Kyllä äitikin jaksaa liikkua

Asiantuntija Jenni Levävaara neuvoo, miten 40-vuotias Saara voisi lisätä liikuntaa arkeensa.

Saara ulkoilee päivittäin Tosca-koiran kanssa. Nyt lenkille pääsi mukaan myös 2-vuotias Martti-poika pyörällään.

4.9.2013 9:30

Saara hoitaa nuorinta viidestä lapsestaan kotona. Hän tekee myös töitä muutaman yövuoron viikossa. Lasten harrastukset rytmittävät arkea.

- Aiemmin liikuin reilusti: pelasin salibandyä, rullaluistelin ja saatoin lenkkeilläkin. Nyt tuntuu, että aika ei riitä mihinkään. On pyykkiä, ruokaa, harrastuksiin kuskaamista, koiran ulkoilutusta sekä seuraavaan päivään valmistautumista, Saara listaa.

Aikaa Saaran omalta liikunnalta vievät arjessa myös kahden lapsen säännölliset hammaslääkärit, harrastuksiin liittyvät kisat, matsit, esitykset ja perheen isän vuorotyö. Perhe on kuitenkin Saaralle yksi syy itseensä panostamiseen.

- Haluan yrittää ja näyttää lapsilleni, että äitikin jaksaa. Liikunnalta Saara kaipaisi voimaa. Hän on huomannut olevansa juuri siinä iässä, jossa naisen pitäisi - kaiken muun arjen kiireen lisäksi - panostaa lihaksistonsa huoltoon.

- Toivoisin saavani lyhyitä helposti toteutettavissa olevia harjoituksia esimerkiksi koiran lenkityksen ohessa tehtäviksi. Niin helppoja, että innostun, ja niin tehokkaita, että niistä oikeasti on apua.

Jenni Levävaaran ehdotukset:

Huomioi oma aika. Tärkeä havainto Saaran kalenterissa on sen rakentuminen muiden menoille.

- Aikataulussa korostuvat muiden aikataulut, mutta mihin kuluu äidin aika? Parin päivän minuuttiseurannalla voisi päivästä löytää ne ajat, joihin liikuntaa saisi yhdistettyä. Aikataulussa voi olla enemmän aikaa kuin uskookaan, Jenni Levävaara huomauttaa.

Hän pohtii, voisiko lapsia viedä harrastuksiin kimppakyydeillä tuttujen kanssa, yhdistää kauppareissun harrastukseen viemiseen tai käydä lenkillä lapsen harrastuksen aikana.

Levävaara muistuttaa, että riittävä uni on myös energian kannalta tärkeää. Hän kuitenkin myöntää, että yövuorojen tekeminen lapsiperhearjessa voi olla haastava yhdistelmä unirytmin kannalta.

Lihaskuntoa kävelykenkeillä. Saaran urheilutausta auttaa häntä saamaan hyviä tuloksia nopeastikin, kun hän taas ryhtyy kuntoilemaan.

Levävaara neuvoo Saaraa koiraa ulkoiluttaessa tekemään oman kunnon mukaan kyykkyjä, hyppyjä, loikkia ja ylämäkikävelyä, jossa ylämäet kävellään tiukkaan tahtiin pitkin askelin, askelkyykyin tai juosten - ja alamäet palautellaan. Asteittain voi siirtyä rankempiin intervalliharjoituksiin.

- Kun koira pysähtyy haistelemaan, ehtii aina tehdä muutaman kyykyn tai askelkyykyn! Näin kävelylenkeiltä saa helposti jalkoihin lisää voimaa.

Liiku myös kotona. Kotijumpat ovat toinen Saaralle sopiva liikuntamuoto.

- Niissä voi hyödyntää kahvakuulia, vastuskumia ja käsipainoja, mutta tehokkaan treenin saa aikaiseksi myös ihan vain kehon omalla painollakin. Perusliikkeet oman kehon painolla ovat Levävaaran mukaan usein kaikkein haastavimpia, mutta tehot saa irti vasta oikein tehdyillä liikkeillä.

- Suosittelen ammattilaista neuvomaan jumppatekniikat ja kertomaan mitä kaikkea liikunnallista kotona voi ja kannattaa tehdä. Huikeita tuloksia voidaan saada aikaan ihan parillakin ohjaustunnilla, Levävaara toteaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?