Hiihtolegenda Juha Mieto putosi varasijalle: ”Ihimiset on vain ajatellu asian näin” - Kuntavaalit 2017 - Ilta-Sanomat

Hiihtolegenda Juha Mieto putosi varasijalle: ”Ihimiset on vain ajatellu asian näin”

Juha Mieto, 67, kertoo syöneensä sunnuntai-iltaan mennessä jo 20 ”ropehellista” mämmiä.

Hiihtäjälegenda Juha Mieto, 67, oli ehdolla kotikaupunkinsa Kurikan valtuustoon ja oli vielä ennakkoäänten perusteella menossa läpi, mutta putosikin loppupeleissä varasijalle.­

9.4.2017 22:54

Hiihtäjälegenda Juha Mieto, 67, vietti vaalivalvojaisia tällä kertaa auton ratissa. Hän matkasi kotiin Ylläs-Levi-hiihtotapahtumasta, jossa ”Kurikan Jätillä” oli monta virkaa: Mieto ampui naiset matkaan, hiihti 15 kilometrin osuuden ja jakoi palkinnot.

Tohinaa riitti viikonloppuna sen verran paljon, etteivät kuntavaalit ehtineet juurikaan käydä mielessä.

Mieto oli ehdolla kotikaupunkinsa Kurikan valtuustoon ja oli vielä ennakkoäänten perusteella menossa läpi, mutta putosikin loppupeleissä varasijalle.

– Nyt vois sanoa, jotta helepottaa ku heinämiestä sateella, mies tuumasi kuultuaan tilanteen.

 Tämä oli täysin orotettavis. Ihimiset on vain ajatellu asian näin.

Mieto on Kurikan kaupunginvaltuuston toinen varapuheenjohtaja. Uusi tilanne ei häntä hetkauta suuntaan eikä toiseen. Jo etukäteen hän arveli läpimenon olevan ”siinä kintahalla”.

– Ei täs olla suru puseros, ei ollenkaa.

Mietaa ei vaali-iltana ryhtynyt ”pekuloomahan” putoamisensa syitä.

– Tämä oli täysin orotettavis. Ihimiset on vain ajatellu asian näin.

”Tärkiää, jotta ruvetahan vetämähän yhtä köyttä”

Kurikka on kuntaliitoskaupunki, ja asetelma oli näissä vaaleissa uusi. Mieto myöntää vastustaneensa Jalasjärven liittämistä Kurikkaan. Kuntaliitos on ollut voimassa 1.1.2016 alkaen.

– Jurva tuli muutama vuosi sitten ja nyt tuli Jalasjärvi. Onhan se ollu aika kova paikka, mutta nyt on tärkiää, jotta ruvetahan vetämähän yhtä köyttä. Se on ainoa oikia tie.

Vaikka kaupunginvaltuusto nyt jääkin taakse, Mieto toivoo, että kylät pidettäisiin elävinä vastedeskin. Oman kylänsä perille, Lohiluoman suuntaan hän haluaisi pyörätien parin kilometrin matkalle.

– Rahapula on Kurikallaki akuutti, mutta tilanne on monehen muuhun kuntahan verrattuna silti pitkäs juoksus hyvä: osinkoja on tullu (Fortumin ja Neste Oilin osakkeista) jopa yli kahreksan miljoonaa euroa joka vuosi.

Sunnuntai-iltaan mennessä jo 20 ”ropehellista” mämmiä

Pettymyksiä Juha Mieto on oppinut elämänsä varrella käsittelemään. Sadasosasekunnin häviö Ruotsin Thomas Wassbergille Lake Placidin talviolympialaisissa 15 kilometrillä vuonna 1980 teki hänestä legendan.

Vuoden 2007 eduskuntavaaleissa Mieto keräsi peräti 13 768 äänen potin ja oli Vaasan vaalipiirin ääniharava. Seuraavissa vaaleissa hän kuitenkin putosi eduskunnasta, mikä oli karvas pettymys. Äänet eivät riittäneet Arkadianmäelle myöskään kevään 2015 vaaleissa.

Nyt on aika keskittyä metsätöihin, edustustehtäviin ja mämminsyöntiin. Sunnuntai-iltaan mennessä hän oli ehtinyt popsia jo 20 ”ropehellista”.

– Täs on vielä aikaa vielä pääsiääsehen, ja kerkiän hyvin syörä toisekki parikymmentä.

Lapissakaan Mieto ei päässyt pakoon mämminsyöjämainettaan.

– Kun tulin Leville hotellihin, mämmikulhot odotti huonees. Se oli hotellinjohtajan tervehrys.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?