Kysy seksistä: Miten e-pillerit hankitaan?

RFSU:n seksuaaliterapeutti vastaa Tyttönen Turusta-nimimerkille.

23.3.2014 20:59

Olen 17-vuotias tyttö ja seurustelen vakituisesti pian 19-vuotiaan poikaystäväni kanssa. Harrastamme seksiä useita kertoja viikossa ja nautimme molemmat siitä. Meillä ei ole koskaan ollut minkäänlaisia ongelmia seksin tai parisuhteen kanssa. Viime aikoina olen alkanut harkita e-pillerien aloittamista kivuliaiden ja runsaiden kuukautisten takia, mutta tietysti olisi mukava myös jättää kondomin käyttö pois. Meillä kummallakaan ei ole seksitauteja, sillä poikaystäväni on ensimmäinen kumppanini ja poikaystäväni kävi suhteemme alussa testeissä. Pelkään, että e-pillerit aiheuttavat pahoja hormonihäiriöitä. Mitä jos lopettaessani sitten joskus pillerit ihoni alkaa kukkia ja paino nousta? Olen lukenut, että joillekin on niin käynyt. Paljonko pillerit maksavat? Tarvitseeko käydä gynekologilla? Nimimerkki: TyttönenTurusta, nainen 17 vuotta

RFSU:n seksuaaliterapeutin vastaus: Hormonaalisen ehkäisyn vaikutus on jokaiseen naiseen hyvin yksilöllinen. Jos joku pillerimerkki ei sovi, voi kokeilla toista vaihtoehtoa. Pillerit voivat vaikuttaa joillakin painoon (niin tekee muuten vakituinen parisuhdekin :) ), seksuaaliseen haluun, ihoon tms mutta nämä asiat ovat aina yksilöllisiä.

Ota yhteyttä opiskelijaterveydenhoitajaan, terveydenhoitajaan, terveyskeskuslääkäriin, ehkäisyneuvolaan tms paikkaan, jossa omalla paikkakunnallasi hoidetaan ehkäisyasiat. Osassa paikoissa terveydenhoitaja tekee alkuhaastattelun, jossa selvitetään pilleri ehkäisyn sopivuutta, selvitetään terveystiedot, mitataan verenpaine, tarvittaessa otetaan verikokokeita tai saadaan lähete papa- tutkimukseen ja joskus terveydenhoitaja voi aloitttaa ehkäisyn ja läääkärille sovitaan aika vasta myöhemmin (käytänteisiin vaikuttaa hyvin pitkälle paikkakunnalla sovitut tavat hoitaa ehkäisyasikkaat).

Joillakin paikkakunnilla nuori voi saada ensimmäiset pillerit ilmaiseksi ja seuraavat haetaan reseptillä apteekista. Pillereiden hinnat vaihtelevat pillerimerkin mukaan, mutta veikaaan että halvimmat on noin reilu 10 €/kuukausi ja muiden hinnat siitä ylöspäin.

RFSU - muutakin kuin kondomeja

RFSU on kondomeja ja muita tuotteita, seksuaalikasvatusta, mielipiteisiin vaikuttamista, seksuaalipolitiikkaa, klinikoita, koulutiedottajia ja paljon muuta. RFSU järjestö on puoluepoliittisesti, ammatillisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton aatteellinen järjestö, jonka tavoitteena on avoimen ja positiivisen ilmapiirin luominen seksiä ja parisuhdetta koskevissa kysymyksissä.

Lähtökohtanamme on jokaisen vapaus olla juuri sitä mitä on, elää niin kuin haluaa elää ja nauttia juuri siten kuin haluaa.

Lue lisää: www.rfsu.com

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?