Hittidieetti kerää kehuja: "Siinä laihtuu erittäin tehokkaasti"

Julkaistu:

Asiantuntijoiden mukaan pätkäpaastoon perustuva uutuusdieetti voi vähentää sydän- ja verisuonitautien sekä dementian riskiä.
Maailmalla hurjaan suosioon nousseessa 5-2-dieetissä energiansaantia rajoitetaan kahtena päivänä viikossa 500-600 kilokaloriin, mutta syödään muuten normaalisti.

Ruotsalaisasiantuntijat uskovat, että pätkäpaasto voi paitsi laihduttaa myös vähentää sydän- ja verisuonitautien, syövän, diabeteksen sekä dementian riskiä.

Karoliinisen instituutin professori Kerstin Brismar kertoi keskiviikon Expressenissä, että uutuusdieetin suurin terveyshyöty on se, että dieetti laskee veren insuliinitasoja. Neurolääketieteen professori ja kansallisen ikääntymisinstituutin johtaja Mark Mattson Baltimoren John-Hopkins-yliopistosta sanoi puolestaan, että uusi dieetti voi suojata dementialta aktivoimalla aivoja.

- Selviytymisvaistomme pakottaa meitä pysymään vireillä ja etsimään ravintoa. Vilkas aivotoiminta taas suojaa dementiasairauksia vastaan, Matsson kertoi Expressenille.

Professori Matti Uusitupa Itä-Suomen yliopistosta pitää osittaista paastoa kaikista dieeteistä ylivoimaisesti tehokkaimpana. Tällaisessa dieetissä energiansaantia rajoitetaan 8-12 viikoksi 800 kilokaloriin päivässä.

- Siinä laihtuu erittäin tehokkaasti ja sokeriaineenvaihdunta normalisoituu. Insuliinipitoisuudet jäävät matalammalle ja insuliinin herkkyys elimistössä paranee. Hyödylliset terveysvaikutukset tulevat jo ihan muutaman päivän kuluttua, Uusitupa kertoo.

Uusitupa myöntää, että pätkäpaastoon perustuvassa laihdutuskuurissa on samoja piirteitä kuin pidemmässä osittaisessa paastossa, mutta hän epäilee, että päivän paasto silloin tällöin voi sotkea liiaksi fysiologista rytmiä. Professori ei kuitenkaan pidä uutta dieettiä vaarallisena.

- Laihduttipa millä tavalla hyvänsä sokeri- ja insuliiniaineenvaihdunta paranevat sekä sydän- ja verisuonitautien riski pienenee, Uusitupa linjaa.

Miten paasto vaikuttaa ihmisiin?


Hiiritesteistä tiedetään, että ajoittainen paasto hidastaa hiirillä Alzheimerin taudin ja diabeteksen kehittymistä.

- Se on mielenkiintoinen tieto, mutta miten paasto vaikuttaa ihmisiin, sitä emme vielä tiedä, sanoo professori Miia Kivipelto, joka työskentelee Karoliinisessa instituutissa Tukholmassa ja Itä-Suomen yliopistossa.

Kivipelto kaipaa lisätutkimusta aiheesta.

Tutkimusprofessori Veikko Salomaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta suhtautuu epäilevästi uuteen dieettiin ja sen väitettyihin terveysvaikutuksiin. Salomaa kuitenkin myöntää, että pienen aliravitsemuksen on todettu pidentävän elinikää.

- Jos 500-600 kilokaloria voi syödä muutamana päivänä viikossa ja viitenä muuna päivänä syö järkevästi, en usko, että tästä mitään haittakaan on.

Näin toimii pätkädieetti


Älä herkuttele muina päivinä "varastoon". Esimerkkipäivät on laadittu naisten kalorirajoituksen mukaan, miehet voivat syödä kumpanakin paastopäivänä 100 kilokaloria enemmän. Klikkaa kuvaa, niin grafiikka aukeaa suuremmaksi.

 

 

Oletko kokeillut pätkäpaastoa? Miten se toimii? Kerro kokemuksistasi alla olevassa kommentointikentässä.

Ota kantaa

Oletko koskaan paastonnut pudottaaksesi painoa?

Kyllä 48% En 52%
Ääniä yhteensä 9932

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt