Nämä tunnettujen poliitikkojen lapset pyrkivät valtuustoihin – ja näin heille lopulta kävi vaaleissa

Julkaistu:

Monien tunnettujen poliitikkojen lapset olivat ehdolla kunnallisvaaleissa. Näin heille lopulta kävi.
Myönnetään: on todella outoa, kun joku kutsuu Suomen suurimman oppositiopuolueen johtajaa Antti Rinnettä (sd) yksinkertaisesti ”iskäksi”.

– Ha! Ymmärrän, naurahtaa Roosa Rinne.

Rinteen tyttäret, 23-vuotias Roosa ja hänen vuotta vanhempi sisarensa Ilona Rinne olivat kunnallisvaaliehdokkaina Lahdessa – Sdp:n riveistä, tietenkin.

– Ei se ole mikään itsestäänselvyys. Jos isäni olisi Timo Soini, en silti olisi perussuomalainen, sanoo Ilona.

– Olen samaa mieltä. Näin pienituloisena opiskelijana Sdp:n arvoihin on helppo samaistua ja uskon, että jokaisen sisällä asuu pieni sosialidemokraatti, vaikkei puolueeseen kuuluisikaan, sanoo Roosa.Rinteiden lisäksi näissä vaaleissa oli ehdolla useampiakin toisen polven poliitikkoja, tai ainakin mahdollisia poliitikkoja. Helsingissä ehdolla oli muun muassa kansanedustaja Eero Heinäluoman (sd) tytär Eveliina Heinäluoma, pormestari Jussi Pajusen (kok) tytär Jenni Pajunen, kansanedustaja Harry ”Hjallis” Harkimon (kok) poika Joel Harkimo ja kansanedustaja Satu Hassin tytär Kaisa Hernberg.

Mukaan voidaan laskea myös entisen kokoomuksen puheenjohtajan Ilkka Suomisen tytär Riikka Suominen, joka ponnistaa vihreiden riveistä. Lapinlahdella puolestaan oli ehdokkaana Noora Knapp, kristillisdemokraattien puheenjohtajan Sari Essayahin tytär.

 

Jos isäni olisi Timo Soini, en silti olisi perussuomalainen.

Mutta palataan Rinteen sisaruksiin. Molemmat asuvat Nastolassa ja opiskelevat ammattikorkeakoulussa: Roosa liikunnanohjaajaksi ja Ilona sosionomiksi. Roosa liittyi puolueeseen jo 2009, Ilona tuli mukaan näihin vaaleihin.

– Maanittelin häntä puolisen vuotta mukaan, sanoo Roosa.

– Iskäkin sanoi, että lähde ehdokkaaksi. Vaikka välillä on rankkaa seurata myllerrystä iskän ympärillä, niin mielestäni on tärkeää laittaa itsensä likoon yhteisten asioiden hoitamiseksi, Ilona sanoo.

Isk... anteeksi, kansanedustaja Rinteen ympärillä myllerrystä on riittänyt. Kahdet puheenjohtajavaalit, historiallisen huonot kannatuslukemat, oppositioon putoaminen ja kevyemmistä aiheista (tai ei, ei sittenkään ”kevyempi”) pekonipastapyöritys.

Pari vuotta sitten Rinne esitteli Hyvää työtä -kampanjassa braavurireseptinsä pekonipastan, jonka valmistukseen tarvittiin muun muassa 800 grammaa pekonia. Pian ravitsemusasiantuntijat pöyristyivät: 10 000 kaloria! Aivoliitto, Diabetesliitto ja Sydänliitto lupasivat lähettää Rinteelle terveellisen ruoan keittokirjan. Kehonrakentaja Jari ”Bull” Mentulakin kommentoi: Melkoinen mäjäys!

– Pian mekin saimme lukea jostain Vauva.fi -foorumilta, että joudumme ohitusleikkaukseen alle 50-vuotiaina, kun meille tehdään pekonipastaa kotona. Sitä ohitusleikkausta odotellessa, Ilona sanoo.

– Mutta kyllä minä kotona käydessä toivon, että isä olisi laittanut karjalanpaistin sijaan pekonipastaa. Ei kukaan muu osaa tehdä sitä niin hyvin, sanoo Roosa.

 

Isä sanoo olevansa äijä­feministi, mutta ihan feministi se on.

Molemmat sisaruksista korostavat, etteivät ole isänsä kopioita. He käyvät kampanjansa itsenäisesti. Vaikka he jakavat isänsä kanssa saman arvopohjan, se ei tarkoita kaikkien mielipiteiden jakamista.


Roosa sanoo, että perheessä on aina vallinnut avoin keskustelukulttuuri. Jos jotain on korostettu, niin äänestämisen tärkeyttä ja sitä, että heikompia pitää puolustaa.

– Mutta enemmän kuin joitain yksittäisiä mielipiteitä, on korostettu sitä, että oman kannan perustelu on tärkeää – olipa kanta mikä hyvänsä.

– Isältä saaduista henkisistä opeista tärkein on kuitenkin se, että unelmien eteen on tehtävä töitä. Ja ettei sukupuoli ole este minkään tekemiseen. Isä sanoo olevansa äijäfeministi, mutta ihan feministi se on.

Roosa ja Ilona eivät osaa arvioida, onko heidän sukunimestään kampanjoidessa enemmän hyötyä vai haittaa.

– Jaa-a. Se on varmasti niin, kuten eräs demari muotoili kuultuaan, että lähden ehdolle: On ihmisiä, jotka äänestävät minua, koska olen Antti Rinteen tytär. Ja ihmisiä, jotka eivät ikimaailmassa äänestä minua, koska olen Antti Rinteen tytär, Ilona sanoo.

”Julkinen sureminen oli rankkaa”

Siitä, että Eveliina Heinäluoma, 29, on kansanedustaja Eero Heinäluoman, 62, tytär, ei voi erehtyä. Heillä on yhteinen vaaliautokin.

–En ole kokenut nimeäni haittana. Kun olen ollut kampanjoimassa, moni isän ja äidin tuttavista on tullut tervehtimään. Huomio on ollut pelkästään positiivista, sanoo Eveliina.

–On etuoikeus, että saa jakaa saman intohimon isänsä kanssa. Koska olen nähnyt, kuinka pitkiä päiviä isä tekee, poliitikon työstä on muodostunut melko realistinen kuva. Siinä ei paljon työtunteja lasketa.


Eveliina oli 14-vuotias, kun hänen isästään tuli Sdp:n puoluesihteeri.

–Koko perhe joutui kasvamaan isän julkisen roolin myötä ja hyväksymään sen hyvät ja huonot puolet. Piti oppia hyväksymään se, että entuudestaan tuntemattomilla ihmisillä on myös minusta ennakkoluuloja, koska heillä on jonkinlainen mielikuva Eerosta.

Kovin aika sijoittuu alkuvuoteen 2015. Silloin Eeron vaimo, ja Eveliinan äiti, Satu Siitonen-Heinäluoma kuoli. Yksityisestä surusta tuli salamannopeasti julkista.

–Se oli rankkaa, kun joutui käsittelemään omaa menetystään ja näkemään sen julkisen käsittelyn samaan aikaan. Toisaalta oli myös voimauttavaa, kun moni ihminen tuli pahoittelemaan ja jakamaan sitä surua.


”Olisin mielelläni vain Noora”

Kristillisdemokraattien puheenjohtajan Sari Essayahin tytär Noora Knapp, 18, oli Kd:n kunnallisvaaliehdokkaana Lapinlahdella, vajaan 10000 asukkaan kunnassa Pohjois-Savossa.

–Nuorempana politiikka ei kiinnostanut ollenkaan. Olin nähnyt, kuinka paljon äitini teki töitä. Ja sen, kuinka raakaa peli pahimmillaan on. Totta kai toivoin välillä, ettei äiti olisi poliitikko – hän on kuitenkin paljon poissa, asuu viikot Helsingissä ja me täällä 500 kilometrin päässä, sanoo Knapp.


Lukiossa mieli muuttui: ensin tuli oppilaskunnan puheenjohtajuus, sitten nuorisovaltuusto.

Tärkeä käänne oli nuorisovaltuuston tekemä kuntalaisaloite, jossa kritisoitiin lukioon kohdistuvia leikkauksia. Aloite otettiin vastaan, mutta:

– He eivät tehneet asialle mitään! Se sai minut suuttumaan, ja silloin äiti kai huomasi, että minussa syttyi jokin kipinä. Sitten hän kysyikin, että haluaisinko lähteä ehdolle.

Hän halusi. Ehdokaslistojen tultua julki useampikin lehti uutisoi siitä, että Essayahin tytär lähtee ehdolle kunnallisvaaleihin.

–Se vähän ärsytti, sillä haluaisin ihmisten suhtautuvan minuun omana itsenäni, enkä niin, että olen jonkun tytär. Olisin mielelläni vain Noora.

– Se on kaksipiippuinen juttu. Toisaalta ymmärrän äidin uran mahdollistaneen tosi, tosi, tosi paljon kaikkea. Sain asua viisi vuotta Brysselissä ja koska kotona on aina keskusteltu maailman menosta, ymmärsin jo varhain kuinka päätöksenteko toimii.

Kokoomusvaikuttajan vihreä tytär

Vaikka kokoomusvaikuttaja Ilkka Suomisen aktiivivuosista on vierähtänyt jo 12 vuotta, Riikka Suominen tunnistetaan yhä Helsingin kaduilla isänsä tyttäreksi.

–Vanhemman polven ihmiset, sellaiset yli viisikymppiset, tunnistavat minut ja yhdistävät isään. Ei siitä mitään haittaa ole ollut, ennemminkin hyötyä. Nimi voisi olla haitta, jos isä olisi ollut ristiriitaisempi persoona.

Nuoremmat tuntenevat Riikan paremmin Vihreän Langan päätoimittajana. Kunnallisvaaleissakin hän on vihreiden ehdokas ja moni on tiedustellut, närkästyikö isä puoluevalinnasta.

–Olen vastannut rehellisesti, että isä kannustaa minua. Ei se mikään yllätys hänelle ollut, sillä koin tietynlaisen ekoherätyksen jo teini-iässä.


Ilkka muutti Riikan luokse viime kesänä asumaan. He keskustelevat paljon, eivätkä ole niin erimielisiä kuin puolueista voisi luulla.

–Olemme erimielisiä Kruunusilloista, ja isähän nyt haluaisi yksityisautoilla joka paikkaan, mutta valtakunnan ja kansainvälisen politiikan asioista olemme usein samaa mieltä. Isäni edustaa sellaista kokoomuslaisuutta, jota arvostan.

Mutta vaikka Riikan vanhemmat olivat molemmat politiikassa (äiti Riitta oli kaupunginvaltuutettu), hän suhtautuu kriittisesti siihen, että poliitikkoudella on taipumus periytyä sosiaalisesti.

–Se ei ole ihan hullun hyvää kehitystä, vaikka moni muu ammattikin periytyy. On kuitenkin eri asia olla 8. polven hammaslääkäri kuin 8. polven poliitikko.

Riikka sanoo, että poliitikkoja pitäisi tulla laajasti eri taustoista. Politiikka ei saa näyttää siltä, että sitä tekevät jotkut muut jossain tuolla kaukana.

–Politiikka on kuitenkin arkipäiväistä: se on juuri sitä, kuinka monta roskista sun puistosta löytyy ja sitä, mahtuuko sun isoäiti vanhainkotiin.

Näin heille lopulta kävi

Antti Rinteen tyttäret Roosa ja Ilona Rinne jäivät varasijalle Lahden valtuustossa. Roosa Rinne sai 190 ääntä ja Ilona Rinne 132 ääntä.

Eveliina Heinäluoma valittiin Helsingin valtuustoon 1230 äänellä. Myös Joel Harkimon ovet valtuustoon aukesivat 1248 äänen saaliilla.

Jenni Pajunen valittiin Helsingin valtuustoon 919 äänellä, samoin Kaisa Hernberg, joka keräsi 1261 ääntä. Riikka Suominen jäi varalle 532 äänellä.

Noora Knapp valittiin Lapinlahden valtuustoon 41 äänellä.


Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt