Kuntokoulu: Aloita aarteenetsintä perheenä – geokätköily on edullista hyötyliikuntaa - Kuntokoulu - Ilta-Sanomat

Aloita aarteenetsintä perheenä – geokätköily on edullista hyötyliikuntaa

Miten olisi edullinen harrastus, jonka avulla koko perhe voi heittäytyä seikkailuun ja leikkiä hetken aarteenetsijöitä?

11.6.2014 13:02 | Päivitetty 12.6.2014 10:27

Geokätköilyä voi harrastaa missä päin maailmaa tahansa. Suomen luonto tarjoaa, erityisesti kesällä, mielettömät puitteet harrastukselle, jossa koko perhe saa hyötyliikuntaa ulkoilmassa ja viettää aikaa yhdessä tiiminä.

Geokätköilyssä ei tarvita juuri muuta kuin laite, josta saa GPS-koordinaatit. Tosin jotkut taitavat kartanlukijat etsivät kätköjä ilman paikannuslaitettakin.

Ideana on piilottaa geokätkö eli esim. jokin rasia paikkaan, jonka sijainti jaetaan netissä esim. sivustoilla www.geocache.fi ja  www.geocaching.com. Lisäksi puhelimiin voi ladata sovelluksia, jotka jopa ilmoittavat automaattisesti äänimerkin avulla, että olet kätkön lähistöllä. Älypuhelinten sovellukset lisäksi kuittaavat automaattisesti, että kätköllä on käyty ja auttavat pitämään lokikirjaa omista retkistä.

–Geokätköily on hyvä tapa opettaa lapsille sitä, että toisille antamalla saat myös itse. Perhe voi sekä kätkeä muille aarteita että etsiä muiden piiloja. Kumminkin päin perheellä voi olla yhteistä kivaa, joka saa usein myös aikuiset jännäämään, mitä kätköltä löytyy tai onko oman perheen laittama rasia jo paljastunut, kertoo Vierumäellä sijaitsevan Suomen Urheiluopiston liikunnanohjaaja Tuija Luumi.

Yksi tärkeimmistä periaatteista on se, että kätköä, tai siellä olevaa rasiaa ei saa ottaa mukaan. Rasia tulee jättää paikalleen ja piilottaa samalla tavalla kuin se olikin.

–Geokätköily on helppo harrastus yhdistää vaikka uinti- tai veneretkeen. Perhe voi esimerkiksi käydä uimassa eri järvillä kesän aikana ja sopia, että jokaisen rannan lähistölle piilotetaan kätkö.

Vinkkejä aarteiden valintaan:

- kätköön ei koskaan saa laittaa mitään vaarallista tai vaaralliselta näyttävää- kätköön ei saa laittaa myöskään mitään syötävää – mm. pilaantuvuuden ja eläinten takia- laita mukaan kätkötiedote, jossa kerrotaan, mistä on kyse ja toivomus, että kätkö jätetään harrastajia varten- Aarteiksi perheille sopivat esim. laastaripaketti, pelikortit tai lelufiguuri

Jos innostuit ajatuksesta, kannattaa vielä lukea opas harrastuksen aloittamisesta ja sivustoille rekisteröitymisestä. Oppaassa kerrotaan muun muassa kätköistä, joita ei saa ottaa mukaan.

Kuntokoulun asiantuntijana toimii Vierumäen Urheiluopisto.

Artikkelia muokattu 12.6. klo 10.26, lisätty huomautus siitä, että kätköstä löytyvää aarretta ei saa viedä pois kätköpaikalta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?