Kuntavaalit 2017

10 syytä viherpommiin ja demaritussahdukseen

Julkaistu:

Politiikka
IS listasi 10 syytä, miksi Sdp jäi toiseksi ja vihreät sai kaikkien aikojen vaalivoittonsa.
Kokoomus yllätti käytännössä kaikki ja oli maan suurin puolue kuntavaaleissa 20,7 prosentin kannatuksella.

Ennen vaaleja odoteltiin, että oppositiopuolue Sdp noukkii hedelmät ja nousee maan suurimmaksi kuntapuolueeksi. Tulos oli kitkerä toinen sija ja 19,4 prosenttia.

Vihreiden vaalivoitto oli sen sijaan tiedossa. Puolue lisäsi kannatustaan liki neljä prosenttiyksikköä, lopputulos 12,4 prosenttia.

IS kokosi kymmenen syytä, mihin demareiden orastava vaalivoitto suli ja mihin vihreiden vaalivoitto perustui.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

1. Pormestarivaali ja Helsinki ratkaisi voiton kokoomukselle.

Pormestarikamppailu henkilöityi Jan Vapaavuoren (kok) ja Anni Sinnemäen (vihr) kaksintaisteluksi. Sdp jäi soittamaan kolmatta viulua.

Sdp pärjäsi muualla Suomessa, Helsingissä Sdp sukelsi. Niin uskomatonta kuin se on, Sdp:n tappion voi laskea tulleen kokonaan Helsingistä. Koko maassa kakkoseksi jäänyt Sdp hävisi ykköspaikan kokoomukselle vain runsaalla 33 000 äänellä. Mutta. Helsingissä demareiden tappio kokoomukselle oli vielä suurempi. Sdp hävisi kokoomukselle Helsingissä liki 47 000 ääntä!


2. Sdp on hiipunut Helsingissä.

Sdp ja kokoomus ovat taistelleet vuosikymmeniä suhteellisen tasaväkisesti suurimman puolueen paikasta Helsingissä ja useissa muissa kaupungeissa.

Kuntavaaleissa kokoomus on ollut 1970-luvulta Helsingin suurin puolue, mutta vielä 2003 eduskuntavaaleissa Sdp oli kokoomusta suurempi. Sunnuntain kuntavaaleissa Helsingissä kokoomuksen kannatus oli 28,4 prosenttia ja Sdp:n – enää 13,8 prosenttia.

3. Vihreät syö Sdp:n kannatusta.

Helsingissä vihreät on noussut tekijäpuolueeksi 2000-luvulla, demarit ovat vastaavasti kuihtuneet. Vihreät on Helsingissä kokoomuksen ykköshaastaja, kannatus on nyt huimat 24,1 prosenttia.

4. Vihreät ensi kertaa ykkönen isossa kaupungissa.

Ennakkoarvioissa vihreillä arveltiin olevan pieni mahdollisuus nousta ykköspuolueeksi vain Helsingissä. Ja mitä kävi! Suurista kaupungeista Jyväskylässä vihreät nousi pitkältä takamatkalta ohi suurten puolueiden ykköspuolueeksi. Kansanedustaja Touko Aallon (vihr) johdolla vihreät nosti kannatustaan liki yhdeksän prosenttiyksikköä.


5. Vihreät kova tekijä etelässä.

Helsingin ja Jyväskylän lisäksi vihreät keräsi vaalivoittoja muissa suurissa kaupungeissa. Turussa puheenjohtaja Ville Niinistön (vihr) johdolla tuli kakkostila ja äänipotti koheni 5,1 prosenttiyksikköä. Espoossa niin ikään hopeaa ja 5,5 pinnaa lisäkannatusta. Kolmossijoja tuli enemmänkin ja lisäkannatusta esimerkiksi Tampereella (5,9 %-yks) ja yliopistokaupunkien ulkopuolella Vantaalla (4,2 %-yks) ja Lahdessa (6,3%-yks).

6. Missä Sdp suurin, siellä äänimagneetti.

Sdp oli ykkönen niissä kaupungeissa, joissa demareilla oli paikkakunnan ykköstähti. Tampereella kansanedustaja Sanna Marin (sd) oli äänikuningatar ja hän sai hyvää tukea SAK:n ex-puheenjohtaja Lauri Lylyltä (sd). Vantaan ääniharava oli Antti Lindtman (sd).

Raumalla Sdp sai 39,9 prosenttia äänistä! Kansanedustaja Kristiina Salosen (sd) oma panos oli hurja, raumalaisista peräti 11,4 prosenttia äänesti Salosta.


7. Tasalaatuiset ehdokkaat, demareilla pyyhkii hyvin.

Esimerkiksi Lahdessa Sdp peittosi perinteisen kilpakumppaninsa kokoomuksen ylivoimaisesti lukemin 30,5-23,5. Kokoomuksella ei ole kaupungissa isoa nimeä, mutta kaksi demarikansanedustajaa, Mika Kari ja Ville Skinnari.

8. Tähdet kateissa, Sdp pulassa.

Esimerkiksi Jyväskylässä Sdp hävisi ykköspaikan vihreille 350 äänellä. Hyvä selitys on se, että paikkakunnan nimekkäin demari, kansanedustaja Susanna Huovinen (sd) ei kuntavaaleissa ehdolla ollut.

9. Näpäytys hallitukselle.

Hallituspuolueet saivat nyt yhteensä vain 47 prosenttia äänistä. Keskusta ja kokoomus tulivat viime kuntavaaleista alas reilun pinnan, perussuomalaiset 3,5 pinnaa. Kaksi vuotta sitten eduskuntavaaleissa Sipilän hallituksen puolueiden kannatus oli 57 prosenttia.


10. Vihreät korjasi potin.

Oppositiopuolueista vain Sdp jäi ilman vaalivoittoa, muut neljä oppositiopuoluetta paransivat prosenttejaan edellisistä kuntavaaleista. Vihreät profiloituivat koulutusleikkausten vastustajina, se tehosi. Sdp yritti sotekritiikkiä, se ei niinkään uponnut. Vain Vaasassa sote oli iso tekijä – keskussairaalan päivystys siirretään Seinäjoelle – mutta poliittisen hyödyn noukki vaaleissa Rkp.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt