusseihin, keittoihin ja patukoihin. Aika: Tiputtaa painon nopeinta mahdollista tahtia 1,5-2,5 kiloa viikossa. Omatoimisesti suositellaan käytettäväksi muutaman viikon, lääkärin valvonnassa kolmekin kuukautta. Vaivannäkö: Pussivarastot täytyy pitää täytenä, jotta vatsaansa saa jotain. Juhlissa syöminen ankeaa. Palssa: Tällä paino tippuu, mutta isoin kysymys on se, että mitäs sen jälkeen tapahtuu. Pusseja syömällä ei opi elämäntapamuutoksia. Karppinen: Hyperventiloin tämän äärellä - pussit eivät ole ravintoa lainkaan. Mitä pienemmällä painostuksella keho on valmis luopumaan rasvasta, sen parempi.
Lisätietoa: terveyskirjasto.fi, apteekkihenkilökunta, ravitsemusterapeutit, lääkärit, eri valmistajien edustajat
Pariisilainen dieetti
Mikä? Tavoitteena on keskittyä nauttimaan hyvistä aterioista oikein ja laihtua samalla. Perustuu Jean-Michel Cohenin kirjoittamaan kirjaan Pariisilainen dieetti. Miten? Dieetti koostuu kolmesta vaiheesta, joista ensimmäinen on vapaaehtoinen. Kymmenen päivää kestävä kahvila-vaihe on nopea alku painonpudotukseen ja se sisältää paljon nesteitä.
Kolme viikkoa kestävä bistrovaihe on niukka, mutta ei rajoita ruoka-aineita. Gourmet-vaiheessa ruoan määrää taas lisätään. Jos paino pysyy gourmet-vaiheessa paikallaan, voi palata muutamaksi päiväksi myös kahvilavaiheeseen.
Laihdutuksen jälkeen painoa pidetään yllä syömällä viikon aikana viisi vähäkalorista ateriaa ja yhdeksän rajoittamatonta ateriaa. Mitä lupaa? Kahvila-vaiheessa paino tippuu jopa puoli kiloa päivässä, bistrovaiheessa on mahdollista laihtua 3,5-5 kiloa kolmessa viikossa, gourmet-vaiheen ensimmäisenä kuukautena on mahdollista tiputtaa painoa 3,5-5 kiloa ja seuraavina kuukausina 2,5-4 kiloa. Kenelle sopii? Ei rajoitteita. Hinta: Ei vaikutusta.
Aika: Laihdutustahti on kohtuullinen. Tähtää elämäntapamuutokseen. Vaivannäkö: Ruoat parempi valmistaa itse.
Palssa: Tämä ei ole niin höpö höpö kuin miltä aluksi vaikuttaa, mutta en pidä siitä, että joku määrittelee, että mitä pitää kulloinkin syödä. Tässä on taas tehty yksinkertaisista asioista bisnestä. Karppinen: Perusajatus ruoasta nauttimisesta on hyvä, mutta senhän tulisi aina olla ruokavalioremontin lähtökohta. Kyllä terveeksi voi tulla myös herkutellen, jos sen tekee oikein.
Lisätietoa: Jean-Michel Cohen: Pariisilainen dieetti, www.theparisiandiet.com
VHH
Mikä? Ruokavalion nimi tulee sanasta vähähiilihydraattinen. Dieetissä syödään tärkkelyksen sijasta enemmän proteiineja, rasvaa ja kuitupitoisia kasviksia. VHH-ruokavalioita on useita.
Suomessa puhutaan usein karppaamisesta, jolla on useita alalajeja. Maailmalla tunnetaan itävaltalaisen lääkäri Wolfgang Lutzin leivätön malli, ranskalaisen Michel Montignacin dieetti, Atkinsin dieetti...
Miten? Ruokavaliosta karsitaan pois turhat hiilihydraatit eli sokerit, peruna, valkoinen riisi, valkoinen leipä, pulla ja muut leivonnaise: niiden sijaan lautasella on enemmän vihanneksia, lihaa, kalaa, kanaa, kananmunia sekä luonnonrasvaa.
Elimistö menee ketoosiin, kun hiilihydraattimäärä pudotetaan noin 20 grammaan päivässä. Toiset saavuttavat ketoosin suuremmallakin määrällä.
Mitä lupaa? Pudottaa painoa, korjata verenpainetta, voi auttaa allergioihin, vatsavaivoihin ja metaboliseen oireyhtymään.
Kenelle sopii? Heille, jotka tuntevat kehossaan, että eivät tarvitse paljon hiilihydraatteja. Tiukka karppaaminen ei sovi tyypin 1 diabeetikoille, lapsille eikä niille, joilla on alkava munuaistauti. (diabetes.fi)
Hinta: Ei vaikutusta, ellei tulkitse ohjeita suomalaiseen tapaan väärin ja ala syödä lihaa, kermaa ja juustoja.
Aika: Laihdutustahti on kohtuullinen. Tähtää elämäntapaan. Vaivannäkö: Ruoat parempi valmistaa itse. Nälkään kannattaa varautua, sillä tiukan paikan tullen esimerkiksi huoltoasemilla vähähiilihydraattista ruokaa on vähän tarjolla.
Palssa: Hiilihydraattien, etenkin sokerin, valkoisen viljan ja miksei osittain täysjyväviljankin vähentäminen on järkevää. Kasvisten lisääminen on myös hyvästä.
Karppinen: Useilla vanhemmilla naisilla hiilihydraattien sietokyky ei ole hyvä, joten tämä toimii heille. Treenaamisen kannalta taas hiilihydraattien tarve nousee, kun kunto kohenee.
Lisätietoa: karppaaja.com, karppaus.info, karppaaminen.fi
LCHQ
Mikä? Myös ruotsalaisen kuntokuurin nimellä kulkevan LCHQ-dieetin on kehittänyt ruotsalainen ravitsemustieteilijä Fredrik Paulún. Nimilyhenne tarkoittaa vähähiilihydraattista ja korkealaatuista. Miten? Kyseessä on elämäntaparuokavalio, jossa hiilihydraattien määrä on rajattu 20 prosenttiin.
Ei kiellä varsinaisesti syömästä mitään, mutta suositellaan lisäämään kasvisten määrää ja käyttämään hyviä rasvoja sisältäviä avokadoja, pähkinöitä, siemeniä, kalaa sekä kasviöljyjä ja vaaleaa lihaa.
Vältellään useita kotimaisia viljoja ja korvataan ne matalan GI-tason omaavilla kauralla, kvinoalla ja bulgurilla. Myös sokeri, valmis- ja roskaruoat sekä einekset kuuluvat vältettävien listalle. Mitä lupaa? Painonpudotusta. Lisäksi kohennusta kolesterolitasoissa ja verensokeriarvoissa.
Kenelle sopii? Hänelle, joka pitää avokadoista, pähkinöistä, siemenistä ja kalasta ja jonka elimistö ei pidä hiilihydraateista.
Hinta: Ei vaikutusta, ellei ole ollut aikaisemmin kova pastan ystävä.
Aika: Laihdutustahti on kohtuullinen. Tähtää elämäntapaan.
Vaivannäkö: Ruoat parempi valmistaa itse. Nälkään kannattaa varautua, sillä tiukan paikan tullen esimerkiksi huoltoasemilla vähähiilihydraattista ruokaa on vähän tarjolla.
Palssa: Hyvät periaatteet muuten, mutta en ymmärrä, miksi voi syödä kauraa mutta ei ruista. Mielenkiintoista, jos hiilihydraatteja ei saa alun jälkeenkään syödä enempää kuin 20 prosenttia.
Karppinen: Kun otetaan huomioon ihmisten yliherkkyydet, niin toisille tämäkin sopii ja toisille taas ei. Esimerkiksi kana ei välttämättä sovi kaikille, vaikka niin oletetaan usein.
Lisätietoa: www.lhcq.se, www.laihduttaminen.com/ lchq-dieetti-vai-ruokavalio-365
GI
Mikä? Idea on vähentää hiilihydraatteja ja lisätä rasvan ja proteiinin määrää. Hiilihydraattien karsiminen tapahtuu glykeemisen indeksin (GI) perusteella. Se on mittari, joka kuvaa elintarvikkeiden vaikutusta verensokeriin.
Miten? Mitä suurempi elintarvikkeen GI, sitä jyrkemmin verensokerikäyrä nousee. Korkean GI:n ruokia ovat esimerkiksi vaalea riisi, monet murot ja ranskanperunat. Dieettiin kuuluu kolme vaihetta. Hiilihydraatteja rajoitetaan kahdessa ensimmäisessä vaiheessa. Mitä lupaa? Pudottaa painoa ilman nälkää. Ruokavaliota voi noudattaa koko elämän.
Kenelle sopii? Insinööriluonteelle, joka tykkää tutkiskella listoja ja laskea arvoja.
Hinta: Ei vaikutusta.
Aika: Laihdutustahti on kohtuullinen. Tähtää elämäntapaan.
Vaivannäkö: Dieetin alussa olet se rasittava henkilö, joka on koko ajan nenä kiinni listassa: Saanko syödä tätä?
Palssa: Tämä on vähän tulkinnanvarainen tapa ajatella. Riisillä on iso glykeeminen indeksi, mutta emmehän me syö sitä koskaan paljaaltaan vaan esimerkiksi kastikkeen kanssa, jolloin glykeeminen kuorma madaltuu. Vaarana, että kieltää itseltään terveellisiäkin ruoka-aineita.
Karppinen: Aina kannattaa käyttää matalan GI:n hiilihydraatteja, mutta jos hiilihydraattien sietokyky on heikko, ei matala GI auta, jos niitä syö liikaa.
Lisätietoja: Gidiet.com, dietspace.com
Dukan
Mikä? Ranskalainen lääkäri Pierre Dukan kehitti 35 vuotta sitten vähähiilihydraattisen dieetin, joka perustuu puhtaisiin proteiiniruokiin, kuten lihaan, kalaan ja vähärasvaisiin maitotuotteisiin. Miten? Sisältää neljä vaihetta. Aluksi saa syödä vain proteiinia, sitten vuoropäivin proteiinia ja kasviksia.
Tavoitepainon jälkeen voi lisätä ruokavalioon muitakin ruokia, kuten leipää ja hedelmiä.
Viimeinen vaihe kestää loppuelämän. Voi syödä mitä vain, paitsi torstaisin vain proteiinia.
Mitä lupaa? Kaloreita ei tarvitse laskea. Lupaa kilon viikossa pois ja pysyvän painonpudotuksen.
Kenelle sopii? Niille, joiden mielestä pihvi on parasta elämässä.
Hinta: Ei vaikutusta.
Aika: Laihdutustahti on kohtuullinen. Tähtää elämäntapaan.
Vaivannäkö: Miten saada aterioista maistuvia ja maha täyteen pelkällä proteiinilla -kysymys pyörii päässä ainakin ensimmäisen kahden viikon ajan.
Palssa: En pidä ajatuksesta, että joku määrittää päivät, milloin saa syödä mitäkin. Enkä sitä, mitä vikaa on siinä, että söisi proteiinin kanssa myös kasviksia. Kyllähän tällä laihtuu, jos ei saa proteiinipäivinä palaakaan alas.
Karppinen: Koskaan ei pitäisi lähteä täysin hiilarittomalle ruokavaliolle edes lyhyeksi aikaa, kullakin ruoka-aineella on oma funktionsa, ja me todella tarvitsemme niitäkin.
Lisätietoa: Pierre Dukan: Dukan-dieetti (Wsoy), Dukandiet.com
VB6
Mikä? Dieetin nimi tulee sanoista Vegan Before 6. Kyseessä on amerikkalaisen Mark Bittmanin luoma kompromissiruokavalio, jossa syödään kuin vegaani aina iltaan kello 18 saakka. Miten? Ruoasta jätetään pois kaikki eläinperäiset tuotteet: liha, kala, linnut, ravut, simpukat, kananmunat, hunaja, maito, voi, juusto ja muut maitotuotteet sekä eläinrasvat, liivatteet ja liha-, kala- ja kanaliemet. Lisäksi prosessoidun ruuan määrää vähennetään.
Mitä lupaa? Bittman itse tiputti ruokavalionsa ensimmäisen kuuden viikon aikana seitsemän kiloa. Seuraavien kuuden viikon aikana hänen kolesteroli- ja verensokeriarvonsa kohenivat, uniapnea parantui - ja mies tiputti vielä seitsemän kiloa lisää. Kenelle sopii? Sellaiselle, joka haluaa koittaa vegaaniruokavaliota, mutta ei tohdi vielä täysin siirtyä sille.
Hinta: Ei vaikutusta.
Aika: Laihdutustahti perinteinen kilo per viikko.
Vaivannäkö: Saanko laittaa maitoa kahviini? Vegaaniruoka on terveellistä, mutta se vaatii tottumattomalta aluksi paljon vaivannäköä.
Palssa: Hauska ajatus, mutta tässä on taas tämä "tarina", että juttu on toiminut yhdellä miehellä. Suosittelisin ennemmin iltaveganismia.
Karppinen: Miksi ei, mutta saattaa helposti johtaa siihen dominoefektiin, että jos syö päivällä liian kevyesti, niin ruokahalu voi olla todella suuri illan koittaessa.
Lisätietoa: www.markbittman.com
Gluteeniton
Mikä? Keliaakikkojen noudattama ruokavalio, jota myös laihduttajat ovat alkaneet suosia.
Miten? Ruokavaliosta karsitaan viljat. Ainoastaan kauraa saa syödä, koska se ei sisällä gluteenia. Pääpainona ruokavaliossa ovat hedelmät, kasvikset, liha- ja maitotuotteet sekä pavut.
Mitä lupaa? Pysyvää painonhallintaa ja parempaa oloa.
Kenelle sopii? Sellaiselle, joka haluaa testailla erilaisia ruokavalioita.
Hinta: Gluteenittomat tuotteet ovat muita viljatuotteita kalliimpia, joten riippuu käytettävistä määristä. Aika: Ei tietoa.
Vaivannäkö: Gluteenitonta ruokaa on tarjolla niin paljon, että syöminen työpaikkaruokalassakin onnistuu. Palssa: No tässä vaiheessa olisi hyvä kysyä keliaakikoilta, että kuinka paljon he ovat laihtuneet. Gluteenittomia ruokia on tullut niin paljon herkkuhyllyillekin, että ei tämä ole mikään oikotie onneen, ei gluteeni ole ratkaisu.
Karppinen: Kaikkea voi testata. Itse asiassa aika monelle asiakkaalleni gluteeniton ja maidoton ruokavalio sopii tosi hyvin.
Lisätietoja: Laihduttaminen.info, keliakialiitto.fi
PH
Mikä? Kehon happamuuden aiheuttamia sairauksia ja pahaa oloa neutralisoidaan emäksisellä ruokavaliolla.
Miten? Päivittäin nautitusta ruoasta 80 prosenttia on emäksista ja 20 prosenttia happamia. PH-dieettikirjoja kirjoittaneen Robert O. Youngin mukaan liha, kana, kala ja monet maitovalmisteet lisäävät ruoan happamuutta. Ruokavalio koostuu pitkälti raakaravinnosta.
Mitä lupaa? Oikea veren happamuus auttaa pysymään terveenä ja parantamaan elimistön rappeutumia.
Kenelle sopii? Hänelle, joka haluaa jotain erikoista ja tykkää kenties brassailla uusilla dieeteillään.
Hinta: Ei suurta merkitystä. Jos on ollut kova syömään lihaa ja juustoja, kasvikset voivat tulla halvemmiksi.
Vaivannäkö: Dieetin noudattaminen on vaikeaa, sillä se kieltää oikeastaan kaikki perinteiset länsimaiset ruoan valmistustavat. Palssa: On todella vähän tieteellistä näyttöä siitä, että tämä toimii juuri pH-arvojen pohjalta. Mutta on totta, että meidän kannattaa syödä enemmän kasviksia. Karppinen: En suosi tätäkään dieettia, mutta kyllä tämä kannattaa huomioida, sillä elimistön happamuus ei ole hyvä asia. Mutta ehkä helpommin niin, että aina kun syö lihaa ja maitovalmisteita, söisi samalla myös kasviksia tai marjoja.
Lisätietoja: Bircaterra.fi, balance-ph-diet.com, acidalkalinediet.com, dieetti.eu
Paleo
Mikä? Perustuu esi-isien ruokavalioon, jonka kantava ajatus on suosia ruokaa, joita ihminen on evoluution myötä kehittynyt syömään. Vältetään maitotuotteita ja viljaa.
Paleon mukaan gluteiini, nopeat hiilihydraatit - erityisesti sokeri ja fruktoosi, viljat, pehmeät kasviöljytuotteet, soijatuotteet ja prosessoitu, tehotuotettu liha - aiheuttavat elimistöön jatkuvan tulehdustilan. Miten? Ruokavalio koostuu hedelmistä, kasviksista, juureksista, marjoista, riistasta, kalasta, luomulihasta, pähkinöistä ja siemenistä. Luolamiesdieetin mukaan kiellettyjä ruoka-aineita saa nauttia kolmella aterialla viikossa, ellei valitse täysin maidotonta ruokavaliota.
Mitä lupaa? Auttaa korkeaan verenpaineeseen, aikuistyypin diabetekseen, sydänvaivoihin ja painonpudotukseen. Kenelle sopii? Hänelle, jolla on aikaa ja rahaa.
Hinta: Luomuruoka ja pähkinät ovat hintavampia, mutta jos niitä on kuulunut ruokavalioon jo aikaisemmin, tällä ei liene merkitystä.
Vaivannäkö: Ruoat on tehtävä pääosin itse.
Palssa: Jos tämä painottuu pelkästään lihansyöntiin, niin ei ole kovin hyvä juttu. Tässä on kuitenkin paljon hyvää. Mutta jos ruokavaliosta poistaa maitotuotteet ja viljatuotteet, niin eipä sinne paljon jää. Jos elämänsä haluaa elää tällä tavalla, niin siitä vaan.
Karppinen: Paljon hyvää, mutta urheilijan hiilihydraattien saannin kannalta vaikea. Liian vähän hiilihydraatteja laskee suorituskykyä merkittävästi.
Lisätietoja: tohtori.fi, thepaleodiet.com
Raakaruoka
Mikä? Raakailussa ruoat syödään mahdollisimman alkuperäisessä ja ravinteikkaassa muodossa. Raakailuun voi kuulua käsittelemättöminä liha, kala, kananmuna, voi, maitotuotteet, leipä, riisi ja peruna.
Usein raakailu on hyvin kasvispainotteista. Suositaan luomua ja käytetään paljon liotettuja pähkinöitä ja siemeniä, joista osa idätetään.
Miten? Raakaravinnon syöjä käyttää uunin sijaan blenderiä, kuivuria, raastinrautaa. Suuri osa ruoasta soseutetaan jossain määrin ennen syömistä.
Ruokaa ei kuumenneta yli 45 asteen, jolloin siinä säilyvät sekä solujen aineenvaihdunnan tarvitsemat ravinnon entsyymit että kasvien bioenergia.
Mitä lupaa? Auttaa palauttamaan elimistön luonnollisen happoemästasapainon. Raakaravinnolla on saatu oireettomiksi vakaviakin sairauksia kuten ms-tautia, fibromyalgiaa ja hiivasyndroomaa. Elävän ravinnon äiti Ann Wigmore paransi ruokavaliolla paksusuolen syöpänsä ja reumansa. Kenelle sopii? Sellaiselle, joka on valmis mullistamaan ruoanlaittotottumuksensa. Sosiaalista elämää ajatellen voisi olla hyvä olla kuitenkin joustavampi sen suhteen, mitä suuhunsa laittaa.
Hinta: Ei juuri merkitystä. Raakaherkuille tulee kuitenkin hintaa, sillä pähkinät ovat verrattain kalliita isoina määrinä. Vaivannäkö: Ruoat on tehtävä pääosin itse.
Palssa: On todella hyvä syödä paljon marjoja ja hedelmiä. Raakaruokaherkut ovat myös maistuvia; -kakut ja -suklaat. Itse ottaisin tästäkin ne rusinat pullasta.
Karppinen: Raakaruoka on todella hyvää ja ravinteikasta, mutta jos suolisto on huonossa kunnossa, se ei kestä tätä. Rajoittaminen ei toimi, mutta korvaaminen toimii.
Lisätietoja: rawfoodlife.com, youngonrawfood.com, elavaravinto.fi, hellatonkokki.blogspot.fi
Heidi Hietala