Kysy seksistä: Olen 14-vuotias ja hän 22 vuotta. Onko suhteemme laiton?

Julkaistu:

Olen 14-vuotias tyttö ja olen seurustelusuhteessa itseäni 8 vuotta vanhemman miehen kanssa. Rakastamme toisiamme aidosti. Emme harrasta seksiä, sillä odotamme kunnes täytän 16 vuotta.
Ja silloinkin vain, jos olen valmis siihen. Hän ei ole koskaan painostanut minua tai käyttänyt minua hyväkseen millään tavalla. Onko suhteemme silti laiton?
Nimimerkki: T, 14 vuotta

RFSU:n seksuaaliterapeutin vastaus:
Seurustelulle ei ole ikärajaa. Suojaikäraja on tarkoitettu turvaamaan nuoren normaali kasvu ja kehitys antamalla rajoja seksuaaliselle toiminnalle. Seksuaalisen kanssakäymisen yleinen suojaikäraja on 16 vuotta. Kaikenlainen alle 16-vuotiaaseen kohdistuva seksuaalinen kanssakäyminen on rangaistavaa. Samanikäisten ja samalla henkisellä ja ruumiillisella tasolla olevien alaikäisten välisestä vapaaehtoisesta seksuaalisesta kanssakäymisestä ei yleensä rangaista.

Toinen ikäraja on 18-vuotta, eli sillä suojataan nuorta, jos tilanteessa on kyse perheen sisäisestä tilanteesta, laitoksessa olevasta nuoresta, nuoren opettajasta/valmentajasta tms. sellaisesta henkilöstä, joka voi käyttää valtaa tai omaa asemaansa nuorta kohtaan väärin.  Mitä suuremmasta ikäerosta (tai henkisestä kehittymisestä) on kyse, sitä todennäköisempää on, että henkilö joutuu vastuuseen teosta. Tähän ei vaikuta se, onko kumpikin osapuoli halukas seksuaaliseen tekoon. Seksuaalisella teolla ei tarkoiteta pelkkää yhdyntää, vaan se pitää sisällään kaikenlaiset seksuaaliset teot.

Ikärajanne on mielestäni suuri, eli sinä olet 14-vuotias tyttö ja toinen osapuoli 22-vuotias nuori mies. En lähde vähättelemään välillänne olevia tunteita, mutta pyydän sinua miettimään miten lähellä teidän maailmanne ovat toisiaan. Oletteko kiinnostuneita samoista asioista? Kuinka paljon elämäntilanteenne kohtaavat tässä kohtaa ikäänne?

Vanhemmalla iällä vastaava ikäero ei juurikaan varmasti tunnu, mutta teidän iässänne asia on varmasti eri. On hyvinkin tavallista, että sinun iässäsi tytöt ovat kiinnostuneita vanhemmista pojista, sillä aika usein tyttöjen kehitys on poikia edellä. Omanikäiset pojat voivat tuntua lapsellisilta, ja toisaalta vanhempi poikaystävä voi tuntua hienolle asialle. Vaikka nyt tuntuukin siltä, että kykenette odottamaan seksin aloittamista kaksi vuotta, niin voit joutua tilanteeseen, jolloin omatkin seksuaaliset halusi saavat sinut haluamaan seksiä. Halu ei aina katso ikää, mutta silti kannattaa miettiä seuraamuksia, jotka seksistä voivat tulla.

RFSU - muutakin kuin kondomeja

RFSU on kondomeja ja muita tuotteita, seksuaalikasvatusta, mielipiteisiin vaikuttamista, seksuaalipolitiikkaa, klinikoita, koulutiedottajia ja paljon muuta. RFSU järjestö on puoluepoliittisesti, ammatillisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton aatteellinen järjestö, jonka tavoitteena on avoimen ja positiivisen ilmapiirin luominen seksiä ja parisuhdetta koskevissa kysymyksissä.

Lähtökohtanamme on jokaisen vapaus olla juuri sitä mitä on, elää niin kuin haluaa elää ja nauttia juuri siten kuin haluaa.

Lue lisää: www.rfsu.com

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt