Vaivaako outo huimaus? Tässä ovat neljä yleisintä syytä

Julkaistu:

Jos maailma pyörii ympärillä, alkaa helposti epäillä jotain vakavaa vaivaa - aivokasvainta tai vähintään verenkiertohäiriötä.
Useimmiten kyse on kuitenkin jostain paljon vaarattomammasta.

Huimausta ei yleensä tarvitse säikähtää. Joskus huimaus voi johtua vakavasta ongelmasta, kuten aivoverenkiertohäiriöistä, kasvaimesta tai kallonsisäisestä verenvuodosta. Sen yleisimmät syyt ovat kuitenkin vaarattomia, ja niitä voi kokeilla itse hoitaa.

1. Niskajumi


Ei tarkkaan tiedetä, miksi kipeät niskat voivat saada tasapainoaistin vippaamaan. Ilmeisesti aivot aistivat virheellisesti pään asennon.
Jos huimauksen jälkeen huomaa, että niskat ovat kipeät ja pään liikuttaminen tuntuu jäykältä, ei vielä tarvitse mennä lääkäriin. Voi kokeilla ottaa itse ibuprofeenia aamuin illoin muutaman päivän kuurin. Hierontaan ei kannata heti rynnätä, se voi nimittäin aluksi pahentaa oireita. Vasta kun ne ovat jo hieman helpottaneet, hieronnasta voi olla apua. Lääkäri voi määrätä lihaksia rentouttavaa lääkettä.

2. Asentohuimaus


Asentohuimaus kestää vain muutaman sekunnin eikä kaada takaisin petiin, vaan saa olon tuntumaan kuin olisi karusellissa. Ärsyttävä mutta vaaraton vaiva johtuu korvakäytävään kertyvästä sakasta, joka saa korvakäytävän solut aistimaan tasapainon väärin. Yleensä asentohuimaus paranee itsestään muutamassa viikossa, mutta se voi myös uusiutua. Sitä voi kokeilla hoitaa itse: makuullaan ollessa kallistella päätä ja taaksepäin, keinuttaa kehoa molemmille sivuille ja nousta sen jälkeen istumaan.

3. Tavallinen tulehdus

Ylähengitystieinfektiot, kuten flunssa tai poskiontelotulehdus, voivat olla myös huimauksen syy. Silloin huimaus on yleensä lievää ja tuntuu siltä kuin päässä hieman vippaisi.

Oireet yleensä rauhoittuvat tulehduksen parantumisen myötä.

4. Verenpaineen heilahdus

Huimaako sinua, kun nouset nopeasti istualta seisomaan?
Kyseessä voi olla ortostaattinen huimaus, joka johtuu verenpaineen äkillisestä laskusta. Huimaus menee nopeasti ohi, kun pääsee rauhalliseen asentoon. Äkkinäisiä asennonvaihdoksia kannattaa välttää. Ainoa ikävyys on, että ortostaattinen huimaus voi johtaa pyörtymiseen, mutta varsinaisesti vaarallista sekään ei ole.
Asiantuntija: Mehiläisen liikuntaklinikan lääkäri Pippa Laukka. Lähde: Duodecim.

Mene lääkäriin, jos...

  • ...olet saanut iskun päähän muutaman viikon sisällä.
  • ...huimaus on sellaista, ettei pysy enää pystyssä.
  • ...äkilliseen huimaukseen liittyy muita oireita kuten päänsärkyä, tajunnan häiriöitä, puhumisen vaikeutta, pahoinvointia tai oksentelua.
  • ...huimaus kestää yhtäjaksoisesti useita tunteja.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt