IS testasi: Laihduttaako Hollywood-julkkisten emäksinen superdieetti?

Julkaistu:

IS kokeili neljä viikkoa Hollywood-julkkisten uutta suosikkidieettiä, emäksistä ruokavaliota. Toimiiko se?
PH-dieetin perusidea on yksinkertainen: koska kehon happamuus aiheuttaa sairauksia ja pahaa oloa, kehoa yritetään neutralisoida emäksisellä ruokavaliolla.

Päivittäisestä ruoasta 80 prosentin pitäisi olla emäksisiä ja vain 20 prosentin happamia.

Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta mitä se tarkoittaa käytännössä? Sitä, että useimpien ihmisten lautasten sisältö on juuri päinvastainen: ateria koostuu pääasiassa lihasta ja lisukkeesta, joiden rinnalla on muutama pala tomaattia ja kurkkua.

Ruokavalio kääntää päälaelleen sekä käsityksen normaalista hyvästä kotiruoasta että trendikkäästä karppauksesta. Useita pH-dieettikirjoja kirjoittaneen tohtori Robert O. Youngin mukaan pahoja, happamoivia aineita ovat muun muassa proteiinipitoiset liha, kana, kala, kananmunat ja monet maitovalmisteet. Pahasta ovat myös terveellisiksi mielletyt täysjyväruisleipä, oliiviöljy ja tee. Karppauksen Young tyrmää kokonaan pahasti happamoivana.

Kokeilin pH-dieettiä neljä viikkoa. Tavoitteena ei ollut niinkään pudottaa painoa, vaan kokeilla, onko pitkälti raakaravinnosta koostuvalla kasvispainotteisella ruokavaliolla todella huomattavaa vaikutusta hyvinvointiin.

1. päivä

Nyt alkaa uusi elämä! Herään aamulla normaalia aikaisemmin ja teen aamiaiseksi hedelmäsalaatin. Kahviakaan ei tee mieli, vaikka normaalisti tähän aikaan kiskaisen kaksi kuppia.

Töissä tuputan salmiakkipussin jämät työkavereille. Itsehän en sellaisia turhuuksia enää popsi. Salaattilounaan jälkeen juon sen yhden kupin kahvia, jonka olen päättänyt itselleni päivässä suoda. Kieltämättä päänsärky on jo lähellä.

4. päivä
Kun aamusmoothieen lisää avokadoa, siitä tulee yllättävän kermaista. Pärjään ihmeen hyvin vain yhdellä kahvikupillisella päivässä. Karkinhimo sen sijaan on alkanut kiusata. Prosenttiosuuksien arviointi ja noudattaminen on hankalaa.

Illalla menen kaveriporukan grillijuhlaan ison avokadosalaatin kanssa. Grillaan sen kanssa yhden kanafileen. Juon myös yhden oluen. Hups!

8. päivä
Olen kurkkuani myöten täynnä ruokia, joita olen popsinut ensimmäisen viikon. Salaatit, smoothiet ja keitot ällöttävät, kun mieli tekisi pihviä ja makaronilaatikkoa. Mitä ihmettä syön vielä kolme viikkoa?

Olen myös kyllästynyt ruokien suolattomuuteen, joten ostan kallista kristallisuolaa. Se on emäksinen, toisin kuin tavallinen ruokasuola. Se mullistaa ruoanlaittoni.

Hyvänä puolena olen huomannut, että nukun erittäin sikeästi ja hyvin. Aamulla tosin olen normaalia nälkäisempi.

Voi olla, että aloitin dieetin liian rajusti. Monilla nettisivustoilla muutos suositellaan aloittamaan kevyesti, esimerkiksi vain lisäämällä kasvisten määrää päivittäisellä aterialla.

14. päivä
Alan pikkuhiljaa unohtaa koko dieetin. En enää ajattele jatkuvasti, mitä saan ja mitä en saa juoda. Lounaalla kävelen tottuneesti suoraan salaattipöydän ääreen.

Huonona puolena on, että iltaisin olen nälkäinen. Kurkun järsiminen ei oikein auta. Se on kuitenkin myönnettävä, että olo on huomattavan energinen. Etukäteen pelkäsin, etten jaksaisi urheilla, koska hiilihydraattien määrä laskee dieetin myötä, mutta lenkillä huomaan, että juoksu kulkee paremmin kuin koskaan.

21. päivä
En ole syönyt ulkona kolmeen viikkoon. Olen tietoisesti vältellyt sitä, sillä tulisi vain paha mieli. Kaupassa katson kaihoisasti karkkihyllyjä.
Tässä vaiheessa dieetti alkaa todella kyllästyttää, mutta yritän keskittyä hyviin puoliin. Olo on edelleen hyvä ja energinen, vatsa tuntuu litteältä ja vyötäröltä on kadonnut sentti tai pari. Silti salaa odotan, että testiaika loppuisi.

Viimeinen päivä
Ohi on! En huomannut vaikutusta painoon. Kiloja kuitenkin varmasti lähtisi, jos ruokavaliota jatkaisi pidempään. Vaikutus on varmasti näkyvämpi myös niillä, joilla pudotettavaa on enemmän.

Kokemuksen perusteella en kutsuisi pH-dieettiä niinkään laihdutuskuuriksi vaan terveelliseksi syömiseksi, joka saattaa pudottaa painoa lähinnä runsaan kasvismääränsä ja rasvan ja sokerin välttelyn takia. Se sopiikin niille, joiden päätavoite on saavuttaa sisäisesti hyvä olo kiloihin katsomatta.

Kuurin jälkeen lupaan itselleni syödä jatkossakin paljon kasviksia päivittäin.

Hyötyä vai ei?


pH-Dieetistä liikkuu ristiriitaisia ohjeita. Joidenkin mukaan riittää, kun lisää kasviksia ja hylkää leivät. Toiset taas noudattavat 80-20-ohjetta orjallisesti, popsivat lisävalmisteita ja hankkivat emäksisöivän vedensuodattimen.

Laillistettu ravintoterapeutti Mikko Rinta ei allekirjoita kaikkia dieetin vaatimuksia. Rinnan mukaan keho säätelee pH-tasoa itse.

- Ruokavaliolla voidaan vaikuttaa lähinnä virtsan happamuuteen, Trainer4You:n ravitsemusasiantuntija Rinta toteaa.

- Positiivista dieetissä on kasviöljyjen ja kasvisten käytön suosiminen sekä sokeripitoisten juomien rajoittaminen.

Rinta muistuttaa, että etenkin paljon liikkuvien tulee pH-dieetillä ollessaan kiinnittää huomiota riittävään ravintoaineiden saantiin.
 
Hollywoodin suosituin dieetti

PH-dieetin nimeen vannovat amerikkalaismedioiden mukaan ainakin seuraavat Hollywood-tähdet:

Demi Moore, näyttelijä
Miranda Kerr, malli
Kirsten Dunst, näyttelijä
Jennifer Aniston, näyttelijä
Gwyneth Paltrow, näyttelijä
Marc Jacobs, suunnittelija
Josh Duhamel, näyttelijä
Chris Hemsworth, näyttelijä

Lähteet: www.bircaterra.fi, www.balance-ph-diet.com, www.acidalkalinediet.com

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt