Jan Vapaavuori nousemassa Helsingin pormestariksi – muisteli pitkää illallista Sinnemäen kanssa - Kuntavaalit 2017 - Ilta-Sanomat

Jan Vapaavuori nousemassa Helsingin pormestariksi – muisteli pitkää illallista Sinnemäen kanssa

Julkaistu: 9.4.2017 22:14

Vapaavuori ei vielä suostunut julistautumaan voittajaksi.

Jan Vapaavuori (kok) on nousemassa Helsingin pormestariksi. Kuntavaali henkilöityi pääkaupungissa Vapaavuoren ja Anni Sinnemäen (vihr) väliseksi kisaksi Helsingin ensimmäisen pormestarin paikasta.

Kokoomus on ennakkoäänten perusteella uusimassa asemansa Helsingin suurimpana puolueena vajaan 30 prosentin kannatuksella. Vihreät olisi jäämässä selväksi kakkoseksi noin 20 prosentilla.

Tuloksesta on pitkälti kiittäminen Vapaavuoren henkilökohtaisesti kahmimaa äänimäärää, joka on nousemassa koko maan suurimmaksi. Vapaavuori ei kuitenkaan vielä suostunut julistautumaan voittajaksi.

– Aina tuntuu hyvältä, kun on lähtenyt kisaan ja näyttää siltä, että pärjää hyvin, mutta vielä on paljon ääniä laskematta, hän sanoi IS:n ja HS:n haastattelussa.

– (Puoluekannatusten) ero tulee varmasti sieltä pienenemään, hän huomautti taas kokoomuksen vaalivalvojaisissa yleisölle.

Vapaavuori teki Helsingissä näyttävän ja kalliin kampanjan. Hän ei kuitenkaan ottanut kunniaa puolueensa mahdollisesta vaalivoitosta pääkaupungissa tai koko maassa.

Hänen mukaansa Helsingissä kysymys oli siitä, kenen käsiin kaupunki halutaan vaikeina aikoina antaa.

– Se on aina näissä vaaleissa monen tekijän summa. Sitten on varmaan kymmenen muuta tekijää. Ei näihin ole yksinkertaista selitystä olemassa.

Kiisti Luxemburg-huhun

Vapaavuori tapasi kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon noin vuosi sitten Luxemburgissa. Hän kiisti, että miehet olisivat tuolloin tehneet päätöksen Vapaavuoren pormestariehdokkuudesta. Vapaavuori tuli Helsinkiin kampanjoimaan Euroopan keskuspankista.

– Ei (siellä) tehty (päätöstä). Arvoin lähtemistäni kisaan hyvin pitkälle tammi-helmikuulle tämän vuoden puolelle. Se ei ollut helppo päätös, koska minulla on vakavasti otettava kansainvälinen tehtävä hoidettavana.

Muisteli illallista Sinnemäen kanssa

Vapaavuorelta kysyttiin, aikooko hän lähteä Anni Sinnemäen kanssa Elite-ravintolaan illalliselle. Kahden silloisen ministerin illallinen muutama vuosi sitten on jäänyt elämään politiikan lähihistoriankirjoissa.

Vapaavuori ei kertonut, aikooko hän uusia illallisen, mutta kertoi puhuneensa Sinnemäen kanssa Elitessä kaupunkipolitiikasta ja Helsingin aseman puolustamisesta.

– Vahva Helsinki on kaikkien etu. Hyvä, jos myös Anni Sinnemäki ajattelee sillä tavalla.

Seuraa ISTV:n suoraa vaalilähetystä ja tuoreimpia vaali-illan käänteitä täältä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?