Näissä kunnissa naiset jyräsivät vaaleissa

Julkaistu:

Kuntavaalit 2017
Naisia valittiin valtuustoihin enemmän kuin viime vaaleissa.
Nyt 39,1 prosenttia valtuutetuista on naisia, kun luku viime vaaleissa oli 36,2.

Tämän vuoden vaaleissa naisvaltaisia valtuustoja tuli roppakaupalla lisää. Naisvaltainen valtuusto on jatkossa 28:ssa kaikista 295:stä Manner-Suomen kunnasta.

Vuoden 2012 kuntavaaleissa vain kuudessa kunnassa oli naisvaltainen valtuusto. Tällaisia kuntia olivat Enontekiö, Espoo, Hailuoto, Hämeenlinna, Soini ja Tyrnävä.

Aiemmin Suomen pienin naisedustus oli Utsjoella, vain yksi nainen viidestätoista valtuutetusta. Eli prosenttina 6,7. Nyt vähiten naisvaltuutettuja on Karijoella, kaksi valtuutettua 15:stä eli 13,3 prosenttia.

 

Nyt oli tällainen naisten rynnistys

Eniten naisia lisää valittiin Kouvolassa, Ylöjärvellä ja Ähtärissä. Kaikissa näissä kunnissa valtuustoon tuli 7 naista lisää. Ähtärin valtuustosta tuli samalla selvästi naisvaltainen. Suhteellisesti eniten naisia tuli valituksi lisää Savukoskella, jossa naisten kolme lisäpaikkaa 13-henkiseen valtuustoon keikautti sen naisenemmistöiseksi luvuin 7–6.

Katso alla olevasta kartasta kaikkien kuntien valtuuston sukupuolijakauma. Jos kartta ei aukea, näet sen tästä.Ähtärissä viidettä valtuustokauttaan aloittava kansanedustaja Mikko Savola on ilahtunut vaalituloksesta, jossa valtuusto vaihtui naisvaltaiseksi.

– Nyt oli tällainen naisten rynnistys, Savola iloitsee.

Mikko Savola kehuu valtuuston hyvää yhteistyötä myös puolueiden välillä ja kertoo äänestysten olevan Ähtärin valtuustossa harvinaisia. Silti Savola sanoo, että nimenomaan arjessa kiinni olevia äitejä on mukava saada lisää vaikuttamaan.

– Pidän tätä hyvin myönteisenä Ähtärin tulevaisuuden kannalta, Savola sanoo.


Uutena valtuutettuna Ähtärissä aloittaa toiseksi eniten ääniä saanut Niina Kivinummi (sd). Hän on juuri Savolan toivoma ”Neiti Arkijärki” neljän lapsen äitinä. Nuori Kivinummi on vielä nuorimman lapsensa kanssa kotona mutta kertoo silti kampanjoineensa aktiivisesti erityisesti sosiaalisessa mediassa. Hän odottaa valtuustotyön alkua innoissaan.

– Oli mahtavaa, että meillä on melkein 60 prosenttia naisia valtuustossa, Kivinummi iloitsee.

Myös uudelleen valittu Helena Hautakangas (sd) tervehtii ilolla naisten menestystä ja toivoo, että muuttunut tilanne laajentaa näkökulmia päätöksenteossa.

Neljättä kautta aloittava Hautakangas ei ole ollut tyytymätön valtuuston toimintaan Ähtärissä, mutta puhuu politiikan perinteistä, joissa naisilta tunnutaan helposti vaativan enemmän.

– Mitä korkeammalle päätöksenteossa mennään tai hankalammaksi asiat menevät, sitä enemmän asia näkyy, Hautakangas kertoo.

Kaikki Ähtärin valtuuston puheenjohtajapaikat olivat viime kaudella miehillä. Ähtärissä keskusta jatkaa suurimmalla, 12 hengen valtuustoryhmällä, jossa jatkossa puolet valtuutetuista on naisia.

Alla olevasta hakukentästä voit etsiä tietoa oman ehdokkaasi tai kuntasi vaalituloksesta!


Ota kantaa

Äänestäisitkö sukupuolen perusteella?

Kyllä 27% En 73%
Ääniä yhteensä 390

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt