Ekoystävällinen ateria - näin sen teet

Oletko innokas ruoanlaittaja, mutta huolissasi ympäristöstä? Tässä Everydayhealth-sivustolta keräämämme vinkit, joiden avulla voit vähentää ympäristön kuormitusta ja samalla tehdä herkullista ruokaa.

Kasvisruoka hyvä vaihtoehto, kun haluat vähentää liha- ja kalatuotteita päivittäisestä ruokavaliostasi.

2.11.2009 8:04

1. Suosi kausituotteita. Tämä on kaikkein tärkein sääntö monissa upeissa ruokakulttuureissa. Kausituotteista saat samalla hyvin ekoystävällisen aterian. Vaikka joskus tekisikin mieli ostaa eksoottisia raaka-aineita, kausituotteet ovat tuoreempia ja ne kuormittavat ympäristöä vähemmän.

2. Osta lähellä tuotettua. Käyttämällä lähellä tuotettuja ruokia tuet samalla suomalaista maataloutta, elinkeinoelämää ja yhteisöä. Vähennät myös fossiilisia polttoaineita, joita muodostuu ruokien kuljetuksesta. Lähellä tuotetut lihat, juustot, hedelmät ja vihannekset myös maistuvat tuoreemmilta, sillä sitä ne myös ovat!

3. Käytä luomutuotteita. Luomutuotteet kasvavat luonnonmukaisesti ilman synteettisiä torjunta-aineita, keinotekoisia lannoitteita, geenimuuntelua tai ionisoivaa säteilyä. Lisäksi luomuviljely on ekologisesti kestävämpää. Se vähentää saasteita sekä säästää vettä ja maaperää. Vaikka luomutuotteiden ravitsemuksellisesta paremmuudesta tai turvallisuudesta ei ole todisteita verrattaessa tavalliseen ruokaan, monet huippukokit suosivat luomua sen paremman maun vuoksi.

4. Valitse vapaasti tuotettuja ja hormonivapaita eläintuotteita. Ostaessasi lihaa, kanaa, kananmunia ja maitotuotteita kannattaa huomioida ovatko ne eettisesti tuotettuja. Monilla maatiloilla eläimet saavat kulkea ulkona vapaasti ja niillä on tasapainoinen ruokavalio. Luomuliha, -maitotuotteet, ja -munat saadaan eläimistä, joille syötetään luomuravintoa ja joille ei ole annettu antibiootteja tai kasvuhormoneja. Monet pitävät luomueläintuotteita paremman makuisina kuin vastaavia tavallisia tuotteita.

5. Valitse kalaruoat tarkoin. Vaikka kalassa on monia terveellisiä ainesosia, kaikki kala ei ole niin turvallista tänä päivänä. Monet suuret kalalajit sisältävät elohopeaa ja muita kemiallisia ympäristömyrkkyjä. Myös liiallinen kalastus aiheuttaa tuhoa monille kalakannoille ja ympäristölle. Ekoystävällisen valinnan teet välttämällä viljeltyä kalaa. Suosi paikallisesti kasvavaa ja kalastettua kalaa.

6. Ala vegetaristiksi tai jopa vegaaniksi. Kasvisruoka hyvä vaihtoehto, kun haluat vähentää liha- ja kalatuotteita päivittäisestä ruokavaliostasi. Ehkäpä innostut niin paljon, että liha jää pois kokonaan! On olemassa monia kotimaisia ja etnisiä tapoja valmistaa maukkaita ja ravitsevia kasvisruokia.

7. Etsi tuotteista reilun kaupan merkki. Valmistaessasi täydellisiä, ekoystävällisiä ruokia, sinun tulee ruoka-aineiden lisäksi pohtia myös, miten ne on hankittu. Ostaessasi reilun kaupan tuotteita osallistut liiketoimintaan, jossa tuottajalle luvataan tuotteista reilu hinta, jossa suositaan kestävää maataloutta ja edesautetaan positiivista muutosta pienissä ja köyhissä yhteisöissä. Osta tuotteita, joissa on reilun kaupan tarra tai suosi paikallisia tuoretoreja.

8. Vältä turhia pakkauksia. Aina, kun mahdollista suosi vähän pakattuja ruokatuotteita. Osta säästöpakkauksia tai tuo oma rasia kauppaan. Voit myös katsoa onko tuote pakattu ympäristöystävällisellä materiaalilla, kuten kierrätyspaperilla tai -muovilla.

Ota kauppaan mukaan oma, esimerkiksi kankainen kauppakassi. Monet kaupat myyvät kierrätettäviä kauppakasseja tavallisten muovipussien rinnalla. Yritä käyttää kaikki pakkaukset uudestaan, joita kaupasta ostat.

9. Kasvata itse osa ruoka-aineista. Yksi kaikkein ekologisimmista teoista, joita voit tehdä on kasvattaa itse osa käyttämistäsi ruoka-aineista. Voit aloittaa vaikkapa kasvattamalla yrttejä tai pieniä vihanneksia ikkunalaudalla, parvekkeella tai pihalla. Jos innostut ja tarvitset enemmän tilaa, monissa kaupungeissa on mahdollista ostaa tai vuokrata oma puutarhatilkku siirtolapuutarhasta.

10. Kompostoi. Valmistaessasi ekoystävällistä ruokaa, muista säästää hedelmien ja vihannesten kuoret, ylijäänyt ruoka, kananmunankuoret, kahvijauhe ja irtonaiset teen lehdet kompostoitavaksi. Kompostointi saattaa kuulostaa työläältä asialta, mutta kannattaa muistaa miten paljon se vähentää orgaanista jätettä. Jos sinulla on oma piha, voit hankkia sinne oman kompostin. Kompostoidut jätteet voi käyttää vaikkapa nurmikon tai kukkapenkkien lannoitukseen.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?