Kysy seksistä

Kysy seksistä: Klitoris pieneni raskausaikana - mistä se johtuu?

Julkaistu:

Nainen miettii, miksi hänen klitoriksensa pieneni raskausaikana ja palautuuko se enää takaisin alkuperäiseen kokoonsa.
Huomasin raskauden ja synnytyksen jälkeen, että klitorikseni on pienentynyt. Aikaisemmin sen koko oli noin metsämansikka, nykyään klitoris on noin puolukan kokoinen. Koko sinällään ei ole minulle merkittävä, mutta olen huomannut, että tätä pienempää on hieman vaikeampi kiihottaa.

Onko tavallista, että klitoris pienenee raskauden aikana? Mistä tämä voi johtua? Testosteronin puutteesta? Kasvaako klitoris takaisin alkuperäiseen kokoonsa?

Nyt synnytyksestä on puoli vuotta, ja painoni on jo sama kuin ennen raskautta. Minulla ei siis ole enää raskauskiloja. Emättimen ympäristö on kunnossa, ja olen palautunut muuten lähes samaksi kuin ennen raskautta.

Ihmettelen

RFSU:n seksuaaliterapeutti vastaa

Synnytyksen jälkeen saattaa mennä jopa kuukausia, ennen kuin sukuelinten verekkyys sekä emättimen ja klitoriksen seksuaalireaktiot palautuvat. Tähän vaikuttaa hormonitoiminta, joka suorastaan lamaantuu raskauden ja imetyksen seurauksena. Tämä vaikuttaa myös siihen, miten nainen kostuu ja kiihottuu seksissä ja toisaalta myös orgasmin kokemiseen. Imetys pitää naisen estrogeeni- ja testosteronitasot matalina.

Klitoriksesta näkyy itse asiassa hupun ulkopuolelle hyvin vähän. Klitoris ja sen ympäristö klitoriksesta ylöspäin häpyluuhun päin on aluetta, jonka koskettelu tuntuu klitoriksessa. Mitä enemmän kiihotut, sitä enemmän myös klitoris turpoaa.

Kannattaa siis huomioida seksissä se, että hormonitoiminnan muutokset voivat vaikuttaa limakalvojen kuntoon ja käyttää liukuvoidetta. Liukuvoiteiden avulla lisäät myös sellaisia tuntemuksia, jotka vaikuttavat sinun nautintoosi.

Osa naisista kuvaa raskausaikana tuntomuutoksia klitoriksen alueella. Toiset sanovat, että se turpoaa ja toiset, että se vaikuttaa pienemmälle. Osa kokee, että raskauden toisella kolmanneksella verekkyys alapäässä jopa lisääntyy ja siten seksuaalinen halukin usein kasvaa, ja taas viimeisen kolmanneksen aikana alapää voi tuntua jopa tunnottomalle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lantionpohjan lihasten jumpalla lisäät sukuelinten alueen verenkiertoa ja autat emätintä palautumaan synnytyksestä. Lihakset siis parantavat sinun nautintoasi, siksi jumppa kannattaakin. Eiköhän tilanne normalisoidu, kun aikaa kuluu.

Askarruttaako sinua jokin seksuaalisuuteen liittyvä kysymys? Lähetä täältä viesti asiantuntijallemme!

RFSU – muutakin kuin kondomeja

RFSU on kondomeja ja muita tuotteita, seksuaalikasvatusta, mielipiteisiin vaikuttamista, seksuaalipolitiikkaa, klinikoita, koulutiedottajia ja paljon muuta. RFSU-järjestö on puoluepoliittisesti, ammatillisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton aatteellinen järjestö, jonka tavoitteena on avoimen ja positiivisen ilmapiirin luominen seksiä ja parisuhdetta koskevissa kysymyksissä. Lähtökohtanamme on jokaisen vapaus olla juuri sitä mitä on, elää niin kuin haluaa elää ja nauttia juuri siten kuin haluaa. Lue lisää: www.rfsu.com

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt