Sipilä: Asumistuki maksettavaksi osin kuntien lompakosta? Orpo ja Soini säestivät: ”Tarvitaan radikaaleja ratkaisuja” - Kuntavaalit 2017 - Ilta-Sanomat

Sipilä: Asumistuki maksettavaksi osin kuntien lompakosta? Orpo ja Soini säestivät: ”Tarvitaan radikaaleja ratkaisuja”

Asumistukimenot ovat paisuneet kuin pullataikina. ISTV:n kuntavaalitentissä hallituspuolueiden puheenjohtajat lupailivat harkita Liisa Hyssälän ehdotusta menoautomaatin hillitsemiseksi.

5.4.2017 19:58

ISTV:n kuntavaalitentissä hallituspuolueiden puheenjohtajat tunnustivat, että asumistukimenoille pitäisi tehdä jotain.

Kelan arvion mukaan asumistukimenot kasvavat tänä vuonna 17–18 prosenttia.

Tänä vuonna Kela maksaa asumistukea 1,7–1,8 miljardia euroa.

Kelan entinen pääjohtaja Liisa Hyssälä on esittänyt, että asumistukimenoista siirrettäisiin puolet kuntien maksettavaksi. Jos kunnat joutuisivat rahoittamaan asumistukea, kunnat todennäköisesti alkaisivat kaavoittaa ja rakentaa enemmän kohtuuhintaisia asuntoja.

Hallituksen johtotrio – pääministeri Juha Sipilä (kesk), valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) ja ulkoministeri Timo Soini (ps) – oli kokonaisuudessaan suopea Hyssälän idealle.

– Miettisin vakavasti Hyssälän ehdotuksen. Nyt asumistuki on automaatio valtiolta. Se 1,7 miljardia on paljon: onko tuo koko sisäministeriö saman verran kuin asumistuki nyt. Asumistuki on räjähtänyt, se on tuplaantunut lyhyessä ajassa, Sipilä muistutti ISTV:n tentissä.

– Nyt tarvitaan radikaaleja ratkaisuja. En sulje tätäkään pois. Kohtuuhintaisia asuntoja ei ole tullut. Jotain vastuunjakoa tästä tarvitaan, Soini säesti.

Valtiovarainministeri Orpo myönsi, että asumistukijärjestelmä on väärän kaltainen.

– Asumistukijärjestelmä vielä ruokkii sitä, että vuokrat nousevat. Järjestelmä on tehty, jotta se mahdollistaisi sen, että vähävaraiset perheet pystyvät asumaan kohtuullisesti.

– Ja itse asiassa hyöty suurimmaksi osaksi menee vuokranantajille. Siksi olen valmis miettimään kaikkia uusia ja radikaaleja ehdotuksia, Orpo totesi.

Tarkempia ehdotuksia asumistuen ongelmien ratkaisusta ei ministereiltä vaalitentissä kuultu. Jos hallitus on rukkaamassa asumistukijärjestelmää, se todennäköisesti tehdään puoliväliriihessä tämän kuukauden loppupuolella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?