RFSU:n asiantuntijat vastaavat: Kuinka herkästi sukupuolitaudit voivat tarttua suuhun? - Kysy seksistä - Ilta-Sanomat

Kuinka herkästi sukupuolitaudit voivat tarttua suuhun?

Olen sinkku ja harrastan seksiä pääsääntöisesti tuttujen kanssa, mutta en silti ole varma heidän muista seksikumppaneistaan.

21.8.2011 12:00

Minua vain häiritsee, kun seksikumppanini haluaisivat suihinottoa ilman kondomia ja haluaisivat myös antaa minulle suuseksiä, mutta minä en oikein nauti niistä ja suurin syy siihen on todellakin ne sukupuolitaudit. Kuinka herkästi niitä voi tarttua suuhun ja voinko tietämättäni sitten levittää niitä? Tarttuvatko ne kielisuudelmillakin toiseen tai jos juo samanpullon suusta/samaa ruokaa? Asia on mietittänyt minua todenteolla.

Nimimerkki: hysteerinen(kö?), nainen 29 vuotta

RFSU:n seksuaaliterapeutin vastaus: Tuttuus ei takaa sitä ettei seksitautia saisi. Sinulla on aina oikeus seksisuhteessa vaatia kondomin käyttöä ja jos kumppani ei halua sitä käyttää, niin yksi vaihtoehto on kieltäytyä seksistä. Naisen suuseksissä voi käyttää suojana suuseksisuojaksi tarkoitettua suuseksisuojaa tai voit leikata kondomin pitkältä sivulta auki ja asettaa sen naisen sukuelinten päälle. Taudit voivat tarttua kaikille limakalvoille eli sukuelinten, suun ja peräaukon limakalvoille. Näiden limakalvojen välisessä kontaktissa taudit leviävät.

Lähes kaikki sukupuolitaudit voivat esiintyä sukuelinten ohella myös suun tai huulen limakalvoilla: herpes, kondylooma eli visvasyylä, tippuri, kuppa ja klamydia. Tartunta edellyttää suuseksissä tapahtuvaa suojaamatonta limakalvokontaktia. Tauti voi tarttua sekä sukuelimen limakalvolta suuhun että suusta sukuelimeen. Taudeista kuppa voi tarttua tuoreesta haavasta suoraan suun tai kielen limakalvoon suudeltaessa. Ainoa täysin varma keino välttää seksitauteja on pidättäytyminen seksistä ja hallitsemalla kondomin käytön, voi myös sitä pitää varmana keinona ehkäistä seksitauteja.

Samasta pullosta juominen tai samaa ruokaa syöminen ei aiheuta sellaista vaaraa kuin suuseksi ja yhdyntä. Suurempana vaarana pitäisin esim. influenssan tai flunssan tarttumista kyseisessä tilanteessa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?